K

Kasviproteiinipihvi kovassa vedossa pörssissä – Beyond Meat -yhtiön ennätyslistautuminen ylitti lähtöhinnan 163 prosentilla

New Yorkin Nasdaq-pörssissä nähtiin tämän vuoden listautumisennätys, kun lihankorvikkeeseen keskittynyt Beyond Meat ylitti asettamansa 25 dollarin antihinnan huimasti. Beyond-burgereita saa jo Suomestakin.

Sijoittajien tunnelmista kertoo se, että listautumispäivänä anti jouduttiin keskeyttämään kertaalleen hinnan suuren volatiliteetin eli sahaamisen takia. Osakkeen merkintähinta ehti käydä 46 dollarissa, josta se putosi 125 prosenttia. Mutta kun merkintä käynnistettiin uudelleen, osake kipusi yli 46 dollariin.

Beyond Burger. Kuva Beyond Meat.

Siten mm. hampurilaisiin kasviproteiinipihvejä tuottavan yhtiön arvoksi muodostui viime loppuviikkona 3,77 miljardia dollaria (3,37 miljardia euroa). Alkuperäisen antihinnan perusteella yhtiön arvoksi laskettiin vain 1,46 miljardia dollaria (1,3 miljardia euroa). Analyytikot arvioivat alun perin, ettei yhtiö yllä asettamansa osakekohtaisen 25 dollarin tasolle.

Listautumisanti kertoo siitä, että sijoittajat uskovat kasviproteiinien korvaavan lihan monin tavoin, erityisesti pikaruokaketjujen tarjonnassa.

Beyond Meat onkin alusta lähtien pyrkinyt jäljittelemään hampurilaispihviä tarkasti niin maun, värin kuin rakenteen osalta. Pihvit ovat myös gluteenittomia, soijattomia sekä GMO-vapaita. Beyond Meatin valikoima kattaa myös kasvismakkarat sekä jauhelihan korvikkeet.

Beyond Meatin toistaiseksi pahin kilpailija on ollut Impossible Foods, jonka kanssa se on luonut pohjan lihankorvikkeille. Impossible Foodsin rahoittajina ovat olleet mm. Google ja Bill Gates. Impossiblen hampparin punertava ja valuva, punaista lihan solunestettä muistuttava neste on kasveista kerättyä hemiproteiinia. Beyond Meatilla se on punajuurimehua.

Kuva Impossible Foods.

Suomessa Beyond Meatin burgeripihviä myyvät Classic American Diner, Scandic Hotellit sekä mm. vegaaninen hampurilaisketju Bun2Bun. Brittiläisen Moving Mountains -yhtiön burgereita myyvät Social Burger Joint -ravintolat nimellä Brooklyn 3.0.

Impossible Foodsin burgeripihvit ovat olleet lähinnä USA:n markkinoilla. Huhtikuusta lähtien USA:n Burger King otti Impossible Whopper -tuotteen listoilleen. Myös Englannin Burger King ilmoitti ottavansa Impossiblen listoilleen.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Beyond Meat ja Impossible Foods

CategoriesRuoka

Facebook Comments