H

Helsinki Design Week ja ravintola Kuurna yhteistyöhön – Alvar Aallon Sokeripalaan avautuu pop up -ravintola ja viinibaari

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week pääsee vauhtiin 1. syyskuuta ja se levittäytyy 10 päivän ajaksi eri puolille Helsinkiä. Päätapahtumapaikkana on Alvar Aallon kiistelty valkoinen kuutio, Kanavaranta 1 eli ”Sokeripala”. Ylimmän kerroksen huikaisevaan maisemakanttiiniin ja kabinetteihin aukeaa Kuurna x HDW -pop up -ravintola ja viinibaari 2.9.2022 lähtien.

Helsingin kauppatorin reunassa, Uspenskin katedraalin, punatiilisten rantamakasiinien ja Presidentin linnan kainalossa sijaitseva modernistinen marmorikuutio suunniteltiin paperitehdasyhtiö Enso-Gutzeitille. Sittemmin vuonna 1962 rakennettu Stora Enson entinen pääkonttori lienee yksi kiistellyimmistä sekä vihatuimmista rakennuksista Suomessa. Mutta vain harva tietää, mitä se sisältää.

”Kanavaranta 1 on ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle ja uusille vuokralaisille. Penthouse-kerroksessa on täysin varusteltu henkilöstöravintola ja kolmeen ilmansuuntaan avautuva 900 m²:n kattoterassi, joka innoitti meidät hakemaan sinne pop up -ravintolan. Rakennuksen omistaja, saksalainen kiinteistöyhtiö Deka Immobilien GmbH hakee jatkossa paikalle pysyvää ravintolatoimintaa ensi keväästä alkaen”, Helsinki Design Weekin perustaja ja sen takana olevan Luovi Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman kertoo.

Stora Enso myi pääkonttorinsa vuonna 2008 noin 30 miljoonalla eurolla saksalaisille ja jäi vuokralaiseksi rakennukseen. Myöhemmin Stora Enso sijoitti pääkonttorinsa väistötiloihin odottamaan vuonna 2024 valmistuvaa, eläkeyhtiö Varman omistamaa kiinteistöä, josta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2020.

Marmorista, lasista, puusta, kuparista, messingistä, nahasta ja valosta koostuva toimistorakennus, Kanavaranta 1 suojeltiin vuonna 2010. Suojelun perustelut ovat selvät: Alvar Aallon kansallinen merkitys sekä pääkonttorin rakennustaiteellinen arvo.

Sokeripalassa toteutuu Aallon ajattelun tunnusmerkistön koko kirjo, ja kuudennen kerroksen kanttiini, kabinetit ja terassi ovat sen todellinen helmi. Vaikka Aaltoa on arvosteltu, ettei Kanavaranta 1 kunnioita ympäristöä ja on väärässä paikassa, terassilla huomaa, kuinka kanttiinin muoto kuitenkin huomioi katedraalin näkyvyyden. Turvallisuussyistä kiinteistöyhtiö on nyt aidannut kattoterassin. Mutta näkymä on yhä huikea, miten kaupunki aukeaa rakennuksen ylimmästä kerroksesta.

”Illallinen toteutuu kabineteissa, joissa on tehty 1960-luvulta lähtien kauppaa ja politiikkaa vuosikymmenten ajan. Kabinetit ovat autenttisessa kunnossa kalusteineen”, ravintola Kuurnan Laura Styyra maalailee.

”HDW ja Aallon kalusteita valmistava Artek sopivat, että viinibaarin puolelle on saatu lainaan Artekin 2nd Cycle -osaston kalusteita, jotka ovat käytännössä markkinoilta vanhoina hankittuja, mutta kunnostettuja Aallon kalusteita”, Styyra kertoo.

Ravintoloitsijat Laura Styyra ja Tom Hansen Kuurnassa.

Ravintoloitsijat Laura Styyra ja Tom Hansen sulkevat Meritullinkadulla sijaitsevan Kuurnan pop-upin ajaksi, sillä kädet, jalat ja henkilökunta eivät riitä molempiin osoitteisiin. Siten Kuurna muuttaa parisataa metriä kivijalasta Sokeripalan katolle. Onko Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listan sijalla 11 oleva Kuurna vielä Kuurna, vai muuttuuko ruoka ympäristön vaihdoksessa?

”Kyllä se Kuurna on. Mutta päätimme laajentaa kolmesta ruokalajista viiden ruokalajin menuuseen, mutta pidämme kiinni omasta ajattelusta ja tyylistämme. Ehkä kerroskorkeus tuo pientä nostetta myös annoksiin, mutta ei meillä ole syytä muuttaa Kuurnaa muuksi”, Laura Styyra lupaa.

Myös viinibaariin kytketään ruoan mahdollisuus. Tarjolla on baariin sopivia pikkuannoksia ja snäksejä. Illallismahdollisuus on vain varausten kautta, mutta viinibaariin voi poiketa omia aikojaan.

Kuurna x HDW -pop up on avoinna asiakkaille Helsinki Design Weekin 10 toimintapäivästä yhdeksänä iltana. Silti suljettua iltaa ei ole, sillä HDW:n avajaispäivänä 1.9.2022 pop up on varattuna muotoilufestivaalin avajaistilaisuudelle ja 2.9. lähtien ravintola ja viinibaari ovat avoinna asiakkaille.

Samana päivänä, kun HDW julkisti tämän vuoden ohjelmansa, myös Kuurna kertoi somekanavissaan pop-upistaan. Puolet asiakaspaikoista täyttyi muutamassa tunnissa. Tilanne on unelma sekä ravintoloitsijoille että HDW:lle, jotka ottivat riskin, mutta myös ainutlaatuisen illalliskokemuksen haluaville asiakkaille, jotka eivät vielä tiedä mahdollisuudesta. Kuurna pop up ilmoittaa lisäpaikoista verkkosivuillaan jolloin viimeiset illallispaikat vapautuvat varauskalenterin kautta tulevana perjantaina klo 12.

Talonvaltaaja nostaa avoimuuden vuoden teemaksi

Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikka vaihtuu joka vuosi. Helsinki Design Week on tunnettu talonvaltaaja.

”Festivaalimme on tuonut aiempina vuosina näyttelyitä, yleisöä ja mediaa Katajanokan Tulli- ja Pakkahuoneelle, Jätkäsaaren L3 makasiineille, Teurastamon alueelle, Kolmen sepän patsaalle, Erottajan uusrenessanssipalatsiin ja mm. remontoidulle Olympiastadionille muiden tavanomaisempien näyttelytilojen ohessa”, HDW:n toimitusjohtaja Kari Korkman kertoo.

Helsinki Design Week on kahden sukupolven voimannäyttö. Vasemmalla HDW:n perustaja ja tuotantoyhtiö Luovi Productions Oy:n toimitusjohtaja Kari Korkman sekä HDW:n ohjelmajohtaja Anni Korkman. Kuva Sara Vallioja.

”Tämän vuoden festivaalimme teema on ”Olemme avoinna”. Idea toteutuu myös Sokeripalassa, sillä siellä järjestetään talon esittelykierroksia. Näin aiemmin suljettu rakennus – herrojen marmoripalatsi – avautuu halukkaille. Ravintolan viinibaarissa järjestetään sarja avoimia Weekly Talkseja: muotoilu- ja arkkitehtuurikeskusteluja, mutta ei näyttelyitä tai installaatioita. Joskus valmiita uutustuotteita kiinnostavampaa on niitä edeltävä luova prosessi. Siitä voisi keskustella loputtomasti”, ohjelmajohtaja Anni Korkman kertoo.

Rakennus, joka on herättänyt vuosikymmenet ristiriitaisia tunteita ja jyrkkiä näkemyksiä, on Anni Korkmanin mukaan mainio ympäristö ja tapahtumapaikka festivaalin kohtaamisille, ideoiden vaihdolle ja keskustelutilaisuuksille, joissa käsitellään muotoilun roolia yhteiskunnassa.

Aallon rakennuksen valmistumisprosessi oli myrskyisä, sillä talon tieltä purettiin 1897 valmistunut, Theodor Höijerin suunnittelema, uusrenessanssia edustanut Norrménin palatsi, jota monet yhä haikailevat.

”Muotoilu mahdollistaa muutosta, jonka ymmärtämiseen tarvitaan myös historian tuntemusta. On hieno mahdollisuus päästä tutkimaan rakennusta, joka on niin selvästi aikansa kuva – halusimme tai emme. Festivaaliteeman mukaisesti peräänkuulutamme avointa asennetta uusiakin näkökulmia ja tulkintoja kohtaan paremman tulevaisuuden tavoittamiseksi”, ohjelmajohtaja Korkman muistuttaa.

Eri maiden lähetystöissä tapahtuvan Design Diplomacyn ympärille on luotu sarja kysymyskortteja, joihin valitut muotoilijaparit vastaavat. Kuva Aleksi Poutanen.

Designnäyttelyitä muotoilufestivaalin päätapahtumapaikalla, Aallon Sokeripalassa ei nähdä. Ratkaisun taustalla on aikataulun kireys tilojen muuntamiseksi näyttelytoimintaa soveltuvaksi sekä talossa etenevä remontti. Mutta asiassa on myös sisällöllinen pointti.

”Viestimme ratkaisulla, että muotoilu ei ole ainoastaan uusia, upeita esineitä, mutta myös tapa ymmärtää ja käyttää yhteistä tilaa. Muotoilu on siten myös keino ottaa omaksi kaupungin tai ympäristön tiloja ja toimintoja”, Anni Korkman selvittää.

Helsinki Design Weekin ohjelma 1.-11.9.2022

Helsinki Desing Weekin kymmenpäiväiseen ohjelmaan kuuluu kaikkiaan 10 päätapahtumaa sekä yli 100 muuta tapahtumaa, joista on alla poimintoja. Koko HDW-ohjelmisto on täällä.

Open Studios avaa luovien työhuoneiden ovet ympäri kaupunkia. Kolmipäiväinen tapahtumasarja esittelee helsinkiläisiä suunnittelutoimistoja, niiden arkea ja kuulumisia. Mukana ovat mm. Hernesaaren halliin veneprotojakin rakentava suunnittelutoimisto Aivan, arkkitehtitoimisto Collaboratorio ja palkittu bränditoimisto Werklig. Studioita voi kiertää omaan tahtiin tai osana opastettuja kierroksia.

Design Diplomacy -tapahtuma avaa yleisölle suurlähettiläiden suljetut residenssit, joissa pääsee seuraamaan kahden muotoilijan ensikohtaamista ja tapahtumaa varten kehitettyä kysymyskorttipeliä. Lähetystöt tarjoavat omia paikallisia tuotteitaan kuten viinejä. Katso tiedot tästä.

Puistokatu 4:ssä Tieteen ja Toivon talo tarjoaa Antto Melasniemen Särkisalonki-installaation, joka yhdistää käsityötä, nykytaidetta ja muotoilua. Tarjolla on annoksia, joissa on roskakalaksi mielletystä särjestä valmistettua kalakastiketta.

Lista HDW-festivaalin Ystävyysravintoloista ympäri kaupunkia on tässä.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kanavaranta 1:n eli Sokeripalan kuvat Newsec.

Kuurna x HDW -pop up
Kanavaranta 1, ”Sokeripala”, 00160 Helsinki
59 asiakaspaikkaa, hinta 69€, suositusviinipaketti 56€
Viinibaari ilman pöytävarausta klo 16-22, Su klo 16-20.
Pöytävaraukset klo 18 -illallisille tästä. Viimeiset paikat julkistetaan pe klo 12.
Pääsy ravintolaan on esteetön hissillä
Avoinna 2.-3.9.2022, 5.-10.9.2022

Helsinki Design Week
Linkki festivaalin koko ohjelmaan 1.- 11.9.2022.

Sokeripalan opastuskierroksille voi ilmoittautua tästä.

CategoriesHelsinki Kansi

Facebook Comments