K

Kantapöydässä: Operaatio pelastakaa Alko jatkuu mätäkuun juttuna

Keskusta aikoo runnoa syksyllä STM:n ja apupuolueiden tuella alkoholilain kokonaisuudistuksessa levälleen jääneet juomien etämyyntisäädökset. Asian eteenpäinmenolle ei voisi olla parempaa ajankohtaa kuin meneillään oleva kansanedustajien kesälomakausi.

Alko Oy:llä ei mene hyvin. Monopoliyhtiön pitäisi myydä viinaa rutkasti enemmän kuin nyt tapahtuu. Viisi Tähteä on raportoinut kuukausittain, miten hellekesä on narisuttanut markettien ja maitokauppjen ovien saranoita tuntuvasti enemmän kuin pitkäripaisten.

Fiskaalisesti on aivan sama, myydäänkö lonkeroita ja olutta Alkon tai päivittäistavarakauppojen kautta. Valtio tienaa saman summan veroeuroina kummastakin kanavasta. Kansa haluaa juoda mietoja kirkkaiden sijaan ja ostaa juomansa lähikaupasta. Se näkyy myyntitilastoissa.

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Alko menetti olut- ja lonkerokaupastaan yli kaksi miljoonaa litraa päivittäistavarakaupoille. Mietojen myynnin siirtyminen kauppoihin on laskenut myös väkevien kauppaa.

keskustalle ja sen takuupuolueille, vasemmistoliitolle ja kristillisille sekä isolle joukolle demareita ja vihreitä Alkon säilyttäminen on opinkappale, ismi: alkoismi.

Yksi alkoismin toteuttamisen tärkeistä työkaluista on etämyyntiä koskevan lainsäädännön valmistelu sekä mahdollisimman tiukkojen – siis Alkon monopoliasemaa ja liiketoimintaa suojelevien – etämyyntisäädösten runnominen läpi syksyllä eduskunnassa.

STM:n virkamieskoneisto on valmistellut asiaa osana pitkän tähtäyksen suunnitelmaansa. Sen perustana on, että vaikka lakiäänestys hävittiin joulun alla eduskunnassa, uudistuksia ei synny ja saateta voimaan niin kauan kun ministeriö painaa jarrutusnappia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) esitteli hallituksen esityksen eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 2017. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Jäljet johtavat suoraan sylttytehtaalle. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoitti keskiviikkona STM:n verkkosivujen blogissaan, että ”eduskunta maan ylimpänä päätöksentekijänä tahtoo, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät vaaranna Alkon asemaa tai suomalaisen elinkeinoelämän yhdenvertaisuutta ulkomaisiin kilpailijoihin nähden.”

Saarikon mielestä etämyyntisäännösten tarkoituksena on luoda niin kotimaisille kuin ulkomaisille toimijoille yhtenäiset pelisäännöt. Senkin väitteen takaa löytyy Alkon aseman puolustaminen.

”Tarkoituksena ei ole tarpeettomasti haitata yksittäisen kuluttajan elämää, vaan tehdä kaikkien velvoitteiden hoitaminen mahdollisimman yksinkertaiseksi. Selkeät pelisäännöt rajat ylittävässä alkoholikaupassa turvaavat myös Alkon aseman, jolle eduskunta juuri uudessa laissa vahvisti tärkeän tehtävän alkoholihaittojen ehkäisyssä.”, Saarikko kirjoittaa.

Saarikon ja stm:n tavoitteena on, että  alkoholijuomiin liittyvää verkkokauppaa saisi operoida vain valtiomonopoli Alko.

Operaatio pelastakaa Alko on täydessä vauhdissa. Siitä on pitänyt kesähelteillä huolen STM:n virkakoneisto kansanedustajien tanhutessa kyläjuhlissa, pasteeratessaan Porissa sekä virtellessään katiskoitaan selfiekuvia varten.

Meillä ovat eduskuntavaalit ensi keväänä. Vaalikoneistoja rasvataan ja teemoja hiotaan jo täydellä teholla. Viina on ollut aina hyvä vaaliase. Sen avulla eduskuntaan on noussut useampikin kansanedustaja, joidenkin juodessa sitä miehekkäästi, toisten taas saarnatessa sen kiroista.

Kesälomakiireissä on kätevästi unohtunut koko matkailu- ja ravintolapalvelusektorin kannalta tärkeä keskustelu ravintolajuomien arvonlisäveron alentamisesta. Päätöksellä olisi valtavat elvyttävät ja työllistävät vaikutukset koko palvelusektorille – enkä tässä tarkoita sosiaali- ja terveyspalveluja, vaan työtä ja työpaikkoja synnyttäviä elinkeinoja.

Heikki Kähkönen

Facebook Comments