S

Suomen joukkue kokkasi MM-kisojen finaaliin – Johan Kurkelan tiimi oli EM-kisassa kuudes

Suomen tiimi sijoittui kuudenneksi Bocuse d’Or -kilpailun Euroopan-karsinnassa Budapestissä. Samalla Johan Kurkelan johtama joukkue kokkasi itsensä ensi vuoden tammikuussa Lyonissa käytävään kokkien MM-kisan finaaliin. Kurkelan assistenttina on Aino Kasanen ja valmentajana Kalle Tanner. Karsintakisan voitti Tanska. Toiseksi sijoittui Unkari ja kolmanneksi tuli Norja.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka Euroopan osakilpailuun osallistui 17 maata. Näistä 10 parasta selvitti tiensä finaaliin. Suomen edustaja Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen sijoittuivat kuudenneksi ja jatkavat matkaansa finaaliin

”Meillä oli tänään keittiössä tosi hauskaa! Sijoitustamme lukuunottamatta olemme tosi tyytyväisiä suoritukseen”, Kurkela sanoo.

”Emme saaneet kertaakaan kansainväliseltä kilpailuorganisaatiolta harjoituksiimme oikeanlaista unkarilaista lihaa, ja teimme suorituksen siitä nyt ensimmäistä kertaa, mikä voi kilpailuissa olla pieni riski. Siitä huolimatta ensimmäisten viiden minuutin jälkeen työskentely lähti tulemaan lihasmuistista ja sen jälkeen vain nautimme kisasta”, Kurkela kertaa suoritustaan.

Johan Kurkelan tiukka keskittyminen auttoi Budapestissä raivaamaan tien kohti Lyonin-finaalia.

Kilpailuissa valmistettiin lautasannos unkarilaisesta perunasta. Suomen annoksessa maistui karamellisoitu juusto, paistinperuna, tilli ja savustettu hapankerma.

Tarjoiluvadilla esitellyn kilpailuruoan pakollinen raaka-aine oli unkarilainen metsäkauris, ankanmaksa, unkarilainen raejuusto ja hapankerma.

Kauris muuntui Kurkelan käsittelyssä riistakäristykseksi ja ankanmaksalla täytetyksi palvatuksi satulaksi. Sen kanssa joukkue tarjosi muun muassa punajuuresta käsin muotoiltuja, marjoilla maustettuja ruusuja.

”Kohti Lyonin loppukilpailua. Treenaamme sinne tämän voimalla yhä kovemmin!”.

17 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.

”Suomen peruna-annos oli tyylikäs ja vati häikäisevä. Keittiötyöskentely oli moitteetonta ja heidän toiminnastaan näki, että kisaaminen oli hauskaa. Itse suoritus näytti ja maistui samalta kuin harjoituksissa, eli todella hyvältä”, peruna-annokset maistellut kisan tuomari, keittiöpäällikkö Eero Vottonen kertoo.

Suomen joukkuetta oli Budapestissa kannustamassa 50 hengen kannattajajoukko, joka koostui Bocuse d’Or Academy Finland ry:n yhteistyökumppaneista, ravintola-alan ammattilaisista ja joukkueen läheisistä.

”Oli hienoa, että joukkuetta oli kannattamassa suuri ja kovaääninen joukko. Heidät todella kuuli myös lavalle ja kannustushuudot nostattivat tunnelmaa kisakeittiössäkin”, Vottonen sanoo.

Suomen tuomari Eero Vottonen (oik.) ja Tanskan Kenneth Toft-Hansen pohtivat yhdessä kilpailun kulkua.

Menestys Bocuse d’Or -kilpailussa tukee suomalaista ruokamatkailua.

Bocuse d’Or Academy Finlandin hallituksen jäsen Mikko Paukkonen on ylpeä Suomen joukkueen suorituksesta. Akatemia vastaa joukkueen harjoittelusta ja tukitoiminnoista.

Paukkonen sanoo, että kilpailu kokkimaailman huipulla kovenee koko ajan. Joukkueen menestyminen tekee suomalaista ruokakulttuuria tunnetuksi maailmalla.

“Menestyksen myötä koko ruokakulttuurimme, ulkona syöminen sekä hyvän ruoan ja laadukkaiden suomalaisten raaka-aineiden arvostus ottaa askeleen eteenpäin. Tämä kaikki tukee meille tärkeää ruokamatkailua”, Paukkonen perustelee.

Suomen tiimin kannustusjoukot jaksoivat pitää sinivalkoisia värejä esillä kisakatsomossa.

Paukkonen työskentelee johtajana K-ryhmässä, jonka kokoamaan Suomen Bocuse d’Or -kumppanien verkostoon lukeutuu laaja joukko elintarviketeollisuuden yrityksiä. Kilpailu on saanut lisää valtakunnallista näkyvyyttä mm. oman tv-ohjelman kautta.

“Olemme pyrkineet tuomaan kilpailun lähemmäksi tavallista yleisöä. Tämän päivän huipputeknologia ja -osaaminen ovat huomispäivän arkea. Emme välitä ainoastaan fine diningia, vaan haluamme tuoda sekä modernit valmistustekniikat että uudet tekniset välineet- ja laitteet tutuiksi kaikille hyvän ruoan ystäville”, Paukkonen tähdentää.

Lopulliset tulokset:
1 Tanska
2 Unkari
3 Norja
4 Ruotsi
5 Islanti
6 Suomi
7 Ranska
8 Yhdistyneet Kuningaskunnat
9 Sveitsi
10 Belgia

11 Viro
12 Slovakia
13 Espanja
14 Puola
15 Alankomaat
16 Latvia
17 Turkki

Kuvat: Santeri Stenvall / Bocuse d’Or Academy Finland.

CategoriesKansi Kilpailut

Facebook Comments