K

Kolumni: Fazer Food Services -yhtiön ja Compass Groupin puolen miljardin kauppa panee sopimuscateringkentän uusiksi

Seurasimme Viidessä Tähdessä yli 10 vuotta sitten brittiläisen Compass-yhtiön sekä ranskalaisen Sodexon edesottamuksia kuukausittain, koska oletuksena oli, että Suomen 1970-luvulta lähtien kehittynyt henkilöstöravintolakulttuuri ei voi olla muuta kuin houkutteleva markkina pörssinoteeratuille, aggressiivisesti kansainvälistyville sopimuscateringyrityksille.

Lisäksi kansainvälistyvät pörssiyhtiöt tarvitsevat aina uusia nuppineuloja maailmankartalle dynaamista sijoittajaviestintää varten.

Vaikka Suomen markkina on pieni, täältä on paljon opittavaa, jonka voisi implementoida soveltuvin osin kilpailutekijäksi muilla markkinoilla. Oli selvää, että tiedossa oli yritysostoja. Odottavan aika oli yllättävän pitkä, mutta tulihan se sieltä!

Taustalla oli oletus, että Suomen ja Ruotsin malli linjastosta on kuin laskentaekonomin märkä uni: kuinka asiakas palvelee itse itseään ja korjaa vielä astiat pois lopetettuaan aterioinnin. Mikä säästö henkilökuntatakuluista!

Sittemmin mukaan kuvaan ovat tulleet niin kestävän kehityksen pyrkimykset ja ratkaisut. Eikä terveellisen ruokavalion osaamista sitäkään voida sivuuttaa.

Mutta odotuksissamme oli pieni näköharha, sillä linjastossa on kyse kulttuurisesti paikallisesta ilmiöstä, koska pohjoismainen, ytimeltään sosialidemokraattinen kansankoti korostaa tasa-arvoa, jossa toisen palveleminen on poliittisesti epäkorrektia. Siksi linjasto ja itseään palveleminen eivät herätä meissä isoa närää. Tämä ei kuitenkaan ole maailmalla sääntö, vaan poikkeus.

Se, mikä näyttäytyy täällä tasa-arvona linjastossa, on muualla silkkaa huonoa palvelua. Muualla huonokin palvelu halutaan saada henkilöltä.

Toinen asia, joka ei houkuta suuria kansainvälisiä toimijoita on lounasseteli. Se on rakenteellinen tulppa. Järjestelmä jäykistää liikkumavaran, mitä lounaalta tai aterialta odotetaan.

Fazer Food Service ja Compass Group Plc -kauppa heittää Suomen markkinat kerralla uuteen asentoon. Fazer on jo ollut niin iso ja suomalaisittain kansainvälinen, että sillä on ollut pääsy mihin tahansa pöytään. Mutta omistajilla ei ole ollut intressiä sählätä alalle tyypillisesti ruokapalveluiden lisäksi myös vartioinnin, siivouksen jne. aulapalveluiden kanssa. Fazereilla kun on kokemusta aikanaan siivousalan Servi-Systemsin kasvattamisesta ja myymisestä tanskalaisomisteisen ISS:n portfolioon.

Alan tuntijoiden mukaan ”Nyt Compass-Eurest-Fazer Food Services -kokonaisuus sekä Sodexo voivat kilpailla asiakkaasta, jolla on toimintaa pallon ja kellon ympäri Hindustanista Himangalle”.

Fazerin palveluvienti kääntyi kerralla ylösalaisin ja Fazer Food Servicen 600 miljoonan liikevaihto luikahtaa ulkomaille. Voi hyvin kuvitella, kuinka hämmästyksen sormi oli yllätyksen suussa Antellin ja Kanrestan pääkonttoreissa, kun uutinen kaupasta tuli. ”Mitäs nyt tehdään?”

Monien yllätykseksi Compass Groupilla on jo ollut Suomessa toimintaa.

Compassin omistama Eurest on hoitanut kokouspalveluita ja muutamia henkilöstöravintoloita, Medirest on keskittynyt sairaala- ja vanhustenhoidon ruoka- sekä ateriapalveluihin, Scolarest tarjoaa peruskouluissa ja lukioissa kouluaterioita.

Compass Group toimii tätä nykyä 50 maassa eri puolilla maailmaa (liikevaihto 23 mrd / yli 550 000 työntekijää). Ranskalainen Sodexo toimii 80 maassa (liikevaihto 20,4 mrd / 460 000 työntekijää).  Kolmanneksi suurin, amerikkalainen Aramark (liikevaihto 14,6 mrd / 215 000 työntekijää) toimii yli 20 maassa, mutta ei vielä Suomessa. Compass Group on maailman suurin operaattori sopimus-cateringtoiminnassa.

Sodexo saapui Suomeen jo 1990-luvulla. Se osti osuuden silloisesta Polarkesti (veroton toiminta) / Polarresti (verollinen toiminta) -kokonaisuudesta. Koko asetelma juonsi juurensa Alkon monopoliin ja sen tytäryhtiöihin, jotka pyörittivät ravintoloita ja hotelleja. Vuosikymmenet toivat suuren määrän uudelleenjärjestelyitä ja ketjunimiä Kansanravintoloista Yhtyneisiin ja Kantaravintoloista Motorestiin sekä viimein Arctiaan, joka pilkkoutui myymällä hotellit Scandicille ja ravintolat jakautuivat Polarrestin ja Polarkestin kautta lopulta soveltuvin osin Royal Ravintoloiden tai Sodexon omistukseen.

Koska Arctiassa vaikutti Alkon monopolin varjo, se lähti kaikkeen mahdolliseen mukaan – valtion lonkerot ovat pitkät. Siksi myös 1970-luvulla kasvuun lähtenyt työpaikkaruokailu näytti alalta, jossa valtion piti olla mukana. Onkin oireellista, että juuri valtion jäljiltä jäi ovi auki monikansalliselle jätille saapua Suomeen. 2000-luvulle tultuamme Sodexo alkoi näyttää jo Fazerin (Amican) kilpailijana.

Fazer Food Services/Compass Group Plc -kaupan hinta on 475 miljoonaa euroa. Riihikuivana käteisenä maksettava kauppahinta on noin 420 miljoonaa euroa. Loput suorituksesta maksetaan seitsemän vuoden aikana.

Tarkka, lopullinen kauppahinta riippuu päätöstaseesta ja sovitusta lisäkauppahinnasta, jota ei ole avattu julkisuuteen. Ainakin luulisi, että Fazerin omistajat ovat sementoineet ja turvanneet leipänsä käytön vuosiksi eteenpäin.

Kauppaa säätelee EU:n kilpailukomission hyväksyntä. Kun se on saatettu loppuun, Fazer Food Services Oy:n palveluksessa olevat noin 7 000 työntekijää liittyvät Compass Group Plc:n Pohjoismaiden alueella olevan 6 000 työntekijän joukkoon.

Fazer Food Services 

  • 1000 ravintolaa, joista noin
    • 500 Suomessa
    • 230 Ruotsissa
    • 150 Tanskassa
    • 120 Norjassa
    • tuotantokeittiö Virossa
  • Liikevaihto 600 M€ vuonna 2018
  • 7000 työntekijää, joista noin
    • 3900 Suomessa
    • 1400 Ruotsissa
    • 1000 Tanskassa
    • 600 Norjassa
    • 70 Virossa

Hinta sisältänee myös Fazer-nimen käytön kolmeksi vuodeksi, joka on omistuksen ja toimintojen siirtymäaikaa. Fazer on nimenä niin vahva, että globaali Compass Group tarvitsee nimenmuutokselle aikaa ja kaupan shokkivaikutuksen hillintää.

Toisin päin ajateltuna joukkoruokailun liittäminen Fazer-nimeen on aina ollut riskaabelia kuluttajatuotteiden näkökulmasta, joihin Fazer aikoo jatkossa keskittyä.

Fazerin Sininen on nauttinut Suomessa aina korkeinta brändiarvoa,. Samoin Fazer on naisten keskuudessa selvä ykkönen. Mutta massaruokailuun liittyy aina riskejä, jotka voivat romahduttaa myös kuluttajatuotteiden brändin laakista. Ei tarvitse kuin muistaa, millaisesta pyörityksestä mm. Sodexo on maailmalla itsensä löytänyt, kun se joutui vetämään 2300 Britannian pisteestään pakastetuotteita hevosenlihaskandaalin takia. Kananlihassa havaittu listeria nousi otsikoihin USA:n armeijan ruokapalveluissa, samoin E.Coli-bakteeritapaukset Saksassa.

Vuosia, vuosikymmeniä rakennettu brändi on tuhottavissa päivässä. Brändien maailmassa kukaan tai mikään ei ole kuolematon.

Lisäarvona voidaan myös pitää sitä, että Fazer Food Services -kokkijoukkue, Fazer Culinary Team on napannut kultaa pariinkin kertaan catering-sarjassa Erfurtin Kokkiolympialaisissa, jotka pidetään neljän vuoden välein. Suomen Kokkimaajoukkue ei ole kyennyt vastaavaan.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Fazer Food Services

CategoriesKolumnit

Facebook Comments