T

Tampereen legendaarinen Ohranjyvä pyrkii nousuun uusin omistajien voimin

Tampereen Näsilinnankadun perinteinen olutkapakka Ohranjyvä sai maanantaina uudet omistajat.  Nyt ravintolatoimintaa pyörittää Valkeakoskella kotipaikkaansa pitävä JV Europe Oy, jolla on viisi muuta ravintolaa Tampereen seudulla.

Ohranjyvän perusti Linkosuon leipomon kondiittorimestari Jussi Linkosuo entiseen myymälähuoneistoon Näsilinnankadulle maaliskuussa 1965 maaliskuussa. Ravintola sai heti tamperelaisten suosion tunnelmallisena seurustelupaikkana.

Linkosuo oli jääkiekkomies henkeen ja vereen. Hän torjui Tampereen Ilveksen maalilla viisi Suomen mestaruutta vuosina 1942-59. Linkosuo on kertonut ajoittaneensa tarkoituksella Ohranjyvän avaamisen Tampereella 1965 pidettyjen jääkiekon MM-kisojen alle.

Ohranjyvä siirtyi 1980-luvun alussa Alkon tytäryhtiölle Arctialle, joka myi ravintolan 1997 Scandicille. Vuosina 2012 lähtien ravintolaa pyöritti tamperelainen Jyväravintolat Oy.

Ohranjyvä oli lehdistön sekä tv- ja radioväen kantapaikka.

Ohranjyvä on tullut tutuksi ravintolan asiakkaina istuneista Yleisradion ja lehdistön ammattilaisista. TV2:n Kummeli-sarjan toimittajahahmo Mauno Ahonen kertoi myös viihtyvänsä Ohranjyvässä ja suuntaavansa sinne juttunsa päätteeksi. Paikka tunnettiinkin lempinimellä O-studio.

Ravintolan kantaporukka on ikuistettu seinällä oleviin silhuettikuviin. Uudelle ravintoloitsijalle perinteiden vaaliminen on jatkossakin tärkeää

”Teemme töitä sen eteen, että Ohranjyvä saisi meistä arvoisensa veturin. Eihän sitä kannata korjata, mikäli se ei ole rikki! Tiedämme paikan arvon ja historian ja sen myötä pystymme tehostamaan Ohranjyvän vahvuuksia”, lupaa JV Europen ravintolatoimenjohtaja Jesse Forsström.

JV Europe Oy on perustettu vuonna 2014. Sillä n tällä hetkellä viisi ravintolaa, Tampereella, Ylöjärvellä ja Akaassa. Uusi yrittäjä lupaa tiedotteesaan, että Ohranjyvän toiminta ja henkilökunta tulee pysymään pitkälti ennallaan omistajainvaihdoksen jälkeen.

Ohranjyvä 1960-luvun lopulla. Kuva: Sven Löfström. Tampereen museoiden kokoelma.

 

Pääkuva: Ville Ranta / Jv Europe Oy.

CategoriesYleinen

Facebook Comments