S

STM:n Ismo Tuominen: Alkoholilakiin ei ole tulossa mitään lievennyksiä

STM ei ota julkisuudessa esitettyjä alkoholilain lievennysesityksiä käsittelyyn. Hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoi Viidelle Tähdelle, että kokoomuksen ja eri järjestöjen vaatimukset mm. viinien ja oluiden ulosmyynnin sallimisesta ravintoloista ja kotiinkuljetukset eivät ole valmistelussa, koska ministeriössä on työlistalla monia muita tärkeämpiä asioita.

Kokoomus esitti kriisipaketissaan keskiviikkona, että alkoholilakia pitäisi muuttaa vuoden määräajaksi siten, että ulosmyyntioikeus enintään 16-prosenttisiin alkoholituotteisiin olisi pelkällä ilmoituksella automaattisesti kaikilla toimijoilla, joilla on joko valmistus- tai anniskelulupa. Ulosmyyntioikeus ulotettaisiin koskemaan myös verkkokauppaa ja samalla mahdollistettaisiin kotiintoimitukset. Tuotteiden luovuttaja vastaisi ikärajavalvonnasta.

Ulosmyynnin avaamista ja kotiinkuljetusten sallimista pienpanimoista ovat vaatineet myös Pienpanimoliitto (24.3.) ja Olutliitto (23.3.). STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen tyrmää suoralta kädeltä tehdyt esitykset.

”Näitä esityksiä ei tässä tilanteessa edes lueta otsikkoa pidempään, koska on ns. tärkeämpiä asioita”, Tuominen vastaa sähköpostitse Viidelle Tähdelle.

Porilainen Ruosniemen Panimo olisi halunnut ojentaa verkkokaupasta tilatut oluet hygienisesti ja turvallisesti myymälän ikkunasta autossa istuvalle asiakkaalle, mutta Avi kielsi sen alkoholilain vastaisena. Kuva: Andres Teiss.

Kokoomus toivoo, että lakimuutos käsiteltäisiin pikaisesti. Käytännössä 16 prosentin raja vapauttaisi mietojen viinien myynnin kertaheitolla ravintoloista. Tuominen ei ole keskustellut alkoholilain muuttamisesta siitä vastaavan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa.

Tuomisen mukaan alkoholilain muutos vaatii normaalin käsittelyjärjestyksen eli kaikki sen valmistelu on tehtävä ajan kanssa, jolloin voidaan antaa relevantit mahdollisuudet eri lausunnonantajille. Lakiin ei voi tehdä myöskään tilapäisiä muutoksia valtioneuvoston tai ministeriön asetuksella.

”Alkoholilaki on ns. tavallinen laki. Normaalilla valmistelulla sekä kiristyksiä että lievennyksiä siihen voidaan valmistella. Alkoholilain rakenne on sellainen, että kaikki pääasiat ovat varsinaisessa lakitekstissä. Niitä ei siten ole mahdollista asetuksella muuttaa. Ja minun työlistalleni ei ole mitään alkoholilakivarauksia tehty”, Tuominen vastaa.

Pienpanimot ovat yrittäneet keksiä keinoja katoavien asiakkaiden tavoittamiseksi. Monet ovat avanneet verkkokaupan. Panimot haluaisivat lisätä verkkokauppaansa kotiinkuljetuksen. Ruosniemen Panimo ehti aloittaa tuotteidensa myynnin kaupan ikkunasta eli ns. Drive In -myymälästä autossa istuville asiakkaille. Avi kielsi tämän alkoholilain vastaisina.

Facebook Comments