K

Kantapöydässä: Uuden alkoholilain on sallittava hanaoluen myynti vaikka asiakkaan omaan astiaan

Uusi alkoholilaki suo ravintoloille ja juomanvalmistajille erilaisia mahdollisuuksia tuotteiden myyntiin ja markkinointiin. Samalla se tuo viranomaiselle lisää valtaa päättää, mikä lain mukaan on mahdollista ja mikä taas ei tule kuuloonkaan.
Suomi siirtyi vuodenvaihteessa alkoholilainsäädännössä 2000-luvulle sallimalla aiempaa vapaammin ravintoloiden ja pienpanimoiden juomien ulosmyynnin. Maksimissaan puoli miljoonaa litraa alkoholijuomia valmistavat pienpanimot ovat saaneet panimot hakea 12-prosenttisten oluiden myyntilupia vuodenvaihteesta lähtien. Ravintolat puolestaan voivat  hakea enintään 5,5-prosenttisten juomien ulosmyyntiä koko alkoholilain astuessa voimaan 1. maaliskuuta alkaen.
Emme eläisi sääntö-Suomessa, ellei ulosmyynnin vapautuksille asetettaisi kymmenittäin erilaisia viranomaisten tulkintamahdollisuuksia, jotka siis käytännössä tarkoittavat lisää kieltoja ja rajoituksia. Niinpä aluehallintoviranomaiset (AVI) ovat laatineet ensimmäiset säännöt juomien ulosmyynnille.

käsityöläisoluen panijat saavat kahdenlaista tietoa avi:n ohjeissa ja lomakkeissa.

Suurinta partojen pärinää pienpanimopiireissä on jo aiheuttanut AVI:n ohje jonka mukaan, että niin ravintolan kuin panimonkin täytyy perustaa ulosmyyntiä varten omalla kassalla varustettu erillinen elintarvikekioski anniskelu- tai valmistuspaikan yhteyteen.
Tätä ei kuitenkaan vaadita itse hakulomakkeessa, jonka sarakkeessa Selvitys vähittäismyynnin elintarvikevalikoimasta on ilmestynyt sulkuihin maininta (ei koske käsityöläisoluen vähittäismyyntipaikkaa). Toisin sanoen elintarvikkeita ei sittenkään tarvitse ottaa hyllyyn, minkä Valvira vahvistaa tämän jutun julkaisemisen jälkeen
”Hakemuslomakkeen täyttöohjetta lienee syytä täsmentää, hakemuslomakkeessa asia on kuitenkin selvästi huomioitu”, Valvira kuittaa AVI:lle  Twitterissä.

 
Alkoholilain valmistelun yhteydessä käytiin keskustelua päivällisellä juomatta jääneen viinipullon lunastamisesta mukaan ravintolasta, mutta sehän nyt ei käy uuden lain myötä millään päinsä.
Ravintola ei saa myydä edes vajaata olutpulloa asiakkaalle pöydästä mukaan. Viinin estää prosenttiraja. Oluen se, että juoma pitäisi myydä ensiksi ravintolan sisällä myyntipisteestä ja kassajärjestelmästä toiseen, pakata ja kaupata toiseen kertaan asiakkaalle kioskista.

Alkoholilaki ei kiellä oluen tai siiderin myyntiä suoraan hanasta ravintolan tai asiakkaan omaan astiaan.

Ei tarvitse mennä yhteisessä Euroopan Unionissamme Tallinnaa kauemmaksi, kun hanaoluen tai -siiderin ostaminen asiakkaan omaan astiaan tai myyntipisteestä saatavaan pulloon ja kanisteriin on mahdollista.
Monissa olutkulttuurimaissa oluen myynti omaan astiaan suoraan panimolta on arkipäivää ja myös historiallinen perinne. Tuore olut, joka lasketaan suoraan käymistankin kupeesta kanisteriin, ei ole tarkoitettu säilytettäväksi, vaan mahdollisimman pian nautittavaksi.
Britteinsaarilla ennen jopa lapset kävivät hakemassa kulmapubista maitohinkillä vanhemmilleen ruokapöytään olutta. Irlantilaiset veivät perinteen mukanaan aina Amerikkaan asti. Virossa Õllekraan-myyntipisteistä voi ostaa hanaolutta mukaansa. Pietarissa hanapisteitä on jopa paikallisissa supermarketeissa.
Miksi tämä ei voisi käydä päinsä myös Suomessa?
Meillä pienimmät panimot ja panimoravintolat eivät pakkaa kaikkia oluitaan pulloihin tai puhumattaan tölkkeihin. Niiden ulosmyynti on mahdollista vain erilliseen astiaan, joka voi olla joko asiakkaan mukanaan tuoma tai paikan päältä hankittu.
Otetaanpa pari esimerkkiä. Monet mehustamot toimivat niin, että voit viedä laatikollisen omenoita, jotka puristetaan mehuksi joko mukanaan tuomaasi ämpäriin tai mehustamon myymään astiaan odottaessasi. Sama koskee henkilöstöravintoloiden valmistamaa kotikaljaa tai simaa. Voit ostaa lounaalla nauttimaasi juomaa Amiga Fazerin tai Antellin kassalta siinä missä mitä muita tahansa juomia.

Olutta pitäisi saada ostaa panimoravintolasta vaikka omaan kannuun. Kuva: Pixabay.

Oluita ja siidereitä koskevat samat lakisääteiset määräykset ja normit kuin muitakin elintarvikkeita. Uudessa alkoholilaissa oluen hanamyyntiä mukaan ei ole erikseen kielletty. On oletettavaa kuitenkin, että se mikä ei ole kiellettyä, ei viranomaistulkinnan mukaan ole myöskään automaattisesti sallittua. Onhan kyse oluesta ja siideristä. Siis alkoholista.
Alkoholilain uudistamisessa pitäisi olla kyse normien purkamisesta, kuten STM verkkosivuillaan väittää. Ravintolan tai pienpanimon ulosmyynti ei saa riippua astiasta tai pakkauksesta, kunhan vain elintarvikkeita sekä alkoholi- ja anniskelulainsäädäntöä koskevat määräykset muutoin toimivat.
Heikki Kähkönen
Kuva: Andres Teiss.

Kirjoittaja on tuoreen oluen ystävä, joka ei juo maitoa eikä kahvia. On tottunut ostamaan tuoretta olutta kaupasta ja suoraan panimolta eri puolilla maailmaa korostamatta erikseen eurooppalaisia juomatapoja suomalaisen alkoholijuomia koskevan lainsäädännön muuttamiseksi yleismaailmalliseksi.

Facebook Comments