Virolahtelainen Takatalo & Tompuri vei nimiinsä viikonvaihteessa julkistetun Suomen Paras Olut -kilpailun jo toisen kerran peräkkäin. Kaski Mustakaura -lager on tämän vuoden paras olut. Vuosi sitten titteli meni Kaski Savubockille. Kilpailumenestys ei ole sattumaa. Maatilapanimon oluiden takana ovat kova työ, omilla pelloilla kasvavat viljat sekä selkeä visio laadukkaasta oluesta.
Suomen Paras Olut -kilpailun voittaja ei ollut tänä vuonna yllätys. Virolahdella toimiva Takatalo & Tompuri Brewery lähti kilpailuun yhtenä ennakkosuosikeista. Perheyritystä pyörittävillä Marjo ja Mikko Suur-Uskilla oli taskuissaan viime vuoden voitto Kaski Savubock -oluella sekä useita kategoriapalkintoja samasta kisasta aiemmilta vuosilta.
Panimolle on myös satanut mitaleita kansainvälisistä World Beer Awards, European Beer Challenge, European Beer Star ja Frankfurt International Trophy -kilpailuista.
Tummien ja värillisten lagereiden sarjan voittanut Kaski Mustakaura 5,0 % ei ollut panimon ainoa Suomen Paras Olut 2023 -kisassa mitaleille sijoittunut olut. Kaski Mustasavu 4,6 % voitti ja Kaski Savubock 6,5 % sijoittui toiseksi savuoluiden sarjassa.
Suomen paras olut Kaski Mustakaura on väriltään mahonginruskea. Oluessa on tukevan maltainen maku. Kokonaisuudessa on aistittavissa paahteisuutta. Pieni humalan puraisu tuntuu jälkimaussa.
”Kutsuva vaahto ja ulkonäkö. Tuoksussa on lievää paahteisuutta ja monimutkaisia kahvin sävyjä. Suun täydeltä makuja. Silti helposti juotavissa. Täydellinen kumppani hirvipadalle ja goudajuustolle”, kilpailun tuomaristo perusteli voittajaolutta.
Kaski Mustakaura on ollut saatavilla S -ryhmän kaupoista sekä listattuna K-ruokakauppojen valikoimaan. Kisavoiton myötä saatavuus osuuskaupan myymälöissä laajenee. Muita Kaski-oluita on saatavissa myös Alkosta. Oluet ovat lisäksi löytäneet paikkansa monista hyvistä ruokaravintoloista.
Olutkaupassa Takatalo & Tompuri on kasvattanut yhä enemmän myyntiä omasta panimosta ja ravintolasta, jolloin tuotteita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja. Suoramyynnistä on tullut merkittävä myyntikanava panimon oluille.
Suomen parhaat oluet syntyvät oman tilan viljasta ja pihakaivon vedestä.
Takatalo & Tompuri toimii Mikko Suur-Uskin kotitilan yhteydessä. Panimo on rakennettu tilan pihapiirissä olevan navetan päätyyn. Nykyaikaista panimoa on laajennettu pariin kertaan tuotannon kasvaessa.
Oluiden tyylissä Suur-Uski luottaa perinteisiin. Valmistuksessa on lähinnä vaaleita ja tummia sekä savuisia lageroluita, joiden perusta on vahvassa maltaisuudessa ja omassa viljassa. Oluissa käytettävät mallasohra ja kaura tulevat tilaa ympäröiviltä pelloilta ja vesi pihan kaivosta.
Vuonna 2014 tapahtuneeseen sukupolvenvaihdokseen saakka Suur-Uskin maatila oli tavallinen viljatila, kunnes Mikko Suur-Uski ryhtyi isännäksi. Olutravintolassa keittiöpäällikkönä toiminut kokki palasi perheineen kotitilalle ja päätti aloittaa oluiden valmistuksen.
Suur-Uski tunnustautuu perfektionistiksi, joka haluaa mieluummin parantaa tuotannossa olevien oluidensa ja laatua makua kuin tuoda joka kuukausi uutuustuotteita markkinoille. Puhtaus, tuoreus ja tasalaatuisuus ovat Kaski-oluiden avainsanoja.
“Kokkitaustasta on ollut selkeä hyöty sekä oluen valmistamisessa että erityisesti oluidemme yhdistämisessä erilaisiin ruokiin. Kaski-oluet ovat suhteellisen maltillisesti humaloituja, mutta tukevan maltaisia. Ne sopivat sekä ruokien valmistukseen antamaan makua, mutta luonnollisesti kaikenlaisten ruokien kanssa nautiskeluun”, Suur-Uski perustelee.
Kaski-tuotenimi on syntynyt Takatalon tilalla jo esi-isien aikaan, jolloin peltomaita tehtiin metsiä kaatamalla ja polttamalla viljelysmaiksi. Suomalaisten savuoluiden tuotekehityksessä Takatalo & Tompuri on edellä monia muita panimoita.
”Savustamme savuoluiden maltaat itse panimon pihalla itseväsätyissä lämmin- ja kylmäsavustimissa. Savua antavat lepät ja kuuset ovat nekin peräisin omista metsistä”, Suur-Uski kertoo.
Vastuullisuus on sisäänrakennettuina tuotteisiin ja perinteisiin.
Mikko ja Marjo Suur-Uskin hallinnoima Takatalon tila on nykyisin oluen ja puhtaiden raaka-aineiden ympärille rakentuva yrityskokonaisuus. Panimon yhteydessä toimii ravintola Navetta. Pihapiirissä olevassa omakotitalossa on muutama majoitushuone. Talossa voidaan järjestää mm. yritysten kokouksia ja vetäytymisiä.
Vastuullisuus on Takatalo & Tompurilla konkretiaa. Lähiruoka on harvassa paikassa Suomessa yhtä lähellä ja läsnä kuin virolahtelaispanimon liikeideassa, tuotteissa ja palveluissa.
Maatila on ollut samalla suvulla jo reilut 330 vuotta. Materiaalien ja raaka-aineiden kierrätys on kaikessa toiminnassa luontaista.
”Olemme vieneet kierrätyksen jopa niin pitkälle, että alun perin päärakennuksessa sattuneen tulipalon jälkeen puretuista ja sen jälkeen navetan ylisillä käytetyistä hiiltyneistä seinälaudoista rakensimme ravintolan baaritiskin”, Mikko Suur-Uski naurahtaa.
Kotka-Haminan seudulla on huomattu Takatalo & Tompurin maaseudun elinvoimaisuuden eteen tekemä työ. Kymenlaakson liiton maakuntahallitus valitsi Mikko Suur-Uskin vuoden 2022 maaseututoimijaksi.
Suomen Paras Olut -kilpailussa mukana yli 400 olutta.
Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kisa on avoin kaikille kotimaassa valmistetuille ja säännöllisessä myynnissä oleville oluille. Kilpailun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan ja maistamaan erilaisia oluita, parantaa suomalaisen oluen asemaa ja antaa panimoille mahdollisuuden esitellä oluitaan suurelle yleisölle.
Kilpailuun lähetti tuotteensa arvioitaviksi 53 panimoa. Oluita oli yhteensä 450. Kilpailusarjoja oli 15. Oluita keräsivät eniten vaaleiden lagereiden sekä IPA- ja hapanoluiden sarjat.
Suomen Paras Olut -kisa järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Takatalo & Tompuri Brewery on ainoa panimo, jonka olut on valittu kilpailun voittajaksi kaksi kertaa.
Facebook Comments