L

Luomun myynti kasvaa Suomessa – silti osuus on vain pari prosenttia kaupan elintarvikemyynnistä

Suomen luomumarkkinat ovat kasvaneet koko 2010-luvun. Silti luomu on yhä kaukana valtabisneksestä. Vain 2,3 prosenttia vähittäiskaupan elintarvikkeiden myynnistä on luomua.

Pro Luomu arvioi, että luomuelintarvikkeita myytiin vähittäiskaupassa yhteensä 312 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2017–30.6.2018. Luomun myynti lisääntyi 13 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan vastaavaan ajanjaksoon.

Osa kasvusta selittyy sillä, että vähittäiskaupan koko päivittäistavaramyynti kasvoi samanaikaisesti 3,1 prosenttia.  Arvoiden mukaan luomukauppa saataisiin 2-3-kertaistettua, jos luomutuotteiden tarjontaa olisi nykyistö enemmän.

”Luomu kiinnostaa eniten nuorimpia kuluttajaryhmiä, joten sen kysynnän voi odottaa kasvavan myös tulevaisuudessa. Nuoret ostavat luomua etenkin ympäristöön, hyvinvointiin ja eläinten oloihin liittyvistä syistä”, perustelee Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Suomalaiset ostavat luomuna euromääräisesti eniten hedelmiä, maitoa, vihanneksia, kananmunia ja kahvia.

Yksittäisistä luomutuotteista suosituimpia ovat banaanit, kevytmaito, kananmuna ja jauheliha. Korkeimmat markkinaosuudet luomulla on kasviöljyjen ja kananmunien tuoteryhmissä, joissa osuus on lähes viidennes myynnin arvosta.

Luomu myy myös lastenruokien sekä hiutaleiden ja suurimoiden tuoteryhmissä,. Nissä markkinaosuudet ovat 13-15 prosenttia.

Luomumarkkinoiden kehitystä tarkastellaan Luomuelintarvikepäivässä, joka järjestetään Finlandia-talolla Helsingissä 18. lokakuuta. Luomusektorin kaupan ja teollisuuden asiantuntijoiden vuotuiseen tapahtumaan odotetaan 150–200 osallistujaa.

Tapahtuman pääpuhujaksi saapuu kansainvälisesti arvostettu ruokafuturologi, tanskalainen Birthe Linddal, joka analysoi ruoan tulevaisuuteen vaikuttavia megatrendejä ja niiden vastatrendejä.

Katso linkki: Luomumarkkinat Suomessa

CategoriesYleinen

Facebook Comments