K

Kaskiksen Erik Mansikka ja Oran Sasu Laukkonen käyvät vuoroin vieraissa

Kokkivierailut ovat arkipäiväistyneet ja moni vierailu jää kokkien väliseksi selkään taputteluksi. Mutta joskus kohtaamiset ovat asiakkaallekin kiinnostavia, kun tyylit ovat törmäyskurssilla tai tarinat ovat kerroksellisia. Kaskiksen ja Oran keskinäisissä vierailuissa on kiinnostavuuden tunnusmerkistö.

Olet kutsunut Kaskiksen Helsinkiin Ora-ravintolaasi Huvilakadulle.  Turkulaiset valtaavat keittiösi ja salisi kahdeksi päiväksi kesäkuussa. Mistä ajatus syntyi?

Sasu Laukkonen: ”14–15. päivä kesäkuuta, kyllä! Soitin Erikille (Mansikka) ja kysyin, haluaisiko hän tulla meille kokkailemaan. Ihan spontaani kysymys, siitä se lähti. Tietty olemme ylpeitä heistä Vuoden Ravintola -tittelin sekä heidän pitkäkestoisen hyvän työn takia. Erik totesi, että itse asiassa kutsu on aika kiva juttu, sillä häneltä on kovasti kyselty, milloin hän tulee Stadiin kokkailemaan.”

Kaskiksen henkilökuntaa Gren Zavjalov (vas.), Julia Murto, Topi Pekkanen, Olli Pesonen, Isak Mononen, Markus Koskinen, Jussi Pulkkinen, Markus Ojanen, Mikko Marttinen, Katja Kaski, Simo Raisio, Jeremias Salonen, Erik Mansikka ja Roosa Kodisoja.

Onko vierailussa jokin teema tai erityinen idea?
Juu – Kaskiksen ruokaa meillä tehtynä ja tarjoiltuna. Erik on meidän kaikkien pomo nuo päivät.”

Miten kuvailet Kaskiksen tyyliä?
”Raaka-aineuskollista se kokkaus on ehdottomasti, mutta myös rehellistä, selkeää ja kursailematonta. Suomalaista ja maukasta.”

Mikä ero on kokkivierailulla ja ravintolavierailulla? Kummasta tässä on kyse?
”Kokkivierailu on se, että toisen ravintolan kokki tekee menunsa toisen ravintolassa. Ravintolavierailu on sitä, että koko ravintola siirtyy henkilökuntineen päivineen toiseen paikkaan tekemään omaa juttuansa. Kaskis-vierailu on siten rehellinen kokkivierailu.”

Olet vastavuoroisesti tekemässä vierailun Kaskikseen syksyllä?
”Juu minä olen menossa syksyllä sitten Kaskikseen vuorostani. Ajankohtaa ei ole vielä vahvistettu.”

SasuLaukkonen ORAn keittiössä – missäs muuallakaan. Paitsi syksyllä vastavierailulla Turussa Kaskiksessa. Kuva Eeropekka Rislakki.

Kokkivierailut ovat yhtä vanha ilmiö kuin kokkibuumi. Miten vierailut ovat kehittyneet vuosien varrella?
”Totta. Nykyään on kivempaa, kun kaverit eivät saavu paikalle kotona tehtyjen esivalmisteluiden kanssa, vaan oikeasti kokkaillaan yhdessä alusta asti. Tämä on aidompaa myös vieraille.”

Mitä vierailu antaa asiakkaalle, kokille ja ravintolalle?
”On kivaa tuoda Helsinkiläisille asiakkaille jotain erilaista tänne pelipaikoille! Asiakas saa Kaskis-kokemuksen lähempänä omaa kotiaan, kokki saa uutta asiakaskuntaa ja ravintola saa uutta näkökulmaa ja oppia.”

Tuovatko he mukanaan Kaskiksesta jonkin salaisen aseen, raaka-aineita tai mausteita?
”Se jää nähtäväksi – lupa on annettu.”

Kuinka monta vierailua teet vuosittain? Missä kaikkialla olet ollut?
”Minä? Oi kauheaa, aika monta. Olen yrittänyt rajoittaa vierailut kahteen kohteeseen per kuukausi. Olen ollut vaikka missä: Tokio, Seattle, Ljubljana, Köpis, Menton, Krakova, Pietari, New York.”

Ehtiikö vieraileva kokki tekemään ja näkemään mitään muuta kuin keittiön?
”Nykyään kyllä – pyydänkin aina hieman aikaa ennen ja jälkeen työn, jotta jää aikaa jotain koettavaa ja nähtävää varten. ”

Tapahtuma: Kaskis ORAssa
Aika: 14–15.6.2018
Paikka: ORA Restaurant, Huvilakatu 28, 00150 Helsinki
Hinta: 85€ menu, 65€ juomapaketti
Pöytävaraukset tästä

CategoriesRavintolat

Facebook Comments