C

Cocktailbaari Lilla E luottaa pohjoisiin makuihin ja sorsii sitruksia

Yllättävistä cocktaileista tunnettu Lilla E vannoo vastaisuudessa pohjoisten makujen nimeen. Baari jatkaa tutulla tyylillä, mutta taustalla vaikuttava filosofia on terävöitynyt. 

”Uuden Nordic Moments -listan cocktailit ovat mauiltaan pohjoismaisia, raaka-aineiltaan paikallisia, kokemuksina moniaistisia ja perustuvat zero waste -ajatteluun, jossa baari on käytännössä vapaa jätteistä. Valmistuksessa ylijäävät raaka-aineet hyödynnetään muissa yhteyksissä”, baarimestari Eetu Topo kertoo.

Ny Nordisk -ajattelu on hallinnut pohjoista gastronomiaa pidemmän aikaa. Joku voisi pitää yllättävänä, että hörppyjen maailma herää hortoiluun vasta nyt. Baarimestari Topon mielestä kyse on marssijärjestyksestä: kulttuuriset vaikutteet ylittävät genrerajat viiveellä.
”On luontevaa, että baarit ammentavat lähialueilta, aivan kuten ravintolat. Tähän saakka cocktail-skene on keskittynyt olemaan kansainvälinen, mutta paikallisuus on seuraava iso juttu”, hän toteaa.

Läheltä löytyviin raaka-aineisiin, kuten kuusenhavuihin, villiyrtteihin ja marjoihin ripustautuminen ei ole täysin mutkatonta. Lähestyminen sulkee pois esimerkiksi sitrushedelmät, joita ilman klassinen cocktail-reseptiikka on helisemässä.

sitrukset korvaava hapokkuus ammennetaan etikoista, joita baari muokkaa ja maustaa tarkoituksiin sopiviksi.

Baarissa on kehitetty etikan varaan rakentuva kokonaan uusi pohjoinen juomakategoria, joka kulkee nimellä pickle, nyökkäyksenä perinteisen säilömismenetelmän suuntaan. Juomatyyli pääsee pian todelliseen happotestiin Topon edustaessa Suomea Bacardi Legacy -kilpailuissa picklellä.
Lilla E:n listaltakin löytyvä #Rumpickle avasi miehelle oven finaaliin. Toukokuussa nähdään mitä Berliinin kansainvälinen tuomaristo ajattelee suomalaisesta picklestä.

Mitä tulee #Rumpicle-cocktailin makumaailmaan, ajatukset suolakurkkujen liemen hörppimisestä voi hylätä suosiolla.
Oliivin kanssa tarjoiltava juoma on helposti lähestyttävä ja herkullinen, eikä vaadi juojalta vihkiytymistä Ny Nordisk -ideologiaan tai pöpelikön kirpeimpiin makuihin.
Etikka maastoutuu onnistuneesti rommin, valkoisen sokerin ja valkoviinin taakse. Etikan rooli pääalkoholin ja muiden makujen tukipatteristona on Topon mukaan ehto picklen onnistumiselle.

Picklejä nähdään seuraavaksi useissa kotimaisissa kuppiloissa.

Lilla E:n listan laatinut baarimestari on hakenut inspiraatiota hörppyihinsä läheltä ja kaukaa. Lumi-cocktailin idea syntyi parin korttelin päässä Albertinkadulla.
”Söin ravintola Grönissä mäntyjälkiruoan ja se oli upea. Lumi on hatunnosto Toni Kostianin luotsaaman keittiön suuntaan ja cocktail-kielelle käännetty versio annoksesta”, Topo toteaa.
Nordic Moments cocktail-lista on tarjolla kesäkuuhun saakka.


 

CategoriesCocktailit

Facebook Comments