E

Entinen Salve saa uuden elämän – hankolainen kalaravintola På Kroken ui ovesta sisään

Vanha Salve, joka muuttui skandaalinkäryisissä merkeissä Hieta-ravintolaksi, sulki ovensa muutama kuukausi sitten. Nyt tilaan avautuu Hangon-kävijöiden tuttu, kalaravintola På Kroken.

Hangon Regatan jäljiltä on sanonta: ”What happens in Hanko, stays in Hanko”.

Mutta sääntö ei päde enää kaikilta osin, sillä ravintoloitsija-kalastaja Magnus Ekström tuo Hangosta På Krokenin kuuluisan saaristolaiskalapöydän Helsinkiin.

Hangon På Kroken sijaitsee Hankoniemen toisella puolella länsisatamassa, joka ei ole se tuttu hulinapuoli. Kuva Eeropekka Rislakki.

”Pääosin Helsingin På Krokenin konsepti noudattelee Hangon toimintaamme. Saaristolaispöydän lisäksi korostamme Helsingissä niin à la carten kuin lounaan puolella husmanskostia ja skandinavisuutta”, Magnus Ekström kertoo.

Ravintolan julkisivuun tuleva teksti kertoo, että paikallisten lisäksi turistit ovat tärkeä kohderyhmä: På Kroken – Scandinavian Seafood.

Skandinavian Seafood -lupaus ei voi olla ilman Toast Skagenia. Kuva På Kroken.

Magnus Ekström tietää, mitä on tekemässä. Hän on tietoinen ravintolan tuulisesta lähihistoriasta, jossa HOK-Elanto ja Royal Ravintolat ottivat toisistaan mittaa, ja kuinka Salvelle uskolliset asiakkaat vaihtoivat kadun puolta uuteen Salveen.

Vaikka Royalin Hieta tarjosi ihan kelpo ruokaa, ravintola oli merkitty – sillä oli juonitteluiden ja kiistan jälkeen paha silmä. Lopulta muututtuaan osaksi Restamaxin pörssiyhtiön portfoliota, Hieta sulki ovensa tappiollisuuden vuoksi. Restamaxissa syntyi päätös sulkemisesta sillä aikaa, kun Magnus Ekström järjesteli oman ravintolaprojektinsa rahoitusta.

Nemoa etsimässä… Magnus Ekström tribaali-tatskoineen Hangon På Krokenissa. Käsivarren teksti Mare Nostrum on viittaus Välimereen. Kuva Peter Lundqvist / På Kroken.

Magnus Ekström uskoo, että På Krokenilla on hyvät mahdollisuudet, sillä hän tulee isojen poikien Salve-kiistojen ulkopuolelta.

Ekström on kalastajasuvun vesa ja hänellä on nyt takanaan 27 vuotta ammattikalastajana Hangon vesillä.

Ekströmin kalamyymälät ovat niin Hangon ravintolan yhteydessä kuin Helsingin Hakaniemen väistöhallissa. Kuva Eeropekka Rislakki.

”Kalastan yhä kilohailia, josta teemme maustekalaa talvikaudeksi. Samaan aikaan olen pyörittänyt viimeiset 10 vuotta På Krokenia.  Kun olin pikkupoika, asuimme Hangon kalasatamassa, jossa istuin vajoissa kuuntelemassa kalastajien juttuja ja opin kalan käsittelyä. Enoni on kalastaja. Kalastajaisoisäni hukkui jäihin”, Magnus Ekström avaa taustaansa.

Kalakokin koulutuksen Ekström on saanut käytännön työn kautta Portugalissa, Japanissa ja ennen kaikkea Ruotsissa. Hän on työskennellyt ravintoloissa niin Göteborgissa kuin Tukholmassakin. Siksi hänen puheessaan vilisevät Ruotsin kalakokkisuuruudet ja -ravintoloitsijat kuten Gustaf Trägårdh, Daniel Roos, Leif Mannerström, Melker Andersson ja Danyel Couet sekä Sayan Isaksson.

”Siksi Helsingin På Krokeniin kokit tulevat Ruotsista. Helsinkiin tuleva Anders Klint tunnetaan Ruotsissa eräkokkina, joka taitaa elävän tulen ja kalat. Hän on työskennellyt myös Espanjassa ja Ranskassa. Klintillä on omaa nimeään kantava tuotesarja”, Ekström hehkuttaa.

Hans Välimäen nimi toistuu muutaman kerran. Samoin Uriah Heep, Rolling Stones ja Mick Jagger, joille on toimitettu keikkaraiderin mukaisesti kalaa ja erityisesti savustettua kampelaa.

Näkymä Hangon På Krokenista. Kuva Eeropekka Rislakki.

På Kroken Helsinki ei ole savustusmestarinakin toimineen Ekströmin ensimmäinen kokemus Helsingistä.

Magnus Ekströmillä on jo kalapuoti Ekström ja siihen liittyvä samppanjabaari Hakaniemen hallin nykyisessä väistötilassa.

Sieltä toimitetaan kalaa pariinkymmeneen ravintolaan Helsingissä. Myös muutamiin suurlähetystöihin.

”Toimitamme kalaa joka päivä Hangon ja Tammisaaren vesiltä Helsinkiin. Göteborgista tulee kalaa, simpukoita, hummereita ja äyriäisiä kahdesti viikossa.”

Magnus Ekström korostaa, että På Kroken ei ole mikään fine dining -ravintola, vaan laadukkaisiin meren eläviin perustuva, mutkaton paikka, jossa on mainiot viinit ja asiaan kuuluvat muut juomat.

Saaristolais- ja äyriäispöytä elää sesonkien mukaan. Kuva På Kroken.

”Saaristolaispöydässä on 40–50 eri tuotetta. Päivän kala menee sesonkien mukaan. Fish and Chips tehdään paneroidusta kilohailista. Kaikki kalat käsitellään ja fileoidaan itse. Tarjolla on paistettuja silakoita, katkarapuja, kampa- ja sinisimpukoita, kalakeittoa, mutta myös äyriäisplattereita hummereineen ja simpukoineen. Kaikki leivät leivomme itse, saaristolaisleipää ja näkkileipää. Juureen tehdyn leivän opin sain Sébastien Boudet’n Petit France -leipomoravintolassa Tukholmassa.”

”Mutta lihaakin on, kuten poroa. Kaikki eivät halua meren eläviä”, Ekström tietää.

Meren elävien ystäville På Kroken tarjoaa plattereita, joissa erilaiset ravit ja simpukat kohtaavat. Kuva På Kroken.

Milloin På Kroken Helsinki on auki?

”Vielä menee 3-5 viikkoa. Tarvitaan kalusteet, pintaan väriä, luvat ja henkilökuntaa.”

Restaurante På Kroken Helsinki
Hietalahdenranta 11, 00180, Helsinki

Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: Eeropekka Rislakki, Peter Lundqvist ja På Kroken Hanko

Matkalla Hankoon tai Helsinkiin. Kuva Pixabay.

 

CategoriesKansi

Facebook Comments