R

Restamaxin tulos notkahti – yhtiö terävöittää ydinliiketoimintojaan ja uusii nimensä loppuvuoden aikana

Henkilöstövuokrausyhtiö Smilen pörssilistauksen epäonnistuminen rasitti ravintolakonserni Restamaxin tulosta kolmannella vuosineljänneksellä. Restamax uusii nimensä loppuvuonna. Samalla alkaa konseptiuudistus 10 yhtiön omistamassa ravintolassa.

Restamax aikoo jatkaa Royal Ravintoloiden ostamisesta johtuvaa saneerausohjelmaansa loppuvuonna. Konserni ilmoitti maanantaina lakkauttavansa 200 työtehtävää ja muuttavansa tämän lisäksi 40 tehtävää osa-aikaisiksi. Loopputilin saavat kymmenet ravintolatyöntekijät ja toimihenkilöt.

Useat työntekijät joutuvat jättäämään tehtävänsä Restamaxissa saneerausohjelman seurauksena. Kuva: Saimi Heiskanen / Ravintola Palace.

 

Toimitusjohtaja Aku Vikström vakuuttaa tiistaina julkaistussa yhtiön osavuosikatsauksessa, että Royal Ravintoloiden integrointi osaksi konsernia on sujunut suunnitelmien mukaan. Käyttökate ravintoloissa on säilynyt hyvänä muutoksesta huolimatta.

Meneillään olevan saneerauksen uskotaan tuovan konsernille vähintään 6 miljoonan euron säästöt jo ensi vuonna.

Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut Restmaxin syksyn kuvioissa kuin tanssipaviljongissa.

Smile Henkilöstöpalvelujen alkusyksyn vienti pörssiin kaatui surkealla tavalla. Samanaikaisesti tehdyt kansainvälisten toimintojen investoinnit, Royal Ravintoloiden kaupoista aiheutuneet kulut sekä useiden ravintoloiden toimintojen alasajaminen rokottivat yhtiön kolmannen vuosineljänneksen tulosta.

Hieta ei vetänyt kuten piti, suuresta kohusta huolimatta. Kuva: Rstamax / Royal Ravintolat.

”Yksiköt, joiden kannattavuus ei täytä yhtiön tavoitetasoa ja joilla ei nähdä riittävän hyviä olosuhteita vuokrasopimuksen ja konseptin näkökulmasta, on myyty tai lopetettu. Näitä ovat esimerkiksi ravintolat Enso ja Hieta Helsingissä, Colorado-ravintolat Tampereella ja Hernesaaren Rannassa Helsingissä sekä Bella Roma Tampereella”, Vikström luettelee.

Tilannetta kohentaakseen Restamax jatkaa kannattamattomien ravintoloiden alasajoa ja myymistä. Ohjelmassa on myös 10 ravintolayksikön konseptin uudistaminen.

Restamax luottaa kansainvälistymiseen tulevaisuuden kasvun mahdollistajana. Tanskaan on tulossa uusia avauksia.

Restamax hankki huhtikuussa Tanskasta 11 ravintolaa. Tämän jälkeen ravintolasalkkuun tulivat myös Cock’s & Cows- ja The Bird -ravintolat Kastrupin lentokentältä Kööpenhaminasta. Vikströmin mukaan liiketoiminnan laajentaminen ulkomailla etenee sekin suunnitellun mukaisesti.

”Kehitämme aktiivisesti Tanskan liiketoimintaa ja käymme parhaillaan keskusteluja Tanskan toimintojen laajentamisesta ja mahdollisesta uudesta markkina-avauksesta”, hän sanoo.

Smile Henkilöstöpalvelujen Sami Asikainen (vas.) ja Restamaxin toimitusjohtaja Aku Vikström luottavat konsernin kasvun jatkuvan suunnitelmien mukaisesti. Kuva: Restamax.

Tammi-syyskuussa Restamax-konsernin liikevaihto oli 102,4 miljoonaa  (+71 %) ja käyttökate 21,1 miljoonaa euroa (+44 %). Sen sijaan liikevoitto laski 4,5 miljoonaan (-29 %). Heinä-syyskuun liikevoitto supistui vain 0,5 miljoonaan euroon.

Kannattamattomien liiketoimintojen myynteihin tai alasajoihin liittyvät kertaluonteiset erät olivat 3,2 miljoonaa euroa, mikä sisältää myös 2,8 miljoonan euron käyttöomaisuuden alaskirjauksen.

Muita ravintolaliiketoiminnan tulokseen vaikuttaneita tekijöitä olivat Royal Ravintoloiden kaupan integraatiokulut sekä investoinnit kansainväliseen liiketoimintaan. Alaskirjauksilla ei ole kassavirtavaikutusta.

Ravintolasegmentillä yhtiö uskoo saavuttavansa yli 200 miljoonan euron liikevaihdon ja henkilöstövuokrauksessa noin 125 miljoonan euron liikevaihdon kuluvana vuonna. Viime vuonna koko konsernin liikevaihto oli reilut 185 miljoonaa euroa.

Tarkemmat numerotiedot osavuosikatsauksesta yhtiön verkkosivuilla. 

Pääkuva: Ravintola Palace / Niina Mönkkönen.

CategoriesKansi

Facebook Comments