M

Modernia maakuntaruokaa -kirja haluaa pelastaa maakuntakeittiöt


Tänään julkaistu ruokakirja Modernia maakuntaruokaa haluaa elävöittää maakuntien ruokaperintöä päivittämällä reseptiikkaa tähän päivään. Kirjan toteutuksesta vastaavat ruokakirjoittaja Juuli Hakkarainen ja valokuvaaja Kaisu Jouppi.
”Emme halua museoida perinneruokia, vaan palauttaa ne arkeen. Olennaisinta työlle on kunnioitus vanhaa kohtaan”, Hakkarainen toteaa.
”Reseptit matkustavat paremmin kuin raaka-aineet. Jos saamme ihmiset kiinnostumaan perinteikkäistä ruokalajeista, luomme samalla tarvetta raaka-aineiden paikalliselle alkutuotannolle”, Satokausikalenterista tuttu Samuli Karjula toteaa kustantajan roolissa.
”Maakuntien keittiöiden erot ovat hälventyneet ja osittain kadonneet keskusvarastologiikan ja kouluruoan kaltaisten kansallisten instituutioiden ikeessä. Ymmärrän näiden historiallisen merkityksen ja arvon, mutta koen, että voimme keskittyä myös pieneen ja paikalliseen. On viimeisiä hetkiä pelastaa maakuntien keittiöiden eroja”, Karjula kertoo.

Maakuntaidentiteettien kirkastuminen ja voimistuminen on ollut suomalainen trendi jo pidemmän tovin. Murteilla kirjoitettu kaunokirjallisuus toimii tästä yhtenä esimerkkinä, samoin lukuisat paikallisuutta rummuttavat pienpanimot.

Kyse on yhtä lailla uuden tulkinnan luomisesta kuin vanhan uudelleen löytämisestä.

Identiteettipolitiikka on tunnetusti herkkä aihepiiri. Paikallisten perinteiden sörkkimistä ei katsota aina hyvällä, oli sitten kyse kuinka pienistä muutoksista tahansa. Etenkin, jos muutokset ovat ulkopuolisten tekemiä.
Vihdistä kotoisin oleva Hakkarainen ja Raahesta kotoisin oleva Karjula hakivat uskottavuuden vipuvartta perinneruoan perimmäisiltä auktoriteeteilta, minkä vuoksi lopputulos on Marttojen siunaama.
Modernia Maakuntaruokaa -kirjan voi tilata täältä.

CategoriesYleinen

Facebook Comments