K

Kokoomuksen Jaana Pelkonen vaatii alkoholilain uudistuksen pikaisesti eduskuntaan

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) vaatii alkoholilain uudistuksen yksityiskohtien rivakkaa kirjoittamista pykäliksi. Pelkosen mielestä hallituspuolueiden toukokuussa sopimien maltillisten parannusten ei pitäisi aiheuttaa merkittävää lisäkuormaa valmisteluun sosiaali- ja terveysministeriössä.

Jaana Pelkonen (kok.) vaatii alkoholilakia pikaisesti eduskuntaan.

Alkoholilain uudistuksen piti tulla eduskunnan käsittelyyn jo ennen kesälomia, mutta hanke on viivästynyt useilla kuukausilla. Lain valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) lupasi alkuvuodesta antaa lakiesityksen ”ennen kuin lehti on puussa”.
Pelkonen ihmettelee ministeriön vitkuttelua, sillä Rehulan pohjaesitys oli hyvin pitkälle valmisteltu jo alkuvuodesta.
”Kesäpäivänseisaus on takana, ja lehdet alkavat pian kellastua. Tietoa lainvalmistelun etenemisestä ei ole tihkunut ministeriöstä, mutta vapautusten vastustajat ovat kyllä melskanneet mediassa viikkokausia. Eduskunnassa sovitut täydennykset eivät ole niin merkittäviä, että niiden kanssa kenenkään nokka kauan tuhisisi”, Pelkonen kirjoittaa tiedotteessaan.
Hallitus teki alkuperäiseen Rehulan ja STM:n ehdotukseen toistakymmentä muutosta. STM:ssä on alkukesä tuskailtu, miten muutosehdotukset vaikuttavat sekä koko lakiin että yksittäisiin pykäliin ja niiden numerointeihin. Myös ehdotuksen kääntäminen ruotsiksi vie STM:ssä oman aikansa.
Aikataulu uhkaa venyä
STM:n verkkosivuilla julkaistun uuden aikataulun mukaan hallituksen esitys laista annetaan eduskunnalle syysistuntokaudella. Sitä ennen lakiehdotus käy eri sidosryhmien lausuntokierroksella, joka kestää yhteenvetoineen vähintään pari kuukautta.
Alkoholilain on tarkoitus astua voimaan jo ensi vuoden alusta, mutta pitkittynyt aikataulu uhkaa siirtää voimaanastumisen hamaan tulevaisuuteen. Pelkosen mielestä asiasta vastaavan ministerin on pidettävä huoli siitä, että uudistus etenee rivakasti ja tulee voimaan ajallaan.
”Ministeriöissä on päteviä virkamiehiä, joiden tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että lainvalmistelu hoituu laadukkaasti ja tuloksekkaasti. Vaikka eduskunnassa sovitut lisäykset eivät selvästi miellytäkään kaikkia virkamiehiä, mitään italialaista lakkoa tässä asiassa ei pidä hyväksyä. Tämä koskee sekä prosessia että sisältöä. Kun esitys toivottavasti mahdollisimman pian saadaan lausunnolle ja sen jälkeen eduskuntaan, siinä on oltava mukana koko sovittujen täydennysten lista viimeistä välimerkkiä myöten”, Pelkonen linjaa.
Alkoholilain kokonaisuudistus on ollut valmisteilla vuodesta 2011 alkaen.
Lue myös: Alkoholilain uudistus etenee hitaasti STM:ssä (6.6.2016)

Facebook Comments