E

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez: ” Espanja asemoi pandemian tavalliseksi flunssaksi”

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on ilmoittanut, että maan hallitus valmistelee perustavanlaatuista muutosta koronapandemiaa koskevaan strategiaan. Espanjalla on suunnitelma alentaa pandemia tavalliseksi flunssaksi.

Pääministeri Sanchezin mukaan Covid-19 luokitellaan tulevaisuudessa tavalliseksi flunssaksi, koska omikron virusvariantin leviämisen takia kuolleisuus on laskenut merkittävästi. ”Keväällä 2020 koronakuolleisuus oli 18 prosenttia ja nyt se on 1 prosentti”.

Sanchesin mukaan lukuisat tutkimukset osoittavat, että omikron on suhteellisen vaaraton virusvariantti. Esimerkiksi Saksassa sairaalahoitoon päätyminen on vähentynyt merkittävästi, vaikka tapausten määrä kasvaa voimakkaasti.

Strategian muutokseen sisältyy kerätyn tiedon arvioinnin uudelleenarviointi. Sanchezin mukaan käytettävän menetelmän pitäisi olla samanlainen kuin nykyään flunssaan sovellettava. Ennakoivaa valmistelutyötä on tehty jo vuodesta 2020 lähtien.

”Meillä on edellytykset avata keskustelu vähitellen Euroopan tasolla arvioidaksemme tämän taudin kehittymistä eri parametreilla kuin ennen”, Sánchez sanoi radioasema Cadena SER:n haastattelussa.

”Tämä on keskustelu, jota yritämme jo avata Euroopan unionissa. Terveysministerimme Carolina Darias on jo keskustellut useiden eurooppalaisten terveysministereiden kanssa”, Sánchez lisäsi.

Lisäksi pääministeri Sanchez on viitannut mm. Pfizerin Covid-19 -lääkkeeseen, joka vähentää vakavan sairastumisen riskiä jopa 88-prosenttisesti. Siten rokotukset eivät ole enää ainoa tie edetä.

Vastaavia lääkkeitä on markkinoilla jo muitakin, ja lisää on tulossa.

Pääministeri ennusti, että nykyisen aallon huippu saavutettaisiin Espanjassa tammikuun puolivälissä. Sitten käyrä alkaa pudota. Strategiamuutoksen voimaan astumiselle ei ole lukittu päivämäärää, mutta Espanjan kuudennen aallon eli omikronin hiipumisen jälkeen on ensimmäinen mahdollinen hetki.

Myös Espanjan perustuslakituomioistuimen päätökset, joiden mukaan sulut ja rajoitukset eivät ole monilta osin perustuneet lakiin, on avannut yhteiskunnan toiminnot.

Lukuisat espanjalaiset virologit ja asiantuntijat muistuttavat, että vertailua flunssaan tai influenssaan ei ole syytä ymmärtää vähättelynä, sillä sairauksina ”ne eivät ole vitsi”.

Carlos III Terveys-instituutin laskelmien mukaan kausiflunssa aiheutti Espanjassa vuosina 2017-2018 suoraan tai epäsuorasti noin 15 000 kuolemaa, joka tarkoitti keskimäärin 41 kuollutta joka päivä. Silti kausiflunssat eivät ole viimeisten 100 vuoden aikana ehdollistanet kansalaisten elämää rajoituksin tai suluin.

Lähteet:
 El Pais
Cadena SER (pääministerin haastattelu on kuultavissa El Pais -lehden artikkelista)
Deutsche Wirtschaftsnachrichten

CategoriesKoronavirus

Facebook Comments