V

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut mitellään ensi viikolla Helsingin Messukeskuksessa

Kokkien ja tarjoilijoiden SM-kisat käydään Messukeskuksen Viinikylä-kokonaisuudessa puolentoista viikon kuluttua. Samaan aikaan avoinna on myös Helsingin Kirjamessut. Finalisteja Vuoden Kokki -kisassa on mukana yhdeksän ja Vuoden Tarjoilija -kilpailussa kuusi.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut järjestetään tällä kertaa osana Messukeskuksen uutta Viinikylä-aluetta perjantaina ja lauantaina 29.–30. lokakuuta. Kilpailutunnelman lisäksi Viinikylässä kävijät pääsevät tutustumaan monipuoliseen viinitarjontaan ja herkuttelemaan ruoka-annoksilla.

Alan merkittävimmillä kilpailuilla on pitkä tausta. Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995. Ensimmäinen Vuoden Tarjoilija valittiin 2013. Viime vuonna Vuoden Kokki -kilpailun voitti Lari Helenius Ravintola Olosta Helsingistä ja Vuoden Tarjoilija -kilpailun Christian Angelov Ravintola Murusta Helsingistä.

Vuoden Tarjoilija 2020 on Christian Angelov (vas.) ja Vuoden Kokki Lari Helenius. Kuva: Santeri Stenvall / ELO-säätiö.

Kilpailujen pääjärjestäjänä toimii Wihuri Metro-tukku. Vuoden Kokki -kilpailun voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön 10 000 euron apurahalla ja Vuoden Tarjoilija -kilpailun voittaja saa MaRa ry:n Henrik Bitten stipendisäätiön 10 000 euron apurahan.

Apurahojen tarkoituksena on tukea voittajien ammatillista kehittymistä. Seuraavan vuoden aikana voittajat pääsevät erilaisiin edustustehtäviin sekä tekemään yhteistyötä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Vuoden kokkien joukossa on ollut monia suomalaisen gastronomian huippunimiä, kuten Pekka Terävä, Aki Wahlman, Michael Björklund, Matti Jämsén, Peppi Aralehto ja Eero Vottonen.

Useat Vuoden Kokeista ovat jatkaneet kilpailu-uraansa Suomen Bocuse d’Or -edustajina ja niittäneet kansainvälistä mainetta. Viime vuosilta tuttuja ovat huippuravintoloissa kannuksensa hankkineet Ismo Sipeläinen, Erik Mansikka, Toni Kostian, Mattias Åhman, Kalle Tanner ja Mikko Kaukonen.

Vuoden Kokki 2021 -finalistit:
Alex Kallträsk – Restaurant HEJM (Vaasa)
Ville Korhonen – Ravintola Savoy (Helsinki)
Jarkko Pulkkinen – Finnjävel Salonki (Helsinki)
Kim Päivästö – Ravintola Inari (Helsinki)
Anssi Riihimäki – Ravintola Aihki (Pyhä)
Simon Selin – Restaurant HEJM (Vaasa)
Jonathan Slotte – Ravintola Palace (Helsinki)
Sami Sorvoja – Kuokkalan Kartano (Jyväskylä)
Alfred Tallberg – Ravintola Shelter (Helsinki)

Vuoden Tarjoilija 2021 -finalistit:
Egle Allikivi – Ravintola Villa Lilla (Espoo)
Joonas Heino – Ravintola Perho (Helsinki)
Henna Kolehmainen – Ravinteli Huber (Tampere)
Matias Pietarinen – Chihuahua Julep (Helsinki)
Jeremias Salonen – Kakola Brewing Company (Turku)
Katriina Suominen – Ravintola Palace (Helsinki)

Facebook Comments