A

Alko lopettaa viinien ja oluiden maistelutilaisuudet yleisölle – yhtiö myöntää epäsuorasti, että toimintatavoissa on ollut ongelmia

Alko ei järjestä enää Etiketti-pruuveja. Valvira on pyytänyt Alkolta selvityksen asiakkaille suunnattujen maistelutilaisuksien toimintatavoista sekä siitä, miten yhtiö aikoo jatkossa hoitaa niiden järjestämisen. Alko kertoo tiedotteessaan, että se vastaa selvityspyyntöön ja luopuu samalla nykyisten Etiketti-pruuvien järjestämisestä toistaiseksi.

Alko kertoi 24. syyskuuta keskeyttävänsä Etiketti-lehden pruuvit eli viinien ja oluiden koulutustilaisuudet kuluvan lokakuun loppuun saakka. Päätös syntyi Viiden Tähden paljastettua, että Alko on mahdollisesti rikkonut alkoholilaissa määriteltyjä vähittäismyynnin lupaehtoja järjestäessään maksullisia maistelutilaisuuksia paikoissa, joissa ei ole anniskeluoikeutta.

Nyt tilaisuudet ovat tulleet tiensä päähän. Pruuveja on ollut Alkon omissa koulutustiloissa eri puolilla maata sekä muutamilla paikkakunnilla ulkopuolisilta vuokratuissa kokoushuoneissa. Alko on käynyt niiden toimintatapoja läpi uuden alkoholilain näkökulmasta valvovan viranomaisen eli Valviran kanssa.

Alko myöntää keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että uuden alkoholilain tullessa voimaan olisi Etiketti-pruuvien toimintatapoja pitänyt tarkentaa yhdessä viranomaisten kanssa.

Pruuvitoiminta perustui ennen uuden alkoholilain voimaantuloa eli 1. maaliskuuta 2018 saakka Alkon lakisääteiseen vähittäismyyntioikeuteen. Sen perusteella kurssien osallistujat saivat ostaa maistettavat viinit tilaisuuteen yhdessä, ja Alkon henkilökunta kuljetti ne koulutustilaan, joka ei ole vähittäismyynti- tai anniskelualuetta.

Uuden lain mukaan Alkon henkilökunta ei voi kuljettaa tuotteita kurssitilaan, vaan osallistujien pitäisi noutaa ne myymälästä. Näin ei ole kuitenkaan lain voimaantulosta huolimatta tapahtunut, eikä sitä ole kurssilaisilta edellytetty.

Alko myöntää, että uusi järjestely muodostuisi käytännössä haastavaksi toteuttaa. Näin ollen yhtiö ei enää järjestä maistelutilaisuuksia yleisölle.

Alkon mukaan Etiketti-pruuvit aloitettiin vuonna 1998 asiakkaiden toiveesta. Tilaisuuksia on ollut yli 200 vuosittain ja viime vuonna niissä oli 4400 osallistujaa. Alko on pruuveilla halunnut tarjota asiakkaille mahdollisuuksia syventää osaamistaan ja tuotetuntemustaan.

Pruuveissa Alko on perinyt sekä maksun koulutuksesta että tarjoilluista juomista. Juomat on valittu Alkon omasta valikoimasta. Tilaisuudet ovat olleet Alkon omien kouluttajien vetämiä. Alko pahoittelee Etiketti-pruuvien peruuntumista ja on yhteydessä tuleviin tilaisuuksiin ilmoittautuneisiin asiakkaisiin.

LUE LISÄÄ:

Viisi Tähteä 24.9.2019 Alko on järjestänyt maistelutilaisuuksia ilman anniskelulupia – Etiketti Klubin tastingit peruttu toistaiseksi

Kuvat: Alko Oy ja Heikki Kähkönen.

 

Facebook Comments