A

Alkon lonkeromyynti puolittui puolessa vuodessa – Myös olutkauppa yhä hurjassa laskussa

Alko on menettänyt olut- ja lonkerokaupastaan yli kaksi miljoonaa litraa päivittäistavarakaupoille tänä vuonna. Mietojen myynnin siirtyminen kauppoihin on laskenut myös väkevien myyntiä.

Kansanedustajien ollessa kesälomalla Alkon myynnin vauhdittaminen mediassa on jäänyt vähäiselle. Valtiomonopolin liiketoiminta kaipaisi tällä hetkellä melkoista ryhtiliikettä, sillä pitkäripaisten myynti on sakannut alkuvuonna hurjaa vauhtia.

Alkon juomien kokonaismyynti väheni tammi-kesäkuussa peräti 3,2 miljoonaa litraa (-4,4 %) vuoden 2017 ensimmäiseen puolikkaaseen verrattuna. Yli kaksi kolmasosaa myyntitappiosta Alko menetti lonkeron, oluiden ja siiderien siirryttyä yhä vahvemmin markettien, lähikauppojen ja kioskien bisnekseksi.

Long drink -juomien myynti oli Alkossa tammi-kesäkuussa yhteensä noin 1,5 miljoonaa litraa. Määrä on liki 1,3 miljoonaa litraa (-46,2 %) viime vuotista pienempi. Siiderikauppa väheni sekin 16 prosentilla.

Lonkeron rinnalla oluiden myynti jatkaa koko 2000-luvun jatkunutta laskutrendiä. Nyt vauhti tuntuu vain kiihtyvän sillä puolen vuoden olutkauppa oli enää 2,8 miljoonaa litraa, kun se vuosi sitten tammi-kesäkuussa oli lähes 4 miljoonaa litraa. Pudotusta on liki kolmannes (-28,6 %).

Pitkäripaisten ovi tuntuu käyvän muutenkin harvemmin kuin vuosi sitten. Väkevien myynti on laskenut 273 000 litralla eli yli puolen miljoonan Koskenkorva-pullon verran. Sama koskee punaviinejä, joiden kauppa on vähentynyt 575 000 litraa (-5,2 %).

Sen sijaan valko- ja kuohuviinien myynti on pysytellyt viime vuoden tasolla. Väkevistä eniten ovat kasvattaneet suosiotaan ginit (+7,4 %).

Facebook Comments