N

Nyt sitä saa! Mansikan pääsatokausi vihdoin käyntiin Etelä-Suomessa

Mansikan päälajikkeiden poiminta on alkanut Lounais-Suomessa. Lähipäivinä päästään vauhtiin myös Etelä-Suomen rannikkoalueella. Ensi viikolla poimitaan jo koko Etelä-Suomessa ja Keski-Suomen lämpimillä paikolla, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto.
Viime viikonlopun aurinkoiset ja lämpimät säät saivat mansikan kypsymisen vauhtiin. Alueelliset erot ovat tänä vuonna säiden takia jonkin verran aiempaa suuremmat, jopa yli kolme viikkoa.
Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan odottamaan hiukan kärsivällisemmin kuin muualla maassa.

Kokonaissato on hieman viime vuotta parempi.

Satoa saadaan arvion mukaan 13-14 miljoona kiloa, kun tulos viime vuonna oli 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua.
”Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen”, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.
Mansikkaa viljellään 1100 tilalla yhteensä 3600 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 prosenttia kokonaisalasta. Myös aikainen Honeoye ja uusi Sonata-lajike ovat kasvattaneet suosiotaan.

CategoriesYleinen

Facebook Comments