I

Italialaistutkijat: pasta laihduttaa osana Välimeren dieettiä

Pastaa on pidetty lihotusruokana, koska sen on katsottu edustavan valkoisten jauhojen kielteisiä ominaisuuksia: se on vähäravinteinen, mutta runsasenerginen hiilihydraattien takia. Italialaisen tuoreen tutkimuksen mukaan pasta laihduttaa osana perinteistä Välimeren ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti vihanneksia ja oliiviöljyä. Pastan syönnillä on yhteys painoindeksin alenemiseen ja vyötärön mitan pienenemiseen.
Pastan kulutus on ollut Euroopassa jo vuosia laskussa samaan aikaan, kun vähähiilari-runsasproteiiniset dieetit ovat vallanneet alaa osana painonhallintaa ja ylipaino-ongelman ratkaisua.

Virallinen arvio on, että EU-alueen naisista 40-60 prosenttia on ylipainoisia, miehistä 50-70 prosenttia.
Virallinen arvio on, että EU-alueen naisista 40-60 prosenttia on ylipainoisia, miehistä 50-70 prosenttia. Kuva Pexels.

”Vallitsevan käsityksen mukaan pastaa ei pidetä asianmukaisena ravintona, kun yritetään vähentää painoa. Tämän takia moni jättää pastan pois aterioistaan. Mutta tämän tutkimuksen tulosten valossa tämä ei olekaan oikea ratkaisu. Tutkimuksen viesti on se, että pasta osana Välimeren ruokavaliota kohtuullisesti syötynä, ja kaikkia dieetin komponentteja käyttämällä, on hyväksi terveydelle”, toteaa Neuro- ja ravitsemusepidemiologian laboratorion johtaja Licia Iacoviello Neuromed Instituutista.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 23 000 henkilöä kahdesta eri limittäin sijoittuvasta ravitsemuksellisesta tutkimushankkeesta vuosina 2005-2010 (Moli-sani) sekä 2008-2012 (INHES). Tutkittavien ikähaarukka oli 35-79 vuotta.

Välimeren ruokavaliota tutkitaan ahkerasti

Välimeren ruokavaliota on tutkittu jo 1950-luvulta saakka ja se on muodostunut lukuisten tutkimusten kautta useiden maiden terveellisen ruokavalio-ohjeistuksen pohjaksi.
Tutkittavaa on riittänyt, sillä dieettiin liittyy paradoksi. Nimittäin Välimeren ruokavalio sisältää myös ns. kovia rasvoja, joita pitäisi lukuisten muiden tutkimuksen mukaan välttää. Myös pastan korkea hiilihydraattipitoisuus sotii yleistä terveyskäsitystä vastaan.
Nyt tehdystä tutkimuksessa kävi ilmi, että pastan terveellisyys voi liittyä runsaaseen tomaatin, sipulin, valkosipulin ja oliiviöljyn ja juuston käyttöön, jotka ovat Välimeren dieetin ytimessä, mutta kokonaisvaikutuksen mekanismia ei tunneta. Myös pastan hiilihydraattien merkitys painonhallintaan vaatii lisätutkimuksia.

Pasta on keskeinen osa Välimeren ruokavaliota, jolla on todistettavasti terveyttä edistäviä ominaisuuksia.
Pasta on keskeinen osa Välimeren ruokavaliota, jolla on todistettavasti terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Kuva Pexels.

Pastatutkimuksen hämmentäviin löytöihin kuuluu myös havainto, että pastan hyödyt näyttävät toteutuvan myös silloin, kun sen syöminen lipsuu Välimeren ruokavalion yhteydestä.
Kuvat:
pexels.com
Lähteet:
foodnavigator.com
Neuromed.it
Nutrition and Diabetes
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments