M

MaRa: Asiakkaiden omat alkoholijuomat eivät kuulu ravintoloihin

Ravintola-ala vastustaa asiakkaiden omien juomien nauttimista anniskelupaikoissa. Matkailu- ja ravintolapalvelut ry MaRa pitää eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan ehdotusta omien juomien sallimisesta maatilamatkailun edistämiseksi hämmentävänä.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi muistuttaa, että alkoholin korkea hinta ravintoloissa aiheutuu muun muassa eduskunnan päättämistä korkeista veroista sekä useista kustannuksia aiheuttavista laeista.
”Sen sijaan että eduskunta alentaisi anniskelun arvonlisäveroa, valiokunta tarjoaa ratkaisuksi Baltiasta tuodun alkoholin sallimista maatilamatkailuravintoloissa. Se vääristäisi räikeällä tavalla maatilamatkailuravintoloiden ja maaseudulla toimivien anniskeluravintoloiden kilpailutilannetta ja vähentäisi valtion verotuloja”, Lappi sanoo.
Lappi huomauttaa, että omien alkoholijuomien sallimisessa ei myöskään sovellettaisi alkoholilakia.
”Ne voisivat olla auki kellon ympäri. Asiakkaan päihtymistilan valvontaa ei olisi, alaikäiset voisivat nauttia alkoholia eikä minkäänlaista viranomaisvalvontaa olisi. Eikö näiden periaatteiden noudattaminen olekaan tärkeää maatilamatkailuravintoloissa? Haluaako valiokunta näivettää maaseudulla toimivien anniskeluravintoloiden, hotellien ja kylpylöiden toiminnan?”, Lappi kysyy.
Anniskelukysyntä on jatkanut jo 20 vuotta jatkunutta alamäkeään. Se väheni  heinä-syyskuussa peräti 6,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kolealla kesästä kärsivät eniten terassiravintolat.
MaRan mielestä alkoholilain uudistamisella on ratkaiseva merkitys ravintolapalvelujen kysyntään ja ravintoloiden mahdollisuuteen työllistää. Anniskelun arvonlisäveron alentaminen on välttämätöntä, jotta alkoholia kulutettaisiin vielä ravintoloissakin.

CategoriesYleinen

Facebook Comments