S

Saksalaiset perustivat oluen kuluttajajärjestön monen vuoden odotuksen jälkeen

Eurooppalainen olutharrastajien kuluttajaliike tiivistyy. Saksaan on syntynyt yli 10 vuoden odotuksen jälkeen oma oluen kuluttajajärjestä GBCU. Olutharrastajien ja kotipanijoiden muodostamaan Euroopan oluenkuluttajien liittoon kuuluu nyt 19 kansallista järjestöä. Yksi niistä on Olutliitto Suomesta.

Euroopan oluenkuluttajien liitto EBCU kertoi viikonvaihteessa, että Pohjois-Baijerin olutkulttuurikaupungissa, Bambergissa, on perustettu ensimmäinen saksalainen oluenkuluttajien järjestö. Saksan oluenkuluttajien liiton (Vereinigung der deutschen Bierkonsumenten) puuhamiehenä on monelle suomalaisellekin tuttu bambergilainen olutkirjailija ja -kouluttaja Markus Raupach.

Järjestön tavoitteena on vaalia saksalaisia olutperinteitä ja oluenvalmistusta, taata kuluttajille mahdollisimman laaja kirjo erilaisia oluita sekä vaikuttaa, että olut pysyy Saksassa kohtuuhintaisena nautiskelujuomana.

Raupach kertoo, että toiminta on vasta käynnistymässä, mutta jäsenmäärä karttuu koko ajan.

”GBCU:n jäseniksi voivat liittyä sekä yksittäiset olueystävät sekä erilaiset yhdistykset ja organisaatiot. Tähtäämme jäsenmäärässämme hallittuun kasvuun. Iltävaltalaisessa veljesjärjestössämme BierIG:ssä on jonkun verran saksalaisia jäseniä. Heistä osa on jo ollut kiinnostuneita liittymään jäseneksemme”, Raupach kertoo Viidelle Tähdelle.

Markus Raupach avasi Suuret oluet – pienet panimot -tapahtuman Helsingissä heinäkuussa 2017. Kuva: Heikki Kähkönen.

GBCU esittelee toimintaansa ja tavoitteitaan ensi viikonloppuna Nürnbergissä Frankenin olutfestivaalilla sekä useissa oluttapahtumissa eri puolilla Saksaa tämän vuoden aikana.

”Saksassa ei ole vain yhtä olutkulttuuria, vaan se muodostuu monien erilaisten traditioiden kokonaisuudesta. Meillä Frankenissa ja Baijerissa ovat omat perinteemme, samoin Berliinissä sekä Pohjois-Saksan Hampurissa ja lännessä Kölnissä. Uskon, että ne kaikki ovat edustettuina GBCU:ssa viiden vuoden kuluessa”, Raupach sanoo.

Saksa on viimeinen suuri lenkki Euroopan oluenkuluttajien järjestöjen verkoston luomisessa.

GBCU kuuluu parinkymmenen jäsen Euroopan oluenkuluttajien liittoon. European Beer Consumers Union perustettiin vuonna 1990 Brysselissä. Perustajina olivat Objectieve Bierproevers Belgiasta, PINT Hollannista sekä maailman suurin kuluttajajärjestö Campaign for Real Ale CAMRA Britanniasta. Olutliitto on EBCU:n suomalainen jäsenjärjestö.

Saksa on viimeinen lenkki suurten ja perinteisten eurooppalaisista olutmaista, joissa ei ole ollut vielä omaa kuluttajajärjestöä. Isoista olutmaista Ison-Britannian ohella mukana ovat nyt liiton perustajamaiden ohella Espanja, Ranska, Tšekki ja Irlanti. Pohjoismaita edustavat Suomen ohella järjestöt Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta.

”Saksan liittymisestä mukaan olemme puhuneet EBCU:ssa ainakin 10 viime vuotta. Nyt löytyi sopiva henkilö vetäjäksi. Markus Raupachilla ovat laajat yhteydet ympäri maata ja valmiudet rakentaa toimiva verkosto oluiden kuluttajajärjestölle”, kertoo EBCU:n hallituksen jäsen, helsinkiläinen André Brunnsberg.

Olut kuuluu Bambergissa tavalliseen arkeen ja juhlaan. Olutpuutarhassa käydään lounaalla ja päivällisellä sekä istutaan vaihtamassa kuulumisia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Saksa on maailman tunnetuin olutmaa. Olut on kuulunut saksalaisten arkeen ja juhlaan yli tuhannen vuoden ajan. Oluen puhtauslaki Reinheitsgebot julistettiin Ingolstadtissa 23. huhtikuuta 1516. Päivää juhlitaan Saksalaisen oluen päivänä. Reinheitsgebotia kutsutaan myös ensimmäiseksi kuluttajansuojalaiksi.

Saksassa on oin 1500 panimoa ja niiden yhteenlaskettu tuotanto on 9,3 miljardia litraa. Saksalaisten oluenkulutus on yli 100 litraa asukasta kohti vuodessa.

EBCU:lla on GBCU:n myötä 19 jäsenjärjestöä eri puolilla Eurooppa. Jäsenmäärältään suurin on brittiläinen CAMRA, jossa on lähes 200 000 jäsentä. Suomea järjestössä edustaa Olutliitto, jolla on 33 paikallisyhdistystä. Niissä on noin pari tuhatta jäsentä.

Markus Raupach esittelee uuden liiton toimintaa juhannusviikonloppuna Nürnbergissä Frankenin olutfestivaalilla, jossa ovat myös mukana suomalaisilla oluilla Bryggeri Berliiini ja Pekka Kääriäinen (oik.). Kuva: Heikki Kähkönen.
CategoriesJuomat Matkalla Olut

Facebook Comments