Saattaa olla kohtuutonta vaatia, että hallituksellamme olisi selkeä, pitkän aikavälin koronastrategia, jonka se voisi julkistaa. Eipä taida olla missään koronan kurittamassa maassa. Lisäksi kaikilla hallituksilla taitaa olla omat THL:nsä neuvomassa – toisilla sotkemassa.
Suomen kuten monen muunkin maan valitsema tie karanteeneineen ja sosiaalisen eristämisen metodeineen laumasuojan synnyttämiseksi säästää ihmishenkiä lyhyellä aikavälillä, mutta romahduttaa talouden, jonka seuraukset ihmishenkinä on todennäköisesti suurempi kuin koronan.
Kuten kirjoitin viime sunnuntain artikkelissani, on odotettavissa, että alkaa pandemian seurausten suhteellistaminen. Nyt se on alkanut. Trump, Macron jne. nostavat talouden yhteiskunnan selviytymisen edellytykseksi. Ruotsin valitsema linja on käytännössä talouden pitämistä käynnissä. Japani on myös normalisoinut toimintojansa, samoin Kiina, mutta siksi ne varautuvat koronan toiseen aaltoon.
Jos menemme laumasuojateorian mukaisesti, karanteeni ja eristäminen vie pitkään, ehkä vuoden, puolitoista. Talouden sekä yhteiskunnan rakenteiden täydellisen romahtamisen estämiseksi hallitukset ovat pian päätöksen edessä, kuinka tasapainoilla sairastuneiden, kuolleiden ja talouden välillä.
Laajoja koronatestejä on pakko lisätä, jotta saadaan tieto sairastuneiden määrästä, mutta erityisesti immuniteetin saavuttaneiden määrästä. Kun immuniteettia on tarpeeksi (laumasuojaa), hallitusten on höllennettävä rajoituksia talouden takia, kunnes sairastumiset alkavat jälleen nousta hälyttävästi.
Koronasääntelystä syntyy usean vuoden haitariliike: yhteiskunnan sulkeutuminen ja vapautuminen, sulkeutuminen ja vapautuminen.
Sanna Marin ja hallitus ovat nyt tämän valinnan edessä. On vain paskoja vaihtoehtoja. Koronaan kuolevat ja lamaan kuolevat ja traagiset kohtalot on osattava myydä kansalaisille hyväksyttävinä vaihtoehtoina. Ei ole helppo rasti. Kenellekään.
Teksti ja kuva: Eeropekka Rislakki
Lue myös:
(22.3.2020) Ravintola-ala muuttuu – ja romahtaa – koska niin tekee tähän asti tuntemamme maailmakin
Facebook Comments