E

Essi Avellan, miltä suomalainen samppanjakulttuuri näyttää 2017?


Yhteistyössä Grand Champagne Helsinki

Essi Avellan on yksi Grand Champagne Helsingin järjestäjistä. Viisi Tähteä istutti Essin haastateltavaksi ja selvitti miltä samppanjakulttuuri näyttää Master of winen silmin. 

Olet seurannut suomalaisten suhdetta samppanjaan yli kymmenen vuoden ajan. Mikä on suurin muutos alkuajoista? 
Kyllä, rakkaus samppanjaan on kytenyt jo pidemmän aikaa, mutta viime vuosien aikana hyppäys on ollut huomattava. Samppanjoita on nyt lupa ja mahdollisuus harrastaa laajalti.
Alkon laajentunut valikoima sekä saatavuus laivoilta ja netistä on tukenut asiaa, samoin lisääntynyt mediahuomio.
Nyt Grand Champagne -tapahtuma on kaikkien samppanjanystävien kohtaamispaikka, viikonloppu, jolloin maailman samppanjakeskus on Helsingissä! Champagnelaiset vieraamme ovat olleet hyvin otettuja suomalaisten intohimosta ja tiedonjanosta.
Samppanja tunnetusti maistuu melkein tilanteessa kuin tilanteessa, mutta mikä on sinun kirjoissasi kaikkein mahtavin hetki nauttia lasillinen samppanjaa?
Samppanja maistuu minusta aina parhaalta tuottajan seurassa, ja tätä on mahdollisuus testata Grand Champagnessa! Ympäristöllä ja seuralla on yllättävänkin suuri vaikutus, mitä ei kannata aliarvioida. Päinvastoin, se kannattaa hyödyntää!
Julkaisit hetki sitten uuden opuksen, Essi Avellan’s Champagne. Kuinka pitkä rupeama oli kyseessä ja miltä kirjan työstäminen maistui?

Tutkimustyö kirjojen eteen on erittäin antavaa ja prosessi, jossa itse oppii valtavasti. Mutta todellinen työ on kirjoittamisessa. Siinä, että saa viestin ytimen välitettyä lukijalle mahdollisimman avartavasti, henkilökohtaisesti ja mukaansatempaavasti. Kirjan työstäminen vaati vuoden verran samppanjaa, istumalihaksia ja kärsivällisyyttä.
Pidät Grand Champagnessa master class -luentoja. Miten päädyit valitsemiisi aiheisiin?
Blanc de Noirsit, eli tummista rypäleistä valmistetut samppanjat, ovat Champagnessa yllättävän harvinaisia ja eivätkä ne viinillisyytensä ja monesti raskautensa vuoksi perinteisesti ole kuuluneet omiin suosikkeihini. Nyt olen huomannut kuitenkin uuden, raikkaiden, luonteikkaiden Blanc de Noirsien aallon ja lisääntyneen intressin niiden tuotantoon.
Esittelen Master Classissani sekä tyylin klassikoita että monia täysin uusia tulokkaita. Lisäksi pidämme yhdessä Michel Drappierin kanssa Master Classin lauantaina, ja silloin haluan ennen muuta pitää huolen siitä että suomalaiset löytävät tämän hyvin persoonallisen talon ja nauttivat Michelin valtavasta tietotaidosta ja ihailtavasta kommunikaatiokyvystä.
Champagnessa on vastakkainasettelua paitsi viljelijöiden ja samppanjatalojen kesken, myös suurten ja pienten tuottajien välillä. Löytyvätkö omat suosikkisi pientuottajien vai merkittävimpien talojen valikoimista?
Minulle Champagne on kokonaisuus johon kuuluu pientuottajia, osuuskuntia ja samppanjataloja. Kaikissa niissä löytyy erinomaisia ja vaatimattomia edustajia. Itse en halua lokeroida tuottajia koon perusteella. Herkullisuus ratkaisee!

Kerro vielä millä kuplivalla starttaa Avellanin Grand Champagne Helsinki 2017?

Oma Master Classini alkaa heti kun ovet avautuvat kello 15, joten olen aika varma, että skoolaamme Grand Champagne Helsinki 2017:lle Besserat de Bellefon Blanc de Noirs’lla!

CategoriesYleinen

Facebook Comments