P

Palkitun Aitoo perunarieskan EU-nimisuojahakemus etenee kovaa vauhtia

Hämeessä valmistettu Aitoo perunarieska on saamassa EU-nimisuojan. Pälkäneellä toimiva Penttilän tila ja Gluteeniton leipomo ILONA Lempäälästä hakevat tuotteelle Suojattu maantieteellinen merkintä SMM -nimisuojaa. Aitoo perunarieskan maantieteellisen alueen muodostavat Pirkanmaa ja Kanta-Häme. Rekisteröinnin vahvistuttua Aitoo perunarieska on viidestoista nimisuojatuote Suomessa.

Aitoo perunarieskan EU-nimisuojahakemus perustuu tuotteen erikoislaatuun, sen valmistamisessa tarvittavaan tietotaitoon sekä maineeseen. Perunarieskan valmistuksessa ei käytetä lisättyä vettä, hiivaa, kananmunia tai maitotuotteita. Lisäksi se poikkeaa muista rieskoista tuotantotapansa, rakenteensa ja makunsa puolesta.

”Aitoo perunarieskan pääraaka-aine on kuorineen keitetty peruna. Tuote voidaan valmistaa myös gluteenittomista raaka-aineista”, kertoo yrittäjä Heikki Penttilä Penttilän tilalta.

Perunarieskan valmistuksessa voidaan käyttää muuhun käyttöön liian pieniä, isoja tai muotopuolia terveitä perunoita. Raaka-aine- ja kuorimishävikki saadaan minimoitua tuotannon eri vaiheissa. Tuote on myös ravintosisällöltään täysiarvoinen, koska kuoret ovat tuotteessa mukana.

Penttilän tilan Aitoo perunarieska on monikäyttöinen aito perunatuote. Kuva: Penttilän tilan arkisto.

Aitoo perunarieskan valmistaminen vaatii osaamista, jotta rieskataikinasta saadaan tasalaatuinen. Nesteen määrä määräytyy perunaraaka-aineen kulloisten kosteusominaisuuksien mukaan. Perunalajike ei ole oleellinen, vaan taikinaa voidaan muokata tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Aitoo perunarieska on palkittu Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnolla 2023. Vuonna 2020 se valittiin Suomen parhaaksi perunarieskaksi.

Varsinaisena hakijana on Penttilän tilan ja Gluteeniton leipomo ILONAn perustama Aitoo rieskaleipurit ry. Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 24. kesäkuuta saakka. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee.

Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Tällä hetkellä EU:ssa on suojattu kaikkiaan noin 3900 nimitystä. Suomalaisia nimityksiä on järjestelmässä rekisteröity yhteensä 14. Suojattu maantietellinen merkintä SMM -nimisuojan ovat saaneet Kainuun rönttönen, Puruveden muikku, Aito saunapalvikinkku ja Suonenjoen mansikka. Ruokavirasto ottaa vastaan uusia nimisuojatuotteita koskevia rekisteröintihakemuksia.

Lue lisää:
Jaakko Kolmosen ruokakultturipalkinnot kolmelle yrittäjälle. (Viisi Tähteä 17.4.2023)
Palkittu perunarieskan tekijä Heikki Penttilä rakentaa ja lämmittää savusaunoja itärajalla. (Viisi Tähteä 25.10.2021)

CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments