S

Sota estää Ukrainan joukkueen osallistumisen Bocuse d’Or -kokkikisoihin – Mutta samalla Venäjä on suljettu kilpailusta

Ukrainan piti osallistua tänään ensimmäistä kertaa kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d’Or:in Euroopan karsintaan Budapestissa, mutta Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan romutti suunnitelmat. Nyt Ukrainan tiimi osallistuu Kiovassa avustustoimintaan valmistamalla ympärivuorokautisesti ruokaa pakolaisille, sairaaloille, lastenosastoille, vanhuksille, vammaisille, pommisuojiin sekä armeijalle.

”Tänään Bocuse d’Or Ukraine -tiimimme oli tarkoitus kilpailla Budapestissa keittiö numero kolmosessa, mutta hirvittävän sodan takia suunnitelmat muuttuivat ja johtamani joukkue taistelee selviytymisestä eikä voittamisesta maailman arvostetuimmassa kulinaarisessa kilpailussa”, Ukrainan joukkueenjohtaja Pavel Gurjanov sanoo Facebook -viestissään.

Ukrainan joukkue: vasemmalla ylhäällä kilpailija Maksim Prikhodko, joukkueenjohtaja Pavel Gurjanov, alhaalla tiimin jäsenet Vasyl Fisluk ja Eugen Korolev. Kuva Bocuse d’Or Ukraina.

Pavel Gurianov tunnetaan Viron gastronomisen kehityksen keskeisenä kehittäjänä ja nykyään Tallinnan Harjumaalla sijaitsevan SÖE-ravintolan keittiöpäällikkönä ja Viron vuoden 2018 Bocuse d’Or -kilpailijana sekä Viron Vuoden kokkina 2013. Hänet kutsuttiin Ukrainan ensimmäisen Bocuse d’Or -joukkueenjohtajaksi.

Ukrainan joukkue ei ole ainoa, joka on joutunut jättämään kilpailun väliin. Myös Venäjän joukkue jää pois, sillä Bocuse d’Or -kilpailun järjestäjät päättivät Venäjän sulkemisesta kilpailusta.

Ukrainan joukkue jäi auttamaan pakolaisia ja hädän alaisia

Ukrainan sota on yhdistänyt ukrainaisia – sekä Euroopan unionin jäsenmaita – mutta myös horeca-alan ammattilaisia kansainvälisesti. Keskeinen avustustoimija on kokki José Andrésin vuonna 2010 perustama World Central Kitchen (WCK), joka toimii vapaaehtoisvoimin nyt niin Ukrainan sisällä kuin pakolaisia vastaanottavilla rajapisteillä Puolassa, Unkarissa ja Moldaviassa.

World Central Kitchenin idea on käyttää ruoan voimaa yhteisöjen ruokkimiseen ja sortuvien talouksien vahvistamiseen kriisiaikoina ja sen jälkeen. Järjestö on voittoa tavoittelematon.

Sodan ja pakolaisvirtojen alkamisesta lähtien World Central Kitchen on tarjonnut yli kaksi miljoonaa ateriaa, ja parhaillaan saavutetaan 200 000 annoksen päivittäinen taso.

Jos haluat auttaa, katso linkit artikkelin alta.

Antonina Zakharova työskentelee Ukrainan Bocuse d’Or -tiimissä ja myös hän on tehnyt päätöksen jäädä ja auttaa ukrainalaisia osana World Central Kitchenin toimintaa. Ruoanlaitto saa Ukrainassa nyt täyden merkityksensä: ruokkiminen, antaminen, jakaminen, tukeminen, myös hymyn antaminen tragedian keskellä… Kuva Facebook.

”Mutta me tulemme varmasti takaisin! Toivotamme onnea kaikille joukkueille”, Bocuse d’Or Ukrainan joukkue toivottaa kollegoilleen.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Bocuse d’Or Ukraina, sekä tiimin jäsenten Facebook-sivut
Linkit:
https://www.paypal.com/donate/…
World Central Kitchen

#CookForUkraine
#ChefsForUkraine
#bocusedor
#chefs

CategoriesKilpailut

Facebook Comments