L

Linnan jatkot -tv-ohjelma kattaa eteemme musaa iskelmästä primitiivirockiin sekä Kozeen Shiwanin King Potato -kulttiannoksen

Vaikka itsenäisyyspäivän juhlat Presidentinlinnassa on koronatilanteen vuoksi peruttu, Yle TV1 lähettää juhlien etkot ja jatkot. Linnan jatkojen tarjoiluista vastaa ruokataiteilijaksi tituleerattu kokki Kozeen Shiwan, joka valmistaa artisteilta saatujen raaka-ainetoiveiden pohjalta kolmen ruokalajin menun. Musiikista vastaavat Eini, Jonna Tervomaa, Jesse Markin sekä garagerock-duon Jussi Pelkosen ja Aleksi Ripatin Ursus Factory. Taustatukea juhlille tarjoilee Kalle Torniaisen juhlaorkesteri.

Ohjelman formaattiin kuuluu, että esiintyjäkaarti on monipuolisuudessaan yllätyksellinen. Samoin kokki edustaa yllätyksellistä linjaa, joten Kozeen Shiwan on oiva valinta. Kokin on tehtävä tv-studion nostokeittiössä kolmen ruokalajin menu esiintyjien lemppariraaka-aineista.

”Artistien minulle kertomat raaka-aineet ovat mm. poro, habanero, peruna, tomaatti ja mustikka. Näistä ideoin kaksi alkuruokaa. Peruna saa olla pääruoan tähti ja jälkkäri syntyy mustikasta. Siten alkujaan sovittu kolme ruokalajia on nyt neljä. En rupea tekemään muuta kuin omaa juttua”, omaäänisenä kokeilijana tunnettu Shiwan selostaa.

Arkiseksi mielletyn perunan nousu menun huipuksi, pääruoaksi, on luontevaa, sillä Shiwanin signatuuriannokseksi on noussut parin viime vuoden aikana hänen luomansa King Potato -annos. Kenen toive peruna on?

Ursus Factoryn rockkaksikko toivoi perunaa”, Shiwan kertoo.

Maito näyttää olevan Ursus Factory -rockduon, Jussi Pelkosen ja Aleksi Ripatin yhteinen lemppari perunan ohella, joista syntyy suomalaiskansallinen rock-uskottavuus. Kuva Ursus Factory.

Primitiivi-rockia soittavalle duolle peruna onkin katu-uskottava valinta. Voi kuvitella, että peruna lukee heidän keikkaraiderinsa tarjoilutoiveena muutoinkin. Mutta ovatko he syöneet aiemmin Shiwanin King Potaton?

”Kukaan artisteista ei ole syönyt sitä aiemmin”, perunakuningas Shiwan paljastaa.

Kozeen Shiwanin maalaamat King Potaton suolakuoret näyttävät kuin jo sukupuuttoon kuolleiden, esihistoriallisten saurusten munilta ja niiden käsittely lautasella on kuin arkeologiaa. Valmiiksi halkaistun kuoren sisällä on kypsynyt Frexin Soraya-kuoriperuna. Perunan kanssa tarjotaan voikastiketta, jossa on mukana savuista tuhkaa tai Lähi-Idästä tuttua amba-kastiketta (kuvassa), joka valmistetaan fermentoidusta mangosta, suolasta, sokerista ja mausteista kuten kurkumasta, chilistä ja korianterista. Kuva Timo Jalkanen.

Peruna on niin arkipäiväinen raaka-aine, että sen nostaminen juhlaksi vaatii perunalta paljon. Minkä perunalajikkeen olet valinnut ja miksi?

”Frexin Sorayan. King Potato -annoksen suolakuorissa on niin paljon vettä, että peruna kypsyy helposti yli, mutta Frex-tuotetut perunat ovat loistava valinta annokseen. Soraya menee suolakuorihaudutuksessa aina vain kermaisemmaksi ja koostumus kiinteämmäksi, lihaisammaksi. Maku on puhdas ja vahva. Tällainen laatuperuna on rinnastettavissa kaviaarin tai ankanmaksan hienouteen”, Shiwan selvittää.

King Potaton maalattu suolakuori. Kuva Kozeen Shiwan.

Suolakuorihaudutus on ikiaikainen menetelmä, joka tunnetaan kaikissa kulttuureissa, jotka ovat olleet yhteydessä valtameriin ja suolaan – myös Silkkitien varrella. Myös savea on käytetty kuorena. Idea on siinä, että kuoren sisällä kala, liha, juurekset jne. kypsyvät omassa nesteessä ja höyryssä eivätkä aromit karkaa. Kuoren suola sekä muut raaka-aineet antavat makua ja lisäaromia lopputulokseen.

King Potaton maalattu suolakuori. Kuva Kozeen Shiwan.

”Kuoren ideaa on käytetty vaikka missä. Trendejä tulee ja menee fine dining -ravintoloissakin, kuten sellerisuolakuori ja tuhkakuori, mutta kukaan ei ole aiemmin tehnyt visuaalisesti vastaavaa kuin minä”, Shiwan pamauttaa ja viittaa kuoren maalaamiseen metallinhohtoisilla elintarvikeväreillä.

”Näin valmistustekniikka, maku sekä visuaalisuus yhdistyvät. King Potato on funktionaalinen mutta visuaalinen kokemus”, Kozeen Shiwan päättää.

Kozeen Shiwanin sädehtivän hymyn salaisuus on hampaiden kultakuorissa. Kuva Julius Töyrylä.

Linnan jatkot
6.12. Yle TV1 klo 22.00 alkaen

Itsenäisyyspäivän muuta ohjelmistoa:
Tuntematon sotilas
(Edvin Laineen klassikkoversio)
6.12. Yle Teema klo 12.00


Teksti Eeropekka Rislakk

 

CategoriesRuoka

Facebook Comments