A

Antti Raunio: Sunnuntailisien poistaminen loisi työpaikkoja ravintola-alalle

Arvostamani taistelutoverini ja kollegani Jorma Railonkoski jyrähti lauantaina tällä samalla kanavalla kohtuullisen voimakkaasti sunnuntailisiä vastaan. Itse en ole aikaisemmin taistellut niitä vastaan kuin sivulauseissani, sillä olen toivonut rakentavalla keskustelulla tämän haasteen korjautuvan.

Olen ehkä hiukan naivistikin ajatellut, että ei voi olla kenenkään etu, että lisien johdosta suurin osa maamme ravintoloista pidetään kiinni yhtenä päivänä viikossa.

Koko ala hyötyisi, jos ravintolat olisivat auki sunnuntaisin.

Kirjoitin viimeksi tämän vuoden alussa avoimessa kirjeessäni PAMin puheenjohtajalle Ann Selinille näin:

”Toivoisin myös, että voisimme keskustella rakentavasti sunnuntailisistä ravintola-alalla. Ymmärrän paremmin kuin hyvin, ettemme voi niistä luopua, jos tulonmenetystä ei kompensoida muulla tavalla, sillä kyllä alamme työntekijöidenkin pitää pystyä syömään edes kotonaan!

Näen silti, että koko ala hyötyisi siitä, jos sunnuntain palkkaus ei eroaisi muista päivistä. Tällä tavalla loisimme alalle lisää työpaikkoja ja maineemme matkailumaana paranisi, kun ruokaa saisi sunnuntaisin muualtakin kuin ABC:ltä.

Haluaisin muistuttaa, ettemme pysty kehittämään ravintola- ja matkailualan palveluita riittävän kilpailukykyisiksi ilman toimivia sisämarkkinoita. Jos teidän jäsenillä, eli palvelualan työntekijöillä, ei ole varaa käyttää näitä palveluita, niin ei niitä pystytä kannattavasti tuottamaan myöskään pelkästään ulkomaalaisia turisteja varten.”

Valtiovallan herättävä tukemaan koko palvelualaa.

Ymmärrän kollegani vaatimukset ja turhautuneisuuden nykyiseen tilanteeseen. Tarvitsisimme nyt hiukan maamme hallituksen apua tämän haasteen ratkaisemiseksi vihdoinkin kuntoon.

Osapuolten tulisi istua alas ja rakentaa todellinen kiky-paketti palvelualoille. Tämän yhtenä osana voisi olla luopuminen sunnuntailisistä alaltamme ilman, että työntekijöidemme ostovoima heikkenisi entisestään.

Paketti voisi pitää sisällä seuraavia asioita:
– alan minimipalkkojen korottaminen,
– verohelpotukset sunnuntaitöistä siirtymäajaksi,
– anniskelun ja useamman muunkin palvelun arvonlisäveron laskeminen,
– prosenttipalkan käyttöönottaminen uudelleen,
– paikallisen sopimisen lisääminen,
– asumiskulujen saamisen laskeminen ja
– valtion sitoutuminen investoimaan 100 miljoonalla eurolla vuodessa matkailua edistäviin hankkeisiin.

Hyvällä rakentavalla paketilla alallemme hallitus pystyisi luomaan kymmeniä tuhansia ja loistavalla paketilla jopa yli 100 000 uutta työpaikkaa maahamme lähivuosina!

Antti Raunio
Kirjoittaja on ravintoloitsija ja Night People Group Oy:n toimitusjohtaja. NPG on perustettu vuonna 2011. Yhtiöllä on 14 ravintolaa ympäri maata. NPG:n palveluksessa on suoraan ja välillisesti 1000 työntekijää. Yrityksen ravintoloissa vierailee vuosittain yli miljoona ihmistä.

10.12.2016 Jorma Railonkoski: Ravintoloiden sunnuntaiaukiolo ratkaistaisiin lakkauttamalla työnantajajärjestöt
18.10.2016 Ravintolayrittäjä vaatii valtiota mukaan palvelualan pelastajaksi
17.10.2016 Antti Raunio: Public enemy number one!

CategoriesRavintolat

Facebook Comments