K

Kokoomus: Elintarviketuotanto on osa turvallisuuspolitiikkaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti perjantaina Maatalouden pelastusohjelman. Sen mukaan elintarvike- ja energiatuotanto ovat ensisijaisesti osa kansallista turvallisuuspolitiikkaa. Suomalaista ruokaa ja elintarviketuotantoa puolue tarkastelee yritystoiminnan kannattavauuden, ympäristöystävällisyyden, eläinten hyvinvoinnin ja järkiperäisen erikoistumisen näkökulmasta.
”Muuttuvassa maailmassa on varauduttava kaikkeen. Ilman ruokaa ja lämpöä mikään yhteiskunnallinen toiminta ei ole mahdollista”, ohjelman saatesanoissa todetaan.
Kokoomus uskoo elintarvikeviennin mahdollisuuksiin lähiruoan ja luomun avulla. Alkuperämerkintöjen hyödyntäminen ja tuottajien laajempi yhteistyö myynnissä tai hankinnoissa ovat myös osa keinovalikoimaa. Kasvua viennille on haettavissa etenkin Aasiasta.
”Potentiaalisia vientituotteita ei Suomelta puutu. Näitä ovat muun muassa kauratuotteet, sianliha, alkoholijuomat, makeiset ja juustot. Meillä on lisäksi poikkeuksellisen kattava valikoima erilaisia terveysvaikutteisia tuotteita unohtamatta riistaruokia sekä marjoja”, ohjelmassa luetellaan.
Puolue vaatii, että kotimaiselle ja lähellä tuotetulle ruoalle annetaan arvo ja ensisijaisuus julkisissa hankinnoissa. Samalla lähi- ja luomuruoan jalostus- ja myyntimahdollisuuksia on parannettava mm. hallintoa keventämällä.

Oppositiolta välikysymys maataloudesta

Oppositiopuolueet Kristillisdemokraatit, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP jättivät perjantaina välikysymyksen maatalouden kriisistä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen kirjoittaa blogissaan, että maatalouden tila on maanviljelijöiden toimeentuloa laajempi kysymys. Maatilojen ahdinko vaikuttaa elintarviketeollisuuteen, sen työllisyyteen sekä koko maaseudun elinvoimaan.
”Kuluttajanäkökulmasta on tärkeää, että tarjolla on puhdasta suomalaista ruokaa. Huoltovarmuusnäkökulmasta on tärkeää, että kriisin sattuessa meillä on omaa maataloutta emmekä me täällä Pohjolan perukoilla kuole nälkään.
Sarkkisen mukaan maatalouden tilanne on niin vakava, että välikysymys on perusteltu.
”Äänestämme siis pian hallituksen luottamuksesta. Sipilän oikeistohallitus ei nauti minun luottamustani juuri millään osa-alueella, ei edes maatalouspolitiikan hoitajana.”

CategoriesYleinen

Facebook Comments