Kun astuin Helsingin Eteläesplanadilta ravintola Savoyn hissiin, olin varautunut törmäämään kulttuuriskandaaliin 8. kerroksessa, sillä yli 80-vuotias ravintola on käynyt viiden viikon remontin läpi. Mutta odotus meni osittain pilalle jo Savoyn eteisessä. Eihän täällä ole mikään muuttunut – onpahan vain siistitty. Nenä rekisteröi puunkäsittelyaineen miedon tuoksun – olisiko pellavaöljyä? Myöhemmin huomaan lukuisia muutoksia. Mutta ne on toteutettu siten, kuin lopputulos olisi ollut aina olemassa.
Skandaali meni lopullisesti pilalle, kun astuin ravintolan saliin. Pimeän ja sateisen aamun hämärissä sali huokuu sekä menneisyyttä että nykyhetkeä, rauhaa ja lämpöä. Sanalla sanoen tunnelma on freesi, raikas.
Savoylle ominainen hyvä feng shui, harmonia, valaisimien ja luonnonvalon keskinäinen dialogi, luonnon materiaalit ja väripaletti sekä paikan henki, genius loci, säteilevät. Ihmisen mittakaava toteutuu, historiallisten kerrostumien tarina on vahvistunut, autenttisuus huokuu, ravintolan luonne ja perusydin ovat kirkastuneet. Uudistettu Savoy on voimaannuttava kokemus.
Näinhän se menee: suurin osa pettymyksistä syntyy ennakko-odotuksista, joita maailma ei useinkaan noudata.
Ennakko-odotuksen varjoissa väijyi se, että Savoyta, Palacea ja Espaa operoivan Financier Groupin Saku Tuominen, Jyrki Sukula ja Helena Puolakka olivat rekrytoineet vuonna 1937 perustetun Savoyn, suomalaisen modernin ikonin, Alvar Aallon mestariteoksen päivittäjäksi Lontoosta tanskalaissyntyisen, englantilaisen Ilse Crawfordin ja hänen suunnittelutoimistonsa Studioilsen.
Valinnassa hiersi kolme asiaa: Suomessa ei ole tapana kunnioittaa vanhaa, uusin uusi on aina parasta, koska uuden arvoja ja seurauksia ei edes haluta avata; toiseksi: kuka voi luottaa britteihin, sillä Brexit osoittaa, kuinka sekaisin he ovat edes oman identiteettinsä tunnistamisessa, koska oman päätösvallan saaminen takaisin EU:lta pohjaa ideaan menetetystä ajasta, jolloin brittiläisessä imperiumissa aurinko ei laskenut koskaan; kolmanneksi: Ilse Crawfordin asiakkaisiin kuuluu IKEA.
Aivan kuin meillä ei olisi osaamista ja Alvarin tradition syvä- ja sormenpäätuntemusta omasta takaa. Savoyn päivittäminen olisi pitänyt olla ilman muuta suomalainen voimannäyttö. Jotain rajaa hei!
Tunnustan. Olin väärässä.
Miksi sitten Savoyn uudistus onnistui?
Tilaaja on ollut kunnianhimoinen ja tiennyt tarpeeksi, mitä haluaa. Remontilla on ollut riittävä rahoitus, koska myös kiinteistön omistajalla Ahlström Capital Oy:llä on ollut tahtotila vaalia perinnettä. Entisöinti ja uudistukset on tehty yltämällä yksityiskohtiin, ja asenteena on ollut, että lopputulos kestää seuraavat 80 vuotta. Tämä lienee avittanut yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon, Alvar Aalto -säätiön Tapani Mustosen sekä Aallon huonekaluvalmistajan Artekin kanssa.
Kiinnostavana yksityiskohtana projektissa on Ahlströmin suvun nykypolven mukana olo. Alvar Aallon alkuperäisten, mutta kärsineiden pöytien reproduktiot, baarikaappi, vastaanottotiski, tarjottimet sekä mm. kukka- ja kasviastiat ovat Halikossa sijaitsevan kalustevalmistajan, Made by Choicen toteuttamia. Yrityksen takana ovat Niclas Ahlström, Sebastian Jansson ja Lasse Laine. Made by Choice on toteuttanut myös mm. ravintola Nuden, Juuren, Baccon, Kastun (Salo), Fisken på Diskenin, Goma by Miss Voon (Tukholma) sekä FAME musiikkimuseon kalusteet.
Remontissa ei keskitytty sisustussuunnitteluun vaan tunnelman luomiseen.
Itse Ilse Crawford on ollut riittävän iso, jotta Savoy ei ollut hänelle egotrippi – ravintola ei ole Ilse-signeeraus ja tunnistettavaa Ilse-tyyliä, vaan Aallon alkuperäisen hengen ja ajan manifesti. Ilmankos Studioilsen nimessä Ilse on ilse.
Vaatii kypsyyttä tukeutua pelkkään ammattitaitoon, kun näyttämöllä olisi mahdollisuus esiintyä tähtenä.
Savoyn uuden tarinallisuuden iso ansio on se, että Aallon huonekalujen valmistajan Artekin arkistoista kävi ilmi, että Savoy ei missään tapauksessa ollut vain Alvar Aallon luomus. Myös Aino Aallon ja Artekin Maire Gullichsenin rooli Savoyn lopputuloksessa oli aikanaan merkittävä. Nämä naiset tiesivät, mitä halusivat ja ajoivat näkemyksensä läpi.
Myytti yksin luovasta Alvar-sankarinerosta on nyt murrettu ja naisille on annettu heidän ansaitsemansa asema. Siten Savoyta johtava Chef patron Helena Puolakka on hänkin nainen paikallaan.
Palataan ruokaan myöhemmin.
Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeropekka Rislakki ja Savoy/Anton Sucksdorff
Savoy
Eteläesplanadi 14, 00130 Helsinki
Facebook Comments