P

Pidetään pottutasting -Makutarhurikirja vinkkaillee

Hypätään ja sukelletaan intohimolla puutarhaan. Euroopan pohjoisimman maatalousmaan maut ja herkut ovat kohta taas tarjolla lautasillemme. Perunat, omenat, tomaatit, kurpitsat, fenkolit, salaatit; näitä kaikkia kasvaa useampia lajikkeita kuin kotimarketin tiski tarjoaa.
Perunalajikkeita on enemmän kuin van gogh, rosamunda, timo ja siikli. Pohjoismainen geenipankkikirja kertoo perunalajikkeiden lukumääräksi pitkälti kolmatta sataa. Tomaatteja ja omenoita on samoin useimpia lajikkeita, mutta kaupan hyllyistä saamme vain todella tylsän ja makuja tyrmäävän vaikutelman. Kaupalle kuljetuskestävyys ja pitkä hyllyikä ovat makua tärkeämpää.

Peruna on pop
Peruna on pop

Olisiko mahtavaa järjestää ystävien kanssa perunatasting? Tomaattitasting? Löytää makuja kuten viineistä, rypäleistä ja kaikesta niin fiinistä. Maataloustuotteet kuten viini, muistuttavat toisiaan siten, että niistä löytyy makueroja. Aluekohtaiset erot tuottavat makupaleteille haasteita ja saavat innostuneetkin makustelijat hartaaksi.
Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun kirjassa Makutarhuri on raikkaita ajatuksia kohdata puhtaat raaka-aineet konossööriviinimestarin tavoin. Tai ehkä vain houkuttaa meitä kaikkia kokemaan makuelämyksiä vahvemmin.
Ajatus kasvimaalta keittiöön on tietenkin lähempänä oikeata elämää kuin jo ehkä kulunut mantra pellolta pöytään. Makutarhuri yllättää uudenlaisella ajatuksella nauttia ja pitää nautinnoista kiinni. Kirjan teema liikkuu trendien ja arjen välissä. Se on kuin arkku täynnä aarteita, jonka kantta ei malta laittaa kiinni.
Makutarhuri
Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku, Tammi
Jari Etelälahti

CategoriesYleinen
Tags

Facebook Comments