S

Savoyn remontista piti tulla kulttuuriskandaali, mutta tulikin voimaannuttavaa priimaa

Kun astuin Helsingin Eteläesplanadilta ravintola Savoyn hissiin, olin varautunut törmäämään kulttuuriskandaaliin 8. kerroksessa, sillä yli 80-vuotias ravintola on käynyt viiden viikon remontin läpi. Mutta odotus meni osittain pilalle jo Savoyn eteisessä. Eihän täällä ole mikään muuttunut – onpahan vain siistitty. Nenä rekisteröi puunkäsittelyaineen miedon tuoksun – olisiko pellavaöljyä? Myöhemmin huomaan lukuisia muutoksia. Mutta ne on toteutettu siten, kuin lopputulos olisi ollut aina olemassa.

Skandaali meni lopullisesti pilalle, kun astuin ravintolan saliin. Pimeän ja sateisen aamun hämärissä sali huokuu sekä menneisyyttä että nykyhetkeä, rauhaa ja lämpöä. Sanalla sanoen tunnelma on freesi, raikas.

Ravintolan kaikki pinnat on käsitelty ja pinnoitettu uudestaan. Katon puiset kennovalaisimet ovat nekin kunnostettu. Kuva Eeropekka Rislakki.

Savoylle ominainen hyvä feng shui, harmonia, valaisimien ja luonnonvalon keskinäinen dialogi, luonnon materiaalit ja väripaletti sekä paikan henki, genius loci, säteilevät. Ihmisen mittakaava toteutuu, historiallisten kerrostumien tarina on vahvistunut, autenttisuus huokuu, ravintolan luonne ja perusydin ovat kirkastuneet. Uudistettu Savoy on voimaannuttava kokemus.

Mediatilaisuudessa pöydillä olleet korkeat karahvit kuuluvat alakerran banketteihin. Ruskeat, meripihkan väriset suupuhalletut, saksalaisen Dibbernin ohuet juomalasit eivät ole Aaltoa, mutta pitävät kylläkin funktionalismin perinteessä kiinni. Kuva Eeropekka Rislakki.

 

Uuden vesilasin ruskea väri juontaa Aino Aallon suunnittelemasta Bölgeblick-lasisarjasta, jolla hän osallistui Karhulan lasikilpailuun vuonna 1932. Kuva Rauno Träskelin / Designmuseo.

Näinhän se menee: suurin osa pettymyksistä syntyy ennakko-odotuksista, joita maailma ei useinkaan noudata.

Ennakko-odotuksen varjoissa väijyi se, että Savoyta, Palacea ja Espaa operoivan Financier Groupin Saku Tuominen, Jyrki Sukula ja Helena Puolakka olivat rekrytoineet vuonna 1937 perustetun Savoyn, suomalaisen modernin ikonin, Alvar Aallon mestariteoksen päivittäjäksi Lontoosta tanskalaissyntyisen, englantilaisen Ilse Crawfordin ja hänen suunnittelutoimistonsa Studioilsen.

Uusi sohva sai raitakankaan, jota voi joitakin hirvittää. Mutta raita ja seeprakuosi olivat Artekin Maire Gullichsenin suosikkeja. Näin raita toteuttaa Savoyn perustamisen ajankohdan henkeä. Kuva Eeropekka Rislakki.

Valinnassa hiersi kolme asiaa: Suomessa ei ole tapana kunnioittaa vanhaa, uusin uusi on aina parasta, koska uuden arvoja ja seurauksia ei edes haluta avata; toiseksi: kuka voi luottaa britteihin, sillä Brexit osoittaa, kuinka sekaisin he ovat edes oman identiteettinsä tunnistamisessa, koska oman päätösvallan saaminen takaisin EU:lta pohjaa ideaan menetetystä ajasta, jolloin brittiläisessä imperiumissa aurinko ei laskenut koskaan; kolmanneksi: Ilse Crawfordin asiakkaisiin kuuluu IKEA.

Aivan kuin meillä ei olisi osaamista ja Alvarin tradition syvä- ja sormenpäätuntemusta omasta takaa. Savoyn päivittäminen olisi pitänyt olla ilman muuta suomalainen voimannäyttö. Jotain rajaa hei!

Tunnustan. Olin väärässä.

Katettu terassi ei ole alkuperäistä Aaltoa vaan se on syntynyt 2000-luvun alussa. Remontin jälkeen terassikin nivoutuu selkeämmin Savoyn kokonaisuuteen tuoleineen, pyöreine pöytineen ja kasvilaatkoineen. Alvar Aallon valaisimet saivat parikseen saman aikakauden Paavo Tynellin 9464 Gubi-seinävalaisimet. Kuva Eeropekka Rislakki.
Terassin päissä on omat pöytäryhmät. Kuva Savoy/Anton Sucksdorff.

 

Miksi sitten Savoyn uudistus onnistui?

Tilaaja on ollut kunnianhimoinen ja tiennyt tarpeeksi, mitä haluaa. Remontilla on ollut riittävä rahoitus, koska myös kiinteistön omistajalla Ahlström Capital Oy:llä on ollut tahtotila vaalia perinnettä. Entisöinti ja uudistukset on tehty yltämällä yksityiskohtiin, ja asenteena on ollut, että lopputulos kestää seuraavat 80 vuotta. Tämä lienee avittanut yhteistyötä Helsingin kaupunginmuseon, Alvar Aalto -säätiön Tapani Mustosen sekä Aallon huonekaluvalmistajan Artekin kanssa.

Kiinnostavana yksityiskohtana projektissa on Ahlströmin suvun nykypolven mukana olo. Alvar Aallon alkuperäisten, mutta kärsineiden pöytien reproduktiot, baarikaappi, vastaanottotiski, tarjottimet sekä mm. kukka- ja kasviastiat ovat Halikossa sijaitsevan kalustevalmistajan, Made by Choicen toteuttamia. Yrityksen takana ovat Niclas Ahlström, Sebastian Jansson ja Lasse Laine. Made by Choice on toteuttanut myös mm. ravintola Nuden, Juuren, Baccon, Kastun (Salo), Fisken på Diskenin, Goma by Miss Voon (Tukholma) sekä FAME musiikkimuseon kalusteet.

Remontissa ei keskitytty sisustussuunnitteluun vaan tunnelman luomiseen.

Ravintolasalin molemmissa päissä on nyt pyöreät pöydät. Toinen kantaa nimeä Alvar- ja toinen Aino-pöytä. Valaisinmalli on Alvar Aallon suunnittelema A201. Kuva Savoy/Anton Sucksdorff.
Kuvassa Savoyn kuuluisa Marskin pöytä. Siksi Savoyn listalla on yhä Vorschmack marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin tuomana. Kuva Savoy/Anton Sucksdorff.

Itse Ilse Crawford on ollut riittävän iso, jotta Savoy ei ollut hänelle egotrippi – ravintola ei ole Ilse-signeeraus ja tunnistettavaa Ilse-tyyliä, vaan Aallon alkuperäisen hengen ja ajan manifesti. Ilmankos Studioilsen nimessä Ilse on ilse.

Vaatii kypsyyttä tukeutua pelkkään ammattitaitoon, kun näyttämöllä olisi mahdollisuus esiintyä tähtenä.

Savoyn uuden tarinallisuuden iso ansio on se, että Aallon huonekalujen valmistajan Artekin arkistoista kävi ilmi, että Savoy ei missään tapauksessa ollut vain Alvar Aallon luomus. Myös Aino Aallon ja Artekin Maire Gullichsenin rooli Savoyn lopputuloksessa oli aikanaan merkittävä. Nämä naiset tiesivät, mitä halusivat ja ajoivat näkemyksensä läpi.

Mairen raitasohva sopii piipahdukseen, mutta sohvalla voi myös aterioida, jos sille päälle sattuu. Silloin pöytä liinoitetaan, Kuva Eeropekka Rislakki.

Myytti yksin luovasta Alvar-sankarinerosta on nyt murrettu ja naisille on annettu heidän ansaitsemansa asema. Siten Savoyta johtava Chef patron Helena Puolakka on hänkin nainen paikallaan.

Palataan ruokaan myöhemmin.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeropekka Rislakki ja Savoy/Anton Sucksdorff

Savoy
Eteläesplanadi 14, 00130 Helsinki

Ruokasalin käsinojallinen tuoli on Aino Aallon Klubituoli 56. Tuoleja on tähän mennessä entisöity 48 kpl. Työ jatkuu ja oletuksen mukaan saadaan noin 65 ehjää tuolia. Kaikkiaan tuoleja oli 71, ja osassa niistä oli uusittuja jalkoja. Nyt pyritään käyttämään näkyvistä puuosista vain alkuperäisiä, vuoden 1937 osia. Kuva Eeropekka Rislakki.
Terassin tuoli on Alvar Aallon vuonna 1929 suunnittelema satulavyötuoli, josta on nyt valmistettu erikoiserä Savoyta varten. Puuosat ovat tammea ja verhoilu on mustaa nahkaa. Artekin Helsingin ja Tokion myymälöissä on nyt myynnissä pieni erä. Kuva Eeropekka Rislakki.
Alvar Aallon maljakko Eskimonaisen nahkahousut tunnetaan paremmin nimellä Savoy. Savoyn kokoelmasta eri kokoisia maljakoita on toistaiseksi näytillä vain pienehköt, mutta arvokkaimmat esineet eteisaulan vitriinissä. Kuva Eeropekka Rislakki.
Hissit tuovat ja aukeavat 8. kerroksen aulaan. Kuva Eeropekka Rislakki.

 

 

 

CategoriesKansi

Facebook Comments