V

Viron tunnetuin suomalaiskokki Juha Rantanen on kuollut

Yli 20 vuotta Tallinnassa työskennellyt kokki ja keittiömestari Juha Rantanen on kuollut. Hän menehtyi 23. heinäkuuta vanhempiensa kodissa Espoossa. Hän oli 59-vuotias. Rantanen sai lempinimen Viron Gordon Ramsay oltuaan tähtikokkina ja mentorina Viron Kuppilat kuntoon -ohjelmassa.

Espoossa syntynyt ja nuoruutensa asunut Juha Rantanen kävi Ravintolakoulun Perhon vuosina 1985–87. Hän muutti töihin Viroon vuonna 1998. Hän työskenteli Viron ja Suomen lisäksi, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Rantanen ehti reilun kahden Viron-vuosikymmenen aikana työskennellä lukuisissa suomalaisten turistien suosimissa ravintoloissa, kuten Olde Hansassa, Clazzissa, Bonapartessa ja Restaurant Ö:ssä. Hän oli avaamassa sekä konsultoimassa monia ravintoloita ja hotelleja.

Juha Rantanen tunnettiin kaikkialla Virossa. Hän sai tittelin Viron Gordon Ramsay esiinnyttyään Kanal 2:lla Köögikubjas-ohjelmassa (suom. Keittiöpiiskuri) kolmen tuotantokauden ajan. Ohjelmassa hän kiersi Tallinnassa ja muualla Virossa laittamassa ravintoloiden keittiöitä ja liikeideoita kuntoon. Rantanen oli ensimmäinen ulkomaalainen tv-ohjelman isäntä Virossa.

Viime vuosina Rantanen toimi yrittäjänä ja keikkakokkina Virossa ja Suomessa. Monissa lehtihaastatteluissa hän arvosteli Viron palvelukulttuuria sekä ravintoloita johtamistaidon puutteesta. Hän tunsi Tallinnan ravintolaelämän kuin omat taskunsa ja arvosti suuresti virolaista kulttuuria ja maan pitkiä perinteitä. Hän puhui sujuvasti viron kieltä.

Juha Rantanen oli naimisissa. Musiikki oli hänen tärkein harrastuksensa. Hän soitti kitaraa 1980-luvun alussa Espoon Soukassa perustetussa country-yhtyeessä Dick & Dickmen.

CategoriesKansi Tallinna

Facebook Comments