M

MT: Suonenjoen mansikalle haetaan nimisuojaa

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys hakee Suonenjoen mansikalle EU:n nimisuojaa. Asiasta kertoo ensimmäisenä Maasedun Tulevaisuus -lehti.
Yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Koponen kertoo lehdelle, että yhdistys toivoo nimisuojalla etua markkinointiin. Samalla pyritään edistämään ruokamatkailua Pohjois-Savossa.
Nimisuojahakemus on lähetetty Maaseutuvirasto Maviin. Hakemus käsitellään ensin kansallisesti, minkä jälkeen asia menee EU:n käsittelyyn. Päätös tulee yleensä parissa vuodessa.

paikallisille tuotteille on Kolme erilaista suojaustapaa.

Suojattu alkuperänimitys (SAN) -nimisuojauksen ovat Suomessa saaneet Kitkan viisas (muikku), Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Lapin Puikula (peruna). Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) -nimisuojauksella on suojattu Kainuun rönttönen (marjapiiras) ja Puruveden muikku.
Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksella ei viitata tuotteen alkuperään vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen ovat saaneet sahti, karjalanpiirakka ja kalakukko.
Lisäksi kahdella suomalaisella alkoholijuomalla on nimisuoja. Ne ovat suomalainen vodka ja suomalainen marja- ja hedelmälikööri.

CategoriesYleinen

Facebook Comments