A

Alkon hinta-laatusuhteeltaan parhaat viinit listaava Fiksuviini tuo Viinikaveri-palvelun – Kysy, mitä olet aina halunnut tietää viineistä, mutta et ole rohjennut kysyä

Fiksuviinin valikoima syntyy Alkon hinta-laadultaan parhaista viineistä, jotka kokeneet viinikriitikot ovat maistaneet ja havainneet poikkeuksellisen laadukkaiksi. Yli 30 000 uutiskirjeen tilaajaa ja some-seuraajaa osoittavat, että kiinnostus viinilöytöihin on iso. Nyt Fiksuviini vahvistaa Viinikaveri-palvelua, josta kaikki suomalaiset kuluttajat voivat kysyä neuvoja viineistä. Kysymyksiin on vastaamassa viinimaailman huippuosaaja Juha Lihtonen.

Fiksuviini.fiverkkopalvelu on saavuttanut lyhyessä ajassa merkittävän aseman viiniharrastajien ja -ystävien keskuudessa. Fiksuviini-palvelu etsii ja kuratoi Alkon valikoimassa olevien n. 10 000 viinin joukosta parhaita hinta-laatusuhteen viinejä. Fiksuviinistä on tullut suosittelija, johon luotetaan.

Fiksuviinin kuluttajat eivät ole tarjoushaukkoja, vaan viinistä ymmärtäviä ja laatutietoisia kuluttajia. Viinien hinta-laatusuhde kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin viinien absoluuttinen laatu. Vastaavasti pelkkä alehinta ei riitä, eikä sopivuus ruoan kanssa ole aina viinin ostopäätöksen syy.

”Laatuun kuuluu myös odotus vaihtelusta ja elämyksistä. Jotta tähän on päästy, Fiksuviini on kytkenyt joukon kokeneita viinikriitikoita maistamaan viinit jo valintaprosessin aikana. Näin saamme oman mielipiteen lisäksi muiden ammattilaisten näkemyksen viinien hinta-laatusuhteesta verrattuna vallitsevaan hyllyvalikoimaan sekä kunkin viinin tuotantoalueen yleiseen hinta-laatutasoon”, Fiksuviinin Henry Johansson selvittää.

”Suhtaudumme listaamiimme viineihin aivan kuin ne olisivat hyvän ravintolan kattava viinikokoelma. Emme siis pyri mahdollisimman suureen nimikemäärään vaan valikoiman persoonallisiin poikkeamiin, jotka tarjoavat elämyksiä ja parhaan mahdollisen hinta-laatusuhteen”, Johansson vakuuttaa.

Samaan tapaan kuin Fiksuviiniin valikoituvien viinien löytämiseksi käytetään asiantuntijaverkostoa, sama periaate koskee Viinikaverikysymyspalvelua, josta saa vastauksia niihinkin kysymyksiin, joita ei ole koskaan kehdannut kysyä.

Viinikaverista saa vastaukset suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mistä idea Viinikaveri-palveluun syntyi?

”Olin kerran Alkossa ostamassa poikkeuksellisen arvokasta viinipulloa ja kyselin neuvoa henkilökunnalta. Minua neuvottiin auliisti, mutta kun kysyin: ’Oletko maistanut viinin?’, vastaus oli aina sama. ’En ole.’ Kokemus toistui kymmenkunta kertaa peräkkäin eri viinien kohdalla”, Henry Johansson kertoo.

”Viinistä jotain tietävänä henkilönä ymmärrän, että viiniä voi kyllä suositella ilman maistamistakin, mutta silloin suositus ei perustu tietoon vaan olettamuksiin ja yleistyksiin”.

Fiksuviinin Henry Johansson vastaa myös viinikysymyksiin mm. Juha Lihtosen ohella. Johansson on pitkän linjan juoma- ja  viiniammattilainen. Kuva Heikki Kähkönen.

”Myös erilaiset tyhmät chattibotit ovat toimineet Viinikaveri-palvelun inspiraationa. Ihmiset käyttävät aikaa kysymiseen, vaikka tiedetään, että vastaukset ovat tyhjän päiväisiä. Lopulta päätös vastauspalvelusta syntyi erään Fiksuviini-seuraajan kysymyksistä. Seuraajan, jonka makuaisti ja hajuaisti olivat heikentyneet, mutta rakkaus punaviinejä kohtaan ei ollut kadonnut”, Johansson kertoo.

”Sen sijaan, että olisin vain suositellut joitain viinejä, aloitimme siitä, miten hänen pitää käsitellä viiniä ennen nauttimista, jotta elämys olisi hänelle paras mahdollinen. Lisäksi kävimme läpi viinilasit, jotka olisivat parhaat hänen tilanteessaan. Vasta sen jälkeen kävimme läpi sopivia viinejä. Tajusin, että kyseinen henkilö ei olisi saanut mistään tietoa, koska vastaavaa henkilökohtaista palvelua ei ole”, Johansson muistelee.

Fiksuviinin 70 viinin valikoima on edustava kokoelma kaikkiin tarpeisiin

Alkolla on oma asiakaspalvelunsa, jossa vastataan kuluttajien kysymyksiin. Vastaajat tekevät Johanssonin mukaan työnsä hyvin, mutta on mahdotonta tuntea kaikki yli 10 000 tuotetta, jotka ovat Alkon valikoimassa.

Kuinka monta viiniä Fiksuviinin palvelussa on, joihin Viinikaverin suositukset kohdistuvat? Vai suositellaanko myös ohi oman valikoiman?

”Valikoimassamme on aina noin 70 viiniä. Valikoiman laajuus on ajateltu ikään kuin kysymyksessä olisi laadukkaan ravintolan viinilista, josta löytyy kaikille jotain. Suosittelemme vain viinejä, jotka ovat läpäisseet tiukan kriteeristön, sillä Viinikaverin suosituksien pohjalla ovat aina erityisen hyvän hinta-laatusuhteen viinit”, Henry Johansson muistuttaa.

Päävastuu kysymyksiin vastailusta alkuvaiheessa on ollut Henry Johanssonilla. Jatkossa vastaajien ja asiantuntijoiden määrää lisätään, mikäli kysymysten määrä kasvaa. Nyt viinin moniosaaja Juha Lihtonen on jo mukana.

Koska viinit ovat kokonainen maailma, asiantuntemuksen on oltava kovaa luokkaa. Alla on esimerkki kysymyksestä ja vastauksesta:

Kysymys:
”Hei, Olen pitkään halunnut tietää mistä saisin tiedon mitä kaikkia kemikaaleja viinit sisältävät. Olen lähinnä kiinnostunut Euroopassa tuotetuista viineistä. Ymmärrän, että viinituottajat varjelevat mielellään tuotteitaan eivätkä halua kertoa yli määräysten (”sis. sulfiittia”) Mutta totuushan on se, että niissä on monesti erilaisia kemikaaleja. Itse suosin lähinnä luomua mutta tuskin sekään on vapaa niistä. Pyydän kertomaan mistä saa lisätietoa. Onko esim. EU:ssa julkista viinin lisäaineiden tietokantaa (tuottajakohtaistakin?) vai mistä löytyisi tietoa? En ole mikään fanaatikko, käytän myös ei-luomuviinejä. Toinen kysymys: Mistä erottaa laatuluomuviinit? Onko se aina yl. hinta, joka ”kertoo” sen? Onko muita tekijöitä? Olisin kiitollinen, jos saisin noista tietoa. Vaan TOSI MAHTAVAA, että on tällainen asiantuntijapalvelu! KIITOS siitä! <3!
Ystävällisesti Juppe

Viinikaveri vastaa:
”Moikka Juppe. Aivan superhyvä kysymys!”

”EU ja tuotesuojanäkökulman lähtökohta on se, että tuottajan ei tarvitse ilmoittaa aineosia, joita on käytetty tuotannossa niin kauan kuin niitä ei ole lopputuotteessa. Tämän takia näet usein ’saattaa sisältää sitä ja tätä’ -tekstejä pakkauksissa. Viini on tuoteryhmänä erittäin löyhästi reguloitu. Verkosta löytyy EU tietoa, jos googlaa, mutta mitään mainitsemaasi tietopankkia ei ole. EU:ssa on ollut jo työryhmä kauan tekemässä lausuntoa, mutta se ei ole oikeastaan edennyt. Tässä suuri tekijä on se, että tuottajat Euroopassa ovat siirtymässä vahvasti luomutuotantoon kaikkialla. Minusta Euroopassa tuotettua luomuviiniä voi nauttia todella hyvällä omatunnolla.”

”Entä laadukas luomuviini? Laatu ja hinta-laatu on aina oikeastaan makukysymys, mutta minusta ei ole eroa tavallisen ja luomuviinin hinta-laadussa. Ne ovat sama asia. Meidän valikoimassa löytyy paljon hyviä luomuviinejä.”

”Evergreen valkoinen ja punainen Viinivahti-osiomme valikoimasta ovat todella hyviä käyttöviinejä. Leth Grüner tehdään luomuna, vaikka ei ole vielä sertifioitu ja Alsace Pinot Gris on todella messevä.”

Viinikaverin takana ovat kovat tietäjät

Juha Lihtonen on ollut viinivalikoiman yksi arvioijista. Hän antaa Fiksuviinin Viinikaveri-palvelulle jatkossa kasvot. Lihtonen tunnetaan viinimaailman supermiehenä, jonka kokemus ja näytöt ovat hengästyttävät.

Lihtonen on maistanut urallaan yli 30 000 eri viiniä mukaan lukien maailman himoituimmat herkut. Onhan hänen jäljiltään myös kirja The 1000 Finest Wines Ever Made. Vanhin maistettu viini on vuodelta 1590.

Juha Lihtosen monipuolisuuden takana on kokkivuodet 1990-luvun lopulla Perhon kasvattina niin Suomessa, Ranskassa kuin Espanjassa. Kokkihommista on perua ymmärrys, miten ruoka ja viini paritetaan. Kuva Eeropekka Rislakki.

”Opiskelin kokkivuosina myös espanjaa ja sattumalta lennolla Malagaan koneessa oli tuttu, joka houkutteli minut työn hakuun Mijasin kylään. Sain töitä kokkina. Sattumalta hostellissani oli kaveri, joka oli työskennellyt viinien kanssa Lontoossa 25 vuotta. Sovimme, että aina siestan aikaan hän antoi viiniopetusta minulle. Sattumat ovat johdatelleet minua aina kohti viinimaailmaa”, Lihtonen kertoo.

Lihtonen on toiminut kokin työn jälkeen 1990-luvun lopusta lähtien viiniagenttina, sommelierina lukuisissa ravintoloissa. Hän on ollut viinikouluttajana, viinitoimittajana monissa lehdissä ja viinineuvojana radiossa, sekä mm. Silja Linen viinien ostajana vastuullaan 40 ravintolaa ja 12 myymälää.

Viinikirjoja on toistaiseksi kymmenkunta, ja tutkintona on mm. arvostettu WSET-diplomi.  Myös palkintoputkea riittää: Suomen paras sommelier (2000, 2002, 2003), Pohjoismaiden paras sommelier (2003), sekä välieräsijoituksia 10 parhaan sommelierin joukossa niin Euroopan kuin MM-kisoissa.

Vain harvalla maailmassa on mahdollisuus maistaa ja kokea viinien kirjoa samaan tapaan kuin Juha Lihtosella, sillä hän on yksi FINE-viinijulkaisujen perustajista ja päätoimittaja FINE The Wine Magazinessa, European FINE Wine Magazinessa, FINE The American Wine Magazinessa, FINE Viini&Ruoka lehdessä jne.

”Himotuimmat suuret viinit ovat opettaneet, mikä viinissä on huipussaan. Kokemusten jälkeen kykenee myös arvioimaan, mikä on rypäleen, viinityypin, alueen ja mm. vuosikerran osalta kohdillaan, vaikka kyse olisi 15 euron viinistä. Tätä periaatetta olen käyttänyt Fiksuviinin valikoimatyössä kuraattorina ja asiantuntijana. On ensisijaisen tärkeätä, että viinit ovat laadukkaita, edustavat aluettaan ja tarina sekä konteksti ovat kohdillaan. Suuria löytöjä on mahdollista tehdä jo hintaluokassa 20-25 euroa”, Juha Lihtonen vakuuttaa.

”Asiantuntijuus, laatu, välittäminen, läpinäkyvyys ja luotettavuus ovat asioita, joita olen oppinut arvostamaan. Ja siihen mekin pyrimme yhdessä Fiksuviinin Henry Johanssonin kanssa”, Juha Lihtonen päättää.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Fiksuviini, Eeropekka Rislakki ja Heikki Kähkönen

Fiksuviini verkossa
Kysy Viinikaverilta
Viinikaverin kysymyskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti

CategoriesViini

Facebook Comments