S

STM: Kaupat saavat aloittaa 5,5 prosenttisten juomien myynnin uudenvuodenpäivänä – ravintolat joutunevat odottamaan AVI:n lupia

Kaupat ja kioskit voivat aloittaa enintään 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynnin 1. tammikuuta 2018. STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen vahvistaa Viidelle Tähdelle, että kauppamyynti on sallittua nykyisillä 4,7 prosentin luvilla heti uudenvuodenpäivänä klo 9 alkaen.
Tämän hetken tiedon mukaan myynnin alkaminen ei koske kuitenkaan käytännössä ravintoloita ja pienpanimoita, mikäli näillä ei ole jo valmista vähittäismyyntilupaa. Lupien myöntäminen kuuluu aluehallintoviranomaiselle, jonne on odotettavissa melkoista luparuuhkaa heti vuoden alusta.
”Alkoholilain voimaanastuminen varmistuu, kun tasavallan presidentti on vahvistanut uuden lain. Lopullinen aikataulu riippuu poliittisesta tahdosta. Nyt näyttää siltä, että koko laki astuisi voimaan 1. maaliskuuta, mutta monia lainkohtia voidaan ryhtyä soveltamaan heti vuoden alusta”, hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo.
Tuominen tähdentää, että nykyisten myyntiluvan haltijoiden ei tarvitse hakea erillistä vahvempien juomien lupaa, vaan vanha 4,7 prosentin raja muuttuu automaattisesti 5,5 prosentiksi. Samalla poistuu myös valmistustaparajoitus eli kaupoissa saa myydä muitakin kuin käymisteitse valmistettuja juomia.

Ravintoloille runsaasti helpotuksia vuoden vaihtuessa.

Alkoholilaki sisältää useita ravintolatoimintaa helpottavia säännöksiä. Laki mahdollistaa ravintoloiden yhteiset anniskelualueet, anniskelun catering-tilaisuuksissa ilmoituksella sekä useamman kuin yhden alkoholijuoman anniskelun asiakkaalle yhdellä kertaa.
”Todennäköisesti tämä aukioloaikojen täydellinen vapauttaminen tulee myös voimaan. Sehän ei varsinaisesti ole alkoholilaki, vaan kyse on niin sanotusta mara-laista, jossa säädetään ravintoloiden aukioloajoista, jonka voimaan astuminen ei vaadi mitään asetuksia. Käytännössä aamuyön anniskeluilmoituksia ei tarvitse poliisille enää tehdä”, Tuominen selvittää.
Uuden lain mukaan ravintoloissa tulee pääsääntöisesti olla jatkoajalla yksi järjestyksenvalvoja jokaista 100:aa asiakasta kohti. Järjestyksenvalvoja voi tehdä muutakin kuin valvoa järjestystä. Myös ravintoloiden happy hour -rajoitukset poistuvat.
”Ei ole kenenkään etu pitkittää säädösten voimaantuloa. Olemme jo aloittaneet yhdessä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan kanssa ravintoloita koskevan asetusten laatimisen”, Tuominen sanoo.

CategoriesYleinen

Facebook Comments