L

Lihan alkuperämaa ilmoitettava ravintoloissa vapusta alkaen

Tarjoilupaikoissa tulee ilmoittaa kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa 1. toukokuta alkaen. Alkuperämaan voi esittää ruokalistassa tai taulussa.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan ilmoittamisvelvollisuus koskee ravintoloissa, baareissa, kahviloissa ja grillikioskeissa, aterian ainesosana käytettävää tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa. Myös jauhelihan alkuperämaa pitää ilmoittaa.

Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan eläimen kasvatusmaata. Aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaa ilmoitetaan seuraavasti: ”Alkuperämaa: (EU-maan tai muun kuin EU-maan nimi)”.

Jos lihan alkuperämaata ei tiedetä maan tarkkuudella, käytetään esimerkiksi ilmaisua ”EU” tai ”ei-EU”. Lihan alkuperämaa voidaan tarjoilupaikassa ilmaista myös Hyvää Suomesta -merkillä, joka kertoo lihan olevan suomalaista.

Riistan, hevosenlihan ja lihavalmisteiden alkuperää ei tarvitse ilmoittaa

Hevosenlihalla, poronlihalla ja riistalla, kuten hirvenlihalla, ei ole alkuperämerkintävaatimuksia. Vaatimukset eivät koske myöskään aterian raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.

Esimerkiksi, jos ravintolaan tulee valmiita, kypsiä naudanjauhelihapihvejä tai marinoituja broilerin rintafileitä, jotka valmistetaan ruoaksi, ei lihan alkuperämaata tarvitse ilmoittaa kuluttajalle. Sitä vastoin, jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.

MMM:n mukaan tieto lihan alkuperämaasta tulee ilmoittaa kirjallisesti ennen elintarvikkeen ostopäätöstä, jotta kuluttaja voi tehdä tietoisia valintoja. Tietoa ei tarvitse antaa jokaiselle asiakkaalle erikseen, mutta sen on oltava saatavilla ennen ostopäätöstä.

CategoriesRavintolat Ruoka

Facebook Comments