P

Palkittu perunarieskan tekijä Heikki Penttilä rakentaa ja lämmittää savusaunoja itärajalla

Aitoon Pelle Pelottomaksi kutsuttu Heikki Penttilä tunnetaan palkituista perunarieskoistaan. Aitoo-pikkurieskoja saa nyt uunituoreina kaupoista ja ravintoloista Pirkanmaan ohella Uudellamaalla. Viime aikoina Penttilä on viihtynyt Rautjärvellä rakentamassa savusaunoja. Tekemisen tahto ajaa monessa liemessä keitettyä yrittäjää eteenpäin.  

Penttilän tilalla Pälkäneen Aitoossa on vuosikymmenten saatossa viljelty maata monella eri tavalla. On tuotettu munia broilerinkasvatukseen, pidetty jalostussikalaa sekä viljelty viljaa ja perunoita. Heikki Penttilä aloitti kotitilallaan perunanviljelijänä ja lampaiden kasvattajana vuonna 1990.

Elintarvikkeiden valmistus alkoi lampaanlihan jalostuksella viisi vuotta myöhemmin. Katras ehti kasvaa parhaimmillaan 150 emolampaan kokoiseksi. Tilalla teurastettiin noin 10 000 lammasta, kunnes toiminta jouduttiin lopettamaan vuonna 2008. Vuodesta 2012 lähtien Penttilän tuotteet ovat olleet pääasiassa perunapohjaisia.

Nykyinen rieskaverstas on yli sata vuotta sitten rakennettu kivestä lypsykarjan navetaksi. Perunarieska tai lepuska on perinteinen suomalainen tuote, joka tehdään eri puolilla maata vähän eri reseptillä. Penttilän Aitoo-rieskojen tuotekehityksessä auttoivat tutut keittiömestarit. Raaka-aineet hankitaan toisilta tiloilta ja pientuottajilta.

”Valmistimme perunarieskoja aluksi omista perunoista. Tuotannon kasvettua luovuimme viljelystä ja aloimme käyttää viljelijäkollegan viljelemää pestyä perunaa”, Penttilä kertoo.

Aitoo-perunarieskat sopivat monenlaiseen tarjoiluun. Kuva: Jarkko Nieminen.

Aitoo-rieskat ovat tiettävästi ainoita, joihin perunat keitetään ja käytetään kuorineen. Silloin saadaan koko peruna makuineen ja hivenaineineen käyttöön, eikä synny juuri lainkaan kuorintajätettä.

Resepteihin ei käytetä lisättyä vettä. Rieskojen perunapitoisuus on 120 prosenttia. Rieskoissa ei myöskään käytetä maitotuotteita ja kananmunia eli ne ovat vegaanisia.

Penttilän tuotteet ovat keränneet lukuisia palkintoja. Uusin valmiste, pakasteena myytävä minirieska, sai viime viikonvaihteessa hopeamitalin ja perunarieskan “pikkuveli” pikkurieska pronssia Artesaaniruoka 2021 -kilpailussa Maarianhaminassa.

Heikki Penttilä toimittaa pikkurieskoja ravintoloihin ja kauppoihin Pirkanmaan ohella Uudellemaalle. Kuva: Penttilän Tilan arkisto.

Pikkurieskaa saa joka päivä tuoreena nyt myös Uudellamaalla.

Perunrieskoja on saatavilla kahta eri vaihtoehtoa. Alkuperäisessä Aitoo-pikkurieskassa käytetään perunan ohella raaka-aineena vehnäjauhoja. Peruna-porkkanarieskassa on mukana runsaasti kotimaista porkkanaa.

Tuotteet toimitetaan tuoreina eli pakastamattomina. Rieskoja myydään kaupoissa Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla.

Tuoreina myytävät Aitoo-perunarieskat ovat vegaanisia. Kanamuna on poistettu reseptistä v. 2020. Kuva: Satokausikalenteri.

”Toimitamme tällä hetkellä kauppoihin Uudellemaalle pikkurieskaa neljän kappaleen pakkauksissa. Ravintolat voivat tilata kaikkia rieskoja suoraan. Tilaukset tulisi tehdä pari arkipäivää ennen toimitusta suoraan minulle”, Penttilä täsmentää.

Perunarieskojen ohella Penttilän tilalla valmistaa perunapastaa eli gnocchia, jonka kehityksessä ovat auttaneet useat italialaisen keittiön asiantuntijat. Aitoo-perunapastat eroavat italialaisista niin, että niissä on mukana kotimaista viljaa, pääosin kauraa.

Kolmelle erilaiselle perunapastalle on myös saatavilla kaksi erilaista tomaattipohjaista kastiketta.

Aitoon Pelle Peloton rakentaa nyt savusaunoja itärajalla.

Ansioistaan elintarvikkeiden kehittäjänä ja raaka-aineiden tuottajana Heikki Penttilä on nimetty Chaîne des Rôtisseurs -järjestön ammattilaisjäseneksi. Häntä on kutsuttu myös Aitoon omaksi Pelle Pelottomaksi, jolla on koko ajan uuden idean kehittäminen mietinnässä tai työn alla.

Penttilä on rakentanut äitinsä puolen suvun entisille maille Etelä-Karjalan Rautjärven rannalle, aivan itärajan pintaan, kaksi isoa hirsihuvilaa. Vuokrattavina olevat Hugon Huvilat tunnetaan nimillä Hugo ja Hilda. Syksyn aikana huviloiden viereen on noussut ensimmäinen paksuista hirsistä rakennettu savusauna. Toinen mutterin muotoinen sauna on harjakorkeudessa.

”Saunojen malli on peräisin Kanadasta. Ne on pystytetty omasta metsästä kaadetuista ja vieläpä omin käsin vuolluista haapahirsistä. Muurasin itse kiukaankin, kun muurari ei ehtinyt omien kiireidensä vuoksi sitä tekemään”, Penttilä kertoo.

Saunat ovat vuokrauskäytössä, joko majoituksen kanssa tai erikseen. Ensimmäisessä saunassa on aloitettu myös yleiset savusaunaillat sunnuntaisin ja maanantaisin. Niihin voi ilmoittautua verkkosivulla savusaunat.fi.

Savusaunan voi vuokrata tarjoiluineen yksityiskäyttöön tai käydä kylpemässä yleisissä saunailloissa. Kuva: Heikki Kähkönen.

Savusauna lämpiää parhaimmillaan monta kertaa viikossa.

Heikki Penttilä viihtyy parhaiten silloin kun hänellä on jotakin puuhaa. Tekemisen tahto ajaa monia myötä- ja vastamäkiä kokenutta yrittäjää eteenpäin. Ideat eivät kuitenkaan lopu ja yhteistyö muiden yrittäjien sekä pientuottajien ja -jalostajien kanssa on osa hänen toimintaideaansa. 

Hugon Huviloiden ja savusaunojen ympärille on rakentumassa erilaista oheisohjelmaa ja aktiviteetteja. Yhteistyökumppaneina ovat mm. ruokolahtelainen kulttuuri- ja ohjelmapalveluyritys Creative Kaiku sekä Lappeenranta-Imatran matkailuorganisaatio GoSaimaa.

Heikki Penttilä rakensi savusaunan ja muurasi kiukaan itse. Kuva: Heikki Kähkönen.

Penttilä järjesti eteläkarjalaisille yhteistyökumppaneille ja muille tuttaville savusaunan harjakaisillan pari viikkoa sitten. Saunan löylyt saivat runsaasti kehuja.

”Mää touhuan nyt täällä saunatonttuna ja pidän saunat lämpiminä. Täytyy tästä mennä laittaan taas sauna tulille, kun illalla on tulossa kylpijöitä”, Penttilä sanoo ja livahtaa saunalle.

Pian nousee savu suuresta kivistä muuratun kiukaan pesästä. Reilun neljän tunnin kuluttua savusauna on taas valmis uusia kylpijöitä varten.

Taempana oleva savusauna on jo käytössä. Etualan sauna valmistuu loppuvuodesta. Kuva: Heikki Kähkönen.
CategoriesMatkalla Ruoka

Facebook Comments