K

Kannabis pelastaa Alkon monopolin?

”Kun kannabistuotteisiin keskittynyt kanadalainen pörssiyhtiö Cronos Group listautui New Yorkin NASDAQ-pörssiin, tapahtui jotakin, joka on Suomen näkökulmasta täysin ymmärryksen ulkopuolella. Mutta Alkon monopolin säilyttämisen kannalta asialla voi olla merkitystä hyvinkin pian”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kirjoittaa kolumnissaan.

NASDAQ USA -listautuminen on osa suurta muutosta, joka liittyy huumeiden käytön hyväksyntään sekä huumeiden vastaisen sodankäynnin luonteeseen eri puolilla maailmaa.

Marihuanayhtiöt ja kryptovaluutat, kuten Bitcoin, ovat kaksi suurta kuumaa sijoituskohdetta, joissa voi hävitä kaiken tai tehdä satumaisia voittoja.

Pohjois-Amerikan laillisen kannabiksen markkinat ovat tällä hetkellä noin 7 miljardia dollaria, joka on pikkurahaa tupakan rinnalla. Esimerkiksi Philip Morris -tupakkayhtiö tekee puhdasta voittoa saman summan vuodessa. Mutta kannabiksen laittoman myynnin arvoksi arvioidaan Pohjois-Amerikassa 53 miljardia dollaria vuodessa, mikä kertoo alan potentiaalista sijoittajien näkökulmasta.

Toronton pörssissä on listattuna jo 10 kannabikseen keskittynyttä pörssiyhtiötä, ja kanadalaisyhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 13 miljardia, vaikka kaikki on vasta alussa. Alaa seurataan talouselämän mediassa Hot Pot -käsitteen alla.

Ainoa epävarmuustekijä on, miten olemassa oleva lainsäädäntö suhtautuu kannabisosakkeisiin, sillä sijoittaminen voidaan tulkita huumekaupan rahoittamiseksi.

Oletan, että Suomen lainsäädäntö ei mahdollista esimerkiksi institutionaalisten sijoittajien kuten vakuutusyhtiöiden sijoituksia NASDAQ:issa listattuun kannabisyhtiöön.

Kanadassa kannabiksen lääkekäyttö on ollut laillista jo tovin toisin kuin viihdekäyttö. Kanadan kuitenkin oletetaan laillistavan tänä vuonna kannabistuotteiden viihdekäytön.

(EDIT 3.11.2019: Kanadan uusi kannabislaki astui voimaan 17.10.2018, jolloin Kanadasta tuli ensimmäinen G20 -maa sekä maailman toinen valtio Uruguayn lisäksi, joka laillisti kannabiksen viljelyn, ostamisen, hallussapidon ja käytön sekä sivutuotteet. Osassa USA:n osavaltioita on sama käytäntö. Esimerkiksi Tšekissä, Hollannissa, Espanjassa ja Portugalissa kannabiksen hallussapito ja käyttö ovat sallittuja.)

Myös USA:ssa muutosvauhti on kova. Jo kahdeksan osavaltiota hyväksyy kannabiksen viihdekäytön, vaikka liittovaltiotasolla käyttö on yhä laitonta. Silti usean osavaltion odotetaan äänestävän kannabiksen laillistamisen puolesta tänä vuonna.

Se, mitä tapahtuu USA:ssa, on yleensä merkityksellistä myös EU-lainsäädännölle.

Uusi ja vanha manner kulkevat monissa asioissa käsi kädessä lukuun ottamatta USA:n aselainsäädäntöä ja kuolemantuomiota. Samalla, kun USA:ssa on herätty kannabiksen käytön höllentämiseen, myös Eurooppa on hypännyt mukaan.

Suomessa keskustelu puoluetasolla alkanee ensi eduskuntavaalien alla, sillä Suomi ei voi olla eristyksissä muusta Euroopasta. Oletus on, että ainakin Piraattipuolue ja Vihreät ottavat kannabiksen agendalleen – tai ainakin yksittäiset ehdokkaat ottavat.

Kannabiksen jaana-pelkoset odottavat tulemistaan.

Keskustelualoite on yllättäen tullut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkaraiselta ja kehittämispäällikkö Tuukka Lammilta, jotka kehottavat THL:n blogissa, että huumeiden käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

Samaisessa blogissa on myös lukuja kannabiksen käytöstä Suomessa: ”Vuoden 2014 Huumekyselyn mukaan 25–34-vuotiaista naisista 32 % ja miehistä 44 % oli kokeillut kannabista. Nykyinen lainsäädäntö määrittelee heidät rikollisiksi. Suurin osa (61 %) ikäryhmästä on sitä mieltä, että kannabiksen käytöstä ei tulisi rangaista.”

Poliittisessa ilmapiirissä, jossa 0,8 prosenttiyksikön alkoholipitoisuuden nosto markettioluissa oli kuin heinäsirkkaparven tuhoisa ilmestys raamatun sivuilla, THL:n ulostulo on historiallinen.

THL antoi viestin, että sillä ei ole asiassa lainsäädännön suhteen ainakaan kiristysvaatimuksia.
Sen sijaan maailmalla on nähty, kuinka suuret alkoholiyhtiöt ja erityisesti panimot ovat varovaisesti kritisoineet kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista, sillä käytön laillistaminen vähentää alkoholin kulutusta.

Samaan aikaan, kun muut keskittyvät vastustamiseen – kuten suuret levy-yhtiöt aikanaan suoratoistopalveluita – maailman suurin viiniyhtiö Constellation, jolla on Alkossakin tuotteita kuten Ruffino, Mouton Cadet, Ravenswood ja Robert Mondavi, hankki vuonna 2017 omistukseensa 9,9 prosenttia kanadalaisesta kannabisyrityksestä Canopy Growth Corporationista. Tarkoituksena on kehittää kannabispitoisia juomia.

Alkon asema alkaa olla vaakalaudalla uuden alkoholilain muutosten seurauksena, koska mm. oluiden, siidereiden ja ns. limuviinojen myynti kanavoituu marketteihin ohi sen kassojen.

Yhdessä matkustajatuonnin kanssa market- ja ravintolamyynti pudottavat Alkon osuuden alkoholin kokonaiskulutuksesta pian alle 30 prosentin.

Viimeistään silloin on syytä kysyä, onko monopolilla enää oikeata perustetta – terveys- ja sosiaalipoliittista ohjausvoimaa.

Siksi keskioluen siirtäminen Alkolle oli yksi pyrkimyksistä uuden alkoholilain tiimellyksissä. Jopa alkoholin etäkaupan suitsiminen verkossa kuuluu samaan koriin: Alkon aseman säilyttämiseen.

Keskittymällä alkoholiin Alkon tarina on väistämättä loppu.

Toinen tie on se, että ne voimat, jotka haluavat säilyttää monopolin aseman Suomessa, ryhtyvät puoltamaan kannabiksen viihdekäytön sallimista, mutta kannabiksen sekä kannabista sisältävien tuotteiden kuten suklaan, keksien ja mm. juomien  myynnin monopolisoimista Alkon tehtäväksi.

Alkolla on jo laadunvalvontajärjestelmä kuten Alkoholintarkastuslaboratorio ACL sekä malli neuvovasta asiantuntijaorganisaatiosta.Silloin sekä alkoholin että huumeiden myynti kuuluisivat valtion perustehtäviin. Toinen luonteva myyntiväylä on apteekit, mutta se ei pelasta Alkoa.

Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuva Pixabay

CategoriesYleinen

Facebook Comments