E

Eduskunnan viinafundamentalistit kaatoivat alkoholilain etenemisen

Alkoholilain kokonaisuudistus on kaatumassa Keskustan kapinakansanedustajien masinoimaan iltalypsyyn. Perussuomalaiset eivät hyväksyneet keskiviikkona hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien lakikompromissia.
Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että lain kohtalo on sama kuin viime vaalikaudella eli se ei etene.
Alkoholilain kokonaisuudistuksen piti tulla voimaan jo tämän vuoden alusta. Laki on ollut valmisteilla vuodesta 2011. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on sorvannut lakia yli puolitoista vuotta.
Hallituspuolueet pääsivät sopuun lain linjauksista vuosi sitten toukokuussa. Hommaa pidettiin jo tuolloin niin selvänä, että vähintäänkin puolet kansasta on ollut siinä uskossa, että uusi laki on jo voimassa.

Pekka Puskan masinoima kapinaliike sekoitti koko pakan.

Keskusta vetäytyi pois yhteisestä sopimuksesta viime metreillä pari viikkoa sitten. Keskustan iltalypsyn taustalla on kansanedustaja ja terveysprofessori Pekka Puska, joka käynnisti maaliskuussa kapinaliikkeen vastustamaan alkoholilain uudistusta.

Pekka Puska. Kuva: Suomen Keskusta.

Mukaansa Puska sai 15 keskustan, 3 kokoomuksen 10 oppositiopuolueiden kansanedustajaa.
Hallituspuolueilla oli viime metreillä kiistaa niin sanotusta omantunnon kysymyksestä, joka koski päivittäistavarakauppojen prosenttirajaa. Kompromissiesityksessä vaadittiin kansanedustajille vapaita käsiä äänestää 5,5 tilavuusprosentin rajasta. Tämä ei käynyt perussuomalaisille.
Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoo tiedotteessaan, että vapaita käsiä vaati lopulta vain keskustan eduskuntaryhmää pieni vähemmistö. Käytännössä tämä tarkoittaa Puskan vetämää kapinaporukkaa.
”Keskusta oli valmis hyväksymään koko lakipaketin, mutta halusimme kunnioittaa noin 15 oman edustajamme omantunnonvapautta vähittäiskaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan suhteen”, Kärnä toteaa.

Matkailu- ja ravintola-alojen sekä pienpanimoiden normien purkutalkoot murenivat kertaheitolla.

Erityisen pahoillaan lappilaisedustaja Kärnä on pienpanimoiden ulosmyyntioikeuden vesittymisestä sekä matkailu- ja ravintola-alan normien purkamisen kaatumisesta.

Mikko Kärnä kutsuu Pekka Puskan ryhmää alkoholifundamentalisteiksi.

”Kaikista näistä oli ministeriössä esitykset valmiina ja niistä oli yksimielisyys, mutta nyt ne eivät etene”. On kohtuutonta, että koko paketti kaatui tähän. Alkoholifundamentalistit saivat nyt kaiken mitä halusivat”, Kärnä jatkaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ei suostu hylkäämään lakipakettia.
”Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että sovittua alkoholilain uudistusta ei tehtäisi. Ratkaisu etenemiseen löydettävä, Orpo toteaa Twitter-viestissään.
Keskustan Antti Kaikkonen pitää puolestaan mahdollisena, että alkoholilain kokonaisuudistus pilkotaan pienempiin osiin.
”Jatkoaskeliakin voisi katsoa. Järkevää olisi edetä esim. ravintoloiden norminpurussa tai pienpanimoiden suoramyyntioikeudessa”, Kaikkonen kirjoittaa Twitterissä.

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments