1

180° by Matthias Dieter ja NOA Chef’s Hall Tallinnasta ovat Viron ensimmäiset Michelin-tähtiravintolat

180° by Matthias Diether ja NOA Chef’s Hall Tallinnasta ovat saaneet Viron ensimmäiset Michelin-tähdet. Michelin Guide myönsi molemmille ravintolalle yhden tähden. Tähdet julkistettiin keskiviikkona Tallinnassa. Lisäksi viisi virolaista ravintolaa sai Bib Gourmand -tunnustukset ja kaksi Michelinin vihreän tähden sitoutumisestaan kestävään gastronomiaan.

180 Degrees on Berliinistä Tallinnaan muuttaneen saksalaisen Michelin-tähtikokin Matthias Dieterin luomus. Ravintola sijaitsee nykyaikaisella Noblessnerin satama-alueella parin kilometrin päässä keskustasta. Se on saanut nimensä 180 asteen näkymästä, joka avautuu sen U-kirjaimen muotoisesta avokeittiöstä.

NOA Chef’s Hall sijaitsee 10 kilometrin päässä keskustasta meren rannalla, josta on upea näkymä Tallinnanlahdelle. Ravintolassa esille nousevat ylelliset ruoka-aineet olipa kyse sitten norjalaisista kampasimpukoista tai kanadalaisista hummereista. Myös paikallisesti kasvatetut ja säilötyt tuotteet löytävät paikkansa. NOA Chef’s Hall toimii ravintola NOAn yhteydessä.

Viisi ravintolaa sai Bib Gourmand -tunnustukset. Ne ovat NOA, Mantel ja Korsten, Härg ja Lore Bistroo Tallinnasta sekä Fellin Viljandista.

Michelinin vihreä tähti myönnettiin kahdelle ravintolalle, jotka ovat eturintamassa sitoutumisessa kestävään gastronomiaan. Ne ovat Põhjaka Manor Mäekülassa ja Fotografiska Tallinnassa.

 

Kolme Michelinin erikoispalkintoa lahjakkaille ammattilaisille.

Michelin Guide jakoi kolme erikoispalkintoa lahjakkaille ravintola-alan ammattilaisille. Michelinin nuoren kokin palkinnon sai Janno Lepik Lore Bistroo -ravintolasta.

Robert Põld NOA Chef’s Hallista sai Michelinin viinimestaripalkinnon. Palvelupalkinnon sai Kloogarannassa sijaitsevan Lahepere Villa -ravintolan tiimi omistaja Helen Vihtolin johdolla.

Michelin-oppaan tarkastajat ovat pitäneet Viron ravintolakulttuuria silmällä jo kauan. Heidän mukaansa maassa yhdistyvät Skandinavian, Keski- ja Itä-Euroopan kulttuurilliset vivahteet. Viron pitkä historia, makuperinteen monimuotoisuus, käsityötaitojen arvostus ja paikallisten raaka-aineiden kunnioitus ovatkin vaikuttaneet virolaiseen keittiöön ja sen kunnianhimoisiin nuoriin kokkeihin.

”Viron gastronominen kenttä, joka on useille vielä hieman tuntematon, on siunattu vahvoilla kulinaarisilla perinteillä. Virolainen gastronomia on saanut vaikutteita monelta suunnalta, mutta tulevaisuuteen katsovat keittiömestarit soveltavat kulinaarisen perintönsä kunnioittamisessa nykyaikaista lähestymistapaa”, sanoo Michelin Guide -julkaisun kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.

Viron parhaat ravintolat on käynyt arvioimassa ryhmä ammattitaitoisia, riippumattomia ja ennakkoluulottomia Michelin-tarkastajia. He pyrkivät työssään olemaan aina nimettömiä ja tuntemattomia. He myös maksavat ravintolalaskunsa aina itse.

Kuvat: Andres Teiss / Teiss Photo & Viisi Tähteä.

Facebook Comments