U

Uusi Mat Distrikt on kortteli- ja artesaaniravintolan risteys – Teemu Aura, Riku Stenros & kumppanit avasivat jo toisen ravintolan korona-aikana

Uusi ravintola Mat Distrikt hakee etelähelsinkiläistä kortteliravintolan ideaa: kynnys on matala ja keittiö tarjoaa hillittyä skandinaavisuutta ja bistron brutaaliutta, mutta artesaaniasenteella. Ravintolan kärkenä on raakakypsytetty liha, joka käy smokerin tai hiiligrillin kautta. Tasapaino löytyy hienostuneista kasvisparituksista. Erikoisuutena on vermutteihin keskittynyt Vermuteria.

Ravintola Amigo toimi Helsingin Tehtaankatu 12:ssa 50 vuotta. Ei enää, sillä se muutti Aleksanterinkatu 15:den sisäpihalle saman omistajan Santa Fé:n naapuriksi. Nyt tehtaankadulla on Mat Distrikt.

Vallilan konepajalle puolitoista vuotta sitten ravintola Albinan ja Alexis-kattoterassin perustaneet Teemu Aura, Antti Paasonen ja Riku Stenros ovat avanneet Mat Distrikt -ravintolan yhdessä Albinasta tutuksi tulleiden keittiömestari Janne Aholan sekä ravintolatoimenjohtaja Maiju Åstedtin kanssa.

Huomionarvoista on se, että ryhmä on avannut koronan aikana jo kaksi ravintolaa, joten usko tekemiseen ja ravintoloihin on kova.

”Emme ehkä ole fiksuja, mutta olemme kenties rohkeita”, ravintoloitsija Riku Stenros naurahtaa.

Kukkuu tuulikaapista! Maiju Åstedt on Mat Distriktin ravintolatoimenjohtaja.

En jää haikailemaan Amigoa, sillä kokemuksena vuonna 1971 perustettu Amigo oli alkuperäisessä osoitteessaan melko surullinen kokemus jo pitkään. Itse kävin Amigossa ensimmäisen kerran jo 1980-luvun alussa. Jätän kuitenkin suosiolla 1970-80-lukujen parhaiden pihvien muistelut Helsingin Uutisten Sakari Nupposelle, jolla on kyky herättää henkiin historian hämäristä muistamisen arvoiset ravintolat, annokset ja tekijät.

Sen sijaan olen täpinöissäni Mat Distriktista, sillä se tuo Ullanlinnan kaupunginosaan uuden ja rennon kohtauspaikan, vaikka en edes asu siellä päinkään, mutta se antaa syyn vierailuihin.

Mat Distriktin erikoisuus on Vermuteria, jonka laaja lista pientuottajien vermutteja Italiasta ja Espanjasta kutsuu ohikulkijat negroneille ja muille vermuteille jäiden kera. Vermuteilla on myös tarkoitus leikkiä ruoan kanssa. Hauska lisä on se, että vermuttia saa myös neljästä hanasta. Vermuteriaa isännöi baarimestari Tony Klärck.

Mat Distriktin erikoisuus on Vermuteria, jonka valikoimissa on pienten vermuttuottajien erikoisuuksia enimmäkseen Italiasta ja Espanjasta. Vermutia on myös neljässä hanassa. Kuvassa vasemmalla on Riku Stenros, oikealla sommelier Antti Paasonen.

Ravintolatila on räjäytetty ja avattu kokonaan. 1970-luku ja Espanja-viittaukset ovat kadonneet. Vasta nyt tajuaa, että tilassa on ollut suuret ikkunat lattiasta kattoon. Valo tulvii sisään ja ravintolasta on kiintoisaa katsella kadun tapahtumia. Samalla me asiakkaat olemme ohikulkijoille ohjelmanumero kuin jättiscreenilla.

Tilaan tunkeutuva tuulikaapin muoto hakee esifunktionaalista aikaa. Orgaanisesti taipuva vanerinen tuulikaappi ja hallimainen sali antavat vaikutelman, että Mat Distrikt on klassikkoravintola, joka on ollut tässä aina. Illuusio on sama kuin Aleksanderplatsissa, joka näytti klassikolta jo syntyessään. Mat Distriktissa käy Lehtovaaran sekä Eliten henkäys, mutta samalla Zeitgeist on läsnä, sillä puiset pöydät ovat enimmäkseen ilman valkoista liinaa – vaikka liinallisiakin pöytiä on. Puukalusteet ovat muotokieleltään uusvanhoja ja tähän tilaan tehtyjä. Myös taustamusiikki on tästä ajasta.

Lauri Johansson ja Eliisa Korpijärvi vastaavat tilan ja mittatilaustyönä toteutettujen kalusteiden suunnittelusta.

Kun astuu sisään Mat Distriktiin on kuin palaisi rikospaikalle, sillä ravintola Amigo toimi tässä tilassa 50 vuotta. Nyt Mat Distrikt näyttää siltä, että se on ollut tässä aina.

Liha-annoksistaan tutuksi tulleesta Amigosta ei ole jäljellä kuin pihviveitset. Syy on selvä, sillä veitsiä tarvitaan Mat Distriktin raakakypsytetystä lihasta tehtyihin annoksiin. Liha on tuotu tähän päivään: se on silkkaa laatua ja tuotettu vastuullisesti. Raakakypsytetty liha käy usein smokerin tai hiiligrillin kautta. Ravintolan omaa kypsytyskaappia odotetaan saapuvaksi, kun italialaiset kiireiltään ehtivät. Lihan ja kalan lisäksi tarjolla on myös asetelmaa tasapainoittavia, kokeileviin makupareihin perustuvia kasvisannoksia kauden vihanneksista.

Kylmäsavustettua nieriää, viherpippurikreemiä ja kauden sitruksia.

Mat Distrikt hakee etelähelsinkiläistä kortteliravintolan ideaa: kynnys on matala ja keittiö tarjoaa hillittyä skandinaavisuutta ja bistron brutaaliutta, mutta artesaaniasenteella. Teemu Auran ja Janne Ahosen keittiöstä nousee kylläkin annoksia, jotka vastaavat vaativankin illallisasiakkaan odotuksiin.

Muistiinpanoissani lukee: ”Alkuruoat ovat visuaalisesti kauniita ja lautaset kuin mummolasta tai Laura Ashleyn unista. Yhdessä ne ovat kuin hyräiltyjä runonpätkiä. Maut ovat hienostuneita, harkittuja ja enimmäkseen hentoja kuin kuiskaukset – liha-annoksissa umami on kohdillaan ja siksi kerroksellisissa mauissa on syvyyttä ja rotevuutta pohdiskelevien, puhtaiden viinien saattelemana.”

Grillattua Iberico-possun plumaa, mojo picòn ja tumma sitruunakastike. Pluma on lavan yläosasta leikkuussa eroteltu osa. Jokaisella Iberico-possun leikkuuosalla on oma nimensä, joka kertoo raaka-aineen kunnioituksesta sekä kulttuurista.

Tärkeimpinä ohjaavina tekijöinä keittiössä ovat korkealaatuiset raaka-aineet, sesonginmukaisuus sekä käsityönä valmistetut annokset. Mat Distrikt ei ponnista tyhjästä, sillä jotakin on lainattu Albinan tuottamista kokemuksista sekä Stenrosin liharavintola Meat Districtista Porvoosta.

Oletan, että Mat Distrikt on nimenä viesti eteläisten kaupunginosien ruotsinkielisille. Sen takia ravintolan viestintämateriaaleissa Tehtaankatu on myös Fabriksgatan ja Helsinki on myös Helsingfors.

Suklaamarkiisi: kerroksittain rapeaa suklaa-pralinea, suolakaramelli ja maitosuklaa-ganachea vadelmasorbetin kanssa. Jälkiruoassa on kerroksia, joita ansioitunutkaan kotikokki tuskin lähtisi työläyden takia tekemään. Ravintolaan menossa pitää olla syy. Suklaamarkiisi on yksi niistä.

Teemu Aura ja Antti Paasonen tuntevat toisensa jo tähtiravintola Demon alkuajoilta, jolloin Paasonen toimi ravintolan sommelierina. Sittemmin hän työskenteli viinien maahantuonnissa, kunnes Albina toi hänet takaisin ravintolatyöhön.

Paasonen innostuu yhtä lailla natuviineistä kuin jo paikkansa löytäneiden tilojen klassikkoviineistä. Kantavana ajatuksena on viininviljelijän ohjenuora, jonka mukaan vuosi vuodelta parannetaan maan laatua sen sijaan, että viinin viljely köyhdyttäisi sitä.

Terveisiä keittiöstä: Janne Ahola ja Teemu Aura vastaavat Mat Distriktin keittiön linjasta.

Myös Teemu Aura teki loikan ravintolasta omaan leipomoon ja takaisin ravintolamaailmaan. Patisserie Teemu Aura on vuonna 2011 perustettu konditoria-leipomo. Siksi myös Mat Distriktin juureen tehty speltti-levain -leipä on huippua (päälle savustetulla häränrasvalla maustettua, ruskistettua voita).

Riku Stenros tunnetaan Porvoon ravintola- ja hotellikeskittymän kantavana voimana. Hänen yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa luotsaamat hotellit Onni ja Pariisin Ville sekä ravintolat Sicapelle ja Meat District ovat monille tuttuja.

Vasemmalta: sommelier Antti Paasonen, keittiömestari Teemu Aura, sarjaravintoloitsija Riku Stenros, ravintolatoimenjohtaja Maiju Åstedt ja keittiömestari Janne Ahola.

Teksti ja kuvat Eeropekka Rislakki

Mat Distrikt
Tehtaankatu 12, 00140 Helsinki / Helsingfors
Verkossa

CategoriesKansi

Facebook Comments