S

Suomen Keittiömestarit: Kotimaisen elintarviketuotannon kriisi vaarantaa ruokaturvan

Suomen keittiömestarit ovat huolestuneita kotimaisen ruoantuotannon kehityksestä. Keittiömestareiden yhdistys muistuttaa, että kotimaisella tuotannolla varmistamme ruokaturvan globaalien ruokakriisien ja muiden uhkien varalta. Samalla työllistämme ja pidämme yllä alkutuotannon sekä elintarvikejalostuksen osaamista.

Suomalainen alkutuotanto sijoittuu maailman pohjoisimmalle viljellylle alueelle, jossa kasvukausi on lyhyt ja intensiivinen. Tuotantoeläinten hyvinvointiin ja eettiseen kohteluun kiinnitetään jo lainsäädännön tasolla tarkasti huomioita, toisin kuin monissa tehotuotannon maissa.

Viime viikonvaihteessa kevätkokoustaan viettänyt Suomen Keittiömestarit ry muistuttaa, että globaali raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hintakilpailu kohdistuu kohtuuttomasti kotimaiseen alkutuotantoon.

Yhdistyksen julkilausuman mukaan alkutuotanto arktisissa olosuhteissa edellyttää vahvaa erityisosaamista, pitkäjänteistä tuotannon ja tuotantotilojen kehittämistyötä sekä ylläpitoa, isojen pääomien sitouttamista ja jatkuvaa riskienhallintaa alati vaihtuvissa olosuhteissa.

“Jos suomalainen alkutuotanto ajetaan taloudellisen kannattamattomuuden tai muiden syiden takia alas, ei se globaalin ruokakriisin iskiessä toivu ennalleen todellakaan hetkessä, tuskin useammassakaan vuodessa”, keittiömestarit toteavat.

Ruisleipä on Suomen kansallisruoka. Kuva: Leipätiedotus ry.

Edessä olisi mitä todennäköisemmin vähintäänkin pula perusraaka-aineista. Uhkana olisi myös Suomen paluu sotien jälkeisen ajan säännöstelytalouteen. Elintarviketuotannon kriisi vaarantaa ja heikentää suomalaisen ruokaturvan.

“Tarvitsemme kotimaista elintarviketuotantoa, jos haluamme varmistaa kuluttajille todistetusti ja jäljitettävästi turvalliset ja kestävästi tuotetut raaka-aineet ja elintarvikkeet”, keittiömestarit muistuttavat.

Jokainen voi äänestää kukkarollaan ja vaatia suomalaista ruokaa ja työtä. Huolta ruoantuotannosta pitää ehdottomasti tuntea.

“Kotimainen ruoka on parasta, vastuullista, laadukasta ja tunnistettavaa. Se haastaa saatavuudellaan, joissakin yhteyksissä myös hinnallaan, suhteessa ulkomaisiin tuotteisiin, kun loppukäyttäjä määrittelee ruoasta maksettavan hinnan”, Suomen Keittiömestarit ry tähdentää.

Markku Ojala on Suomen Keittiömestarit ry:n uusi puheenjohtaja. Kuva: Johannes Wilenius.
CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments