J

Johan Kurkelan joukkue aloitti Bocuse d’Orissa – Lautasella maistuvat uudet perunat ja riistakäristys

Suomen Bocuse dOr -joukkue on aloittanut viiden tunnin 35 minuutin urakkansa Bocuse d’Orin Euroopan-karsinnoissa Budapestissä. Johan Kurkela johtama joukkue jahtaa kisassa EM-titteliä ja paikkaa ensi vuoden tammikuussa Lyonissa käytävään finaaliin.

Kilpailuannoksissa Johan Kurkela tunnelmoi varhaisperunalla ja riistakäristyksellä. Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Lautasannoksina esiteltävän ruoan raaka-aineena on peruna ja lähtökohtana keväisen sesongin raaka-aineet.

“Peruna-annokseen haen tunnelmaa suomalaiseen tapaan tarjottujen varhaisperunoiden makumaailmasta. Annoksessa maistuvat ruskistettu voi ja tilli sekä kermaviili kevyesti savustettuna. Lisäksi nostamme lautaselle salaatin suolatusta omenasta, vihreästä parsasta ja sipuleista”, Kurkela kuvailee.

Johan Kurkelan kilpailuannoksessa on unkarilaista varhaisperunaa ja karamellisoitua juustoa.

Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka.

Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa. Yhden lisäkkeen on perustuttava unkarilaiselle hapankermalle ja raejuustolle.

“Tarjoamme kauriinsatulan ”à la royale” eli ankanmaksalla täytettynä. Lisäksi tarjoamme tuomaristolle versiomme perinteisestä riistakäristyksestä”, Kurkela kertoo.

Metsäkauriin lisäksi vadilla on käsinmuotoiltuja ja punaisilla marjoilla maustettuja punajuuriruusuja sekä sipulia. Unkarilainen hapankerma ja raejuusto tarjotaan myky-annoksessa hasselpähkinä-veloutén kanssa.

Punajuurikukka ja punaisia marjoja.

Kilpailuissa keittiötyöskentelyä arvioi tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen makutuomarina toimii Ravintola Palacen keittiöpäällikkö Eero Vottonen.

Assistenttien työskentelyä on kutsuttu arvioimaan Anni Peräkylä, joka voitti Euroopan parhaan assistentin palkinnon vuonna 2020.

Budapestissa järjestettävästä Euroopan-kilpailuista 10 parasta joukkuetta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2023 järjestettävään loppukilpailuun.

Suomen joukkueen lautasannokset valmistuvat klo 14.40 ja vati klo 15.15. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/

Suomea edustavat valmentaja Kalle Tanner (vas.), Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen. Kuva: Santeri Stenvall.
Bocuse d’Or Europe näkyy Budapestin katukuvassa. Kuva: Pia Tapio-Knuuttila / Frex.
Suomi ja Ruotsi kokkaavat vierekkäisissä keittiöissä. Kuva: Tapio Knuuttila / Frex.

Facebook Comments