V

Viaplayn ruotsalaissarja Four Hands Menu tuo kansainväliset kokit yhteen – lue tekijöiden haastattelu

Kaksi kokkia, neljä kättä on tuttu idea ravintoloiden kokkivierailuista ympäri maailmaa. Suoratoistopalvelu Viaplayn ensimmäinen kokkisarja Four Hands Menu saattaa yhteen maailmalta tähtikokkeja, jotka luovat nelikätisesti ainutlaatuisia annoksia. Ruotsalainen kokki Niklas Ekstedt tapaa perjantaina 16.11.2018 alkavassa sarjassa yksitoista kollegaansa ympäri maailmaa Färsaarilta Filippiineille.

Kuusiosaisen sarjan jokaisessa jaksossa pääosissa ovat kaksi superkokkia, jotka eivät ole aiemmin kokanneet yhdessä.

Kolmen päivän ajan he tutustuvat toistensa näkemyksiin ruoasta ja ruoanlaitosta, ja tuloksena on yhteinen menu, jossa yhdistyvät kummankin ainutlaatuiset taidot, näkemys ja tietämys.

Sarjan kokkiparit ovat: Lennox Hastie ja Niklas Ekstedt, Magnus Nilsson ja David Chang, Esben Holmboe Bang ja Bo Songvisava, Margarita Forés ja Margot Henderson, Poul Andrias Ziska ja Jock Zonfrillo sekä Adeline Grattard ja Gabrielle Hamilton.

Katso sarjan traileri:

Kuusiosaisesta sarjasta julkaistaan yksi jakso viikossa, joten sarjan viimeinen jakso on katsottavissa 21. joulukuuta alkaen.

Four Hands Menu on varmasti kallein Pohjoismaissa koskaan tehty kokkiohjelma.

Viisi Tähteä haastatteli Tukholmassa sarjan tuotannossa mukana olevaa Mattias Kroonia, joka on vastannut mm. sarjan kokkivalinnoista.

Mistä Four Hands Menu -sarjan idea tuli?

Four Hands Menu on laajasti tunnettu konsepti maailman high end -ravintoloissa ja -kokkiyhteisöissä, joissa kaksi kokkia valmistaa ainutkertaisen menun tai illallisen yhdessä. Lähdimme siitä, että luova prosessi on niin erityinen, että halusimme dokumentoida sen, mennä kulissien taakse, tallentaa ajattelutyön ja toiminnan. Päädyimme siten luomaan sarjan illallisia ja tallentamaan ne.

Kuinka kauan aikaa kului ideasta toteutukseen?

Aikaa kului lähes kaksi vuotta. Suurin osa ajasta meni matkustamiseen, käytännön järjestelyihin ja kuvausten aikataulutukseen.

Lennox Hastie (Firedoor, Sydney) ja Niklas Ekstedt (Ekstedts, Tukholma). Baskimaassa sijaitsevasta tuliravintola Asador Etxebarrista oppinsa ammentava brittikokki Lennox Hastie avasi muutama vuosi sitten Sydneyyn oman Firedoor-ravintolansa, jossa ruoka kypsennetään hiilillä ja avotulella. Niklas Ekstedt on tuttu Ylellä nähdystä Niklaksen keittiössä -sarjasta. Hänellä on Tukholmassa nimeään kantava ravintola Ekstedt, jolla on yksi Michelin-tähti. Ravintolassa kaikki ruoat kokataan elävällä tulella.

 

Miten päädyit mukaan tuotantoon?

Sarjan päätuottaja on kokki Niklas Ekstedt, jonka kanssa olemme tehneet TV-tuotantoja aiemminkin. Hän otti minuun yhteyttä heti, kun hän oli saanut vihreätä valoa sarjan viemiseksi eteenpäin.

Mikä on roolisi tuotannossa?

Minun tehtäväni on valita keskenään sopivat kokit, jotka ovat riittävän samoilla linjoilla, mutta myös tarpeeksi erilaisia. Myös käsikirjoitus ja kuvauspaikat ovat vastuullani. Voin vakuuttaa, että kaikkien näiden korkean profiilin kokkien aikataulutus on vähintäänkin haastavaa.

Magnus Nilsson (Fäviken Magasinet, Järpen) ja David Chang (Momofuku, NY). Fäviken Magazinet sijaitsee Pohjois-Ruotsin Järpenissä, 1 500 asukkaan kylässä. Ravintoalla on kaksi Michelin-tähteä. Menestyksen takana on keittiömestari Magnus Nilsson, joka luo maailmanluokan gastronomisia taidonnäytteitä käyttämällä ainoastaan paikallisia raaka-aineita – kaikkea mitä Jämtlannin karu luonto tarjoaa. Momofuku-ravintoloillaan maineeseen noussut David Chang yhdistelee aasialaisia street food -makuja fine diningiin. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa lukuisia ravintoloita omistava keittiömestari on myös tunnettu tv-persoona mm. Ugly Delicious -sarjastaan.

Oletan, että sarjan yhtenä tavoitteena on esittää Ruotsi vakavana pelurina maailman ruokakentillä. Miten tämä näkyy sarjassa?

Ei, tämä ei ole lainkaan sitä, mitä olemme ajatelleet. Ruotsilla maana ei ole mitään tekemistä asiassa. Niklas Ekstedt itse on mukana yhdessä jaksossa, koska hän on tulen ja grillaamisen mestari ja hän halusi kohdata vertaisensa. Siksi hän matkustaa sarjassa Australiaan ja hengailee Firedoor-ravintolan Lennox Hastien kanssa. Kohtaaminen on uskomaton. Hastie oli aikanaan kuusi vuotta legendaarisen Etxebarriin keittiöpäällikkö Baskimaassa, ja hänen osaamisensa on ilmiöimäistä.

Oliko Viaplayn kanssa helppo neuvotella?

Viaplay on ollut mahtava koko projektin ajan, ja he ovat suorastaan rakastaneet tätä hanketta alusta asti. Yhteistyö on sujunut hienosti.

Esben Holmboe Bang (Maaemo, Oslo) ja Bo Songvisava (Bo.lan, Bangkok). Pohjoismaiden nimekkäimpiin kokkeihin lukeutuva tanskalainen Esben Holmboe Bang sai Oslossa sijaitsevalle Maaemo-ravintolalleen ensimmäisenä Pohjoismaissa kolme Michelin-tähteä. Bo Songvisavan ja hänen miehensä Dylan ”Lan” Jonesin Bo.Ian -ravintola lukeutuu Bangkokin parhaimpiin thai-ravintoloihin, jossa arvostetaan ekologisuutta ja huippulaadukkaita raaka-aineita. Bo on kotimaassaan myös maankuulu tv-kokki.

Kuinka suuri sarjan budjetti on?

Sarjan tuottamisesta ovat vastanneet Viaplay ja Ruotsin suurin tuotantoyhtiö Mastiff, jotka omistavat sarjan oikeudet yhdessä. Ainoa, miten voin kommentoida budjettia, on todeta, että kyseessä on laajin ja tähän asti kallein TV-kokki -ohjelma, mitä Pohjolassa on tehty.

Onko suunnitelmissa tehdä kaudet 2, 3 jne.?

Tottakai idea on tuo. Mitään ei ole vielä päätetty. Ensin katsotaan, miten tämä avaus sujuu.

Onko teillä suunnitelmia laajentaa Four Hands Menu:a esimerkiksi tapahtumiksi ja seminaareiksi jne.?

Järjestimme sarjan julkistamistilaisuudessa Tukholmassa uniikin lounastilaisuuden, jonka valmistivat Maaemon Esben Holmboe Bang ja Niklas Ekstedt. Se toimi erittäin hyvin. Joten totta kai olisi suurenmoista tuottaa näitä tilaisuuksia lisää.

Adeline Grattard (yam’Tcha, Pariisi) ja Gabrielle Hamilton (Prune, New York) Pariisin kulinaarisen maailman uusi tähti Adeline Grattard yhdistää yam’Tcha -ravintolassaan kiinalaisia ja ranskalaisia makuja. Hänen yhdessä miehensä Chi Wah Chanin kanssa perustamallaan ravintolalla on yksi Michelin-tähti. Gabrielle Hamilton nousi kokkien julkkiskaartiin New Yorkin East Villageen perustamallaan Prune-bistrolla. Hän on saanut vaikutteita ruokafilosofiaansa ranskalaiselta äidiltään. Gabrielle Hamilton palkittiin arvostetulla James Beard Award -palkinnolla New Yorkin parhaana kokkina vuonna 2011.

Onko vielä jotakin, jota haluat kertoa meille katsojille?

Sarja kertoo siitä, kuinka valmistaa ruokaa yhdessä jonkun kanssa, jota et tunne aiemmin. Sarja on tietenkin kokeista, mutta myös persoonallisuuksista oikeasta elämästä, josta aiheutuu kaikkea jännittävää ja yllätyksellistä.

Mukana on paljon naurua ja iloa, mutta myös hetkiä, jolloin läsnä ovat huolet, epäilys ja pimeys. Tapahtumat ja kohtaukset ovat tosia eivätkä lavastettuja. Uskoakseni Four Hands Menu on tässäkin suhteessa lajissaan ensimmäinen.

Poul Andrias Ziska (KOKS, Thorshamn) ja Jock Zonfrillo (Orana, Adelaide). Poul Andrias Ziska sinkautti Färsaaret kulinarismin maailmankartalle KOKS-ravintolallaan, jossa paikallinen ruokaperinne kohtaa uuden Pohjoisen keittiön. Ziskan ponnistus on palkittu yhdellä Michelin-tähdellä. Skotlannissa syntyneen, mutta parikymmentä vuotta Australiassa vaikuttaneen Jock Zonfrillon fine dining -ravintola Orana palkittiin viime vuonna Australian parhaaksi The Gourmet Traveller Awards -palkinnolla. Adelaidessa sijaitsevassa ravintolassa näkyy Zonfillon intohimo Australian ainutlaatuisiin raaka-aineisiin ja aboriginaalien ruokakulttuuriin.

Four Hands Menun Pohjoismaiden ensi-ilta on Viaplayssa perjantaina 16. marraskuuta.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Viaplay

Margarita Forés (Grace Park, Manila) ja Margot Henderson (Rochelle Canteen, Lontoo). Italiassa oppinsa saanut filippiiniläinen Margarita Forés valittiin Aasian parhaimmaksi naiskokiksi vuonna 2016. Forésin ravintoloihin lukeutuu mm. Grace Park, jonka menussa maistuvat italialaisen keittiön lisäksi Filippiinit. Margot Henderson pyörittää Lontoon Storeditchissä palkittua Rochelle Canteen -ravintolaa, joka on Lontoon luovan luokan suosiossa. Henderson tunnetaan mutkattomasta suhtautumisestaan ruoanvalmistukseen – otetaan kaapista, mitä löytyy ja kokataan.
CategoriesKansi

Facebook Comments