S

Suomen pienpanimot valmistivat ennätysmäärän olutta viime vuonna

Koronapandemiasta toipuminen on siivittänyt pienpanimot ennätyslitroihin. Suomen runsaat 120 käsityö- ja pienpanimoa valmistivat vuoden 2023 aikana olutta 25,2 miljoonaa litraa. Aiempi ennätys rikkoutui 4,1 miljoonalla litralla eli 20 prosentilla. Kasvu johtuu suurimpien pienpanimoiden valmistusmäärien lisääntymisestä.

Pienpanimoiden vaikeuksista on saatu lukea uutisia koronapandemian alkamisesta lähtien. Alaa koettelevat yleisen kustannustason sekä raaka-aineiden hintojen nousut. Vaikeudet eivät koske kaikkia oluiden valmistajia. Pienpanimoiden olutkauppa käy nyt paremmin kuin koskaan aiemmin.

Enintään 15 miljoonaa litraa olutta vuodessa valmistavien panimoiden yhteenlasketut olutmäärät ovat pysytelleet vuodesta 2017 lähtien hieman yli 20 miljoonassa litrassa. Korona-aika ei tehnyt tähän poikkeusta.

Vaikeuksista huolimatta pienpanimosektorilla tehtiin viime vuonna uusi ennätys, kun yhteenlasketut valmistusmäärät kasvoivat 4,1 miljoonalla litralla 25,2 miljoonaan litraan. Kasvua oli peräti 19,9 prosenttia.

”Litramäärän kasvu johtuu suurimpien pienpanimoiden oluiden valmistuksen lisääntymisestä. Sen sijaan kaikkien panimoiden, isojen ja pienten, kokonaismäärä laskee koko ajan. Viime vuonna Suomessa valmistettiin olutta 326 miljoonaa litraa eli lähes 30 miljoonaa litraa vähemmän kuin 2022”, kertoo Valviran ylitarkastaja Timo Rokka sähköpostitse Viidelle Tähdelle.

Grafiikka: Heikki Kähkönen, Viisi Tähteä.

Pienpanimoalalla on havaittavissa selvää polarisoitumista: isot porskuttavat ja pienet kitkuttavat.

Suurista pienpanimoista Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Nokian Panimo tekivät kovat tulokset viime vuonna. Laitila kasvatti kaikkien juomien yhteenlaskettua valmistusmäärää 100 000 litralla 20,1 miljoonaan litraan. Nokian Panimon volyymi kasvoi 500 000 litralla yhteensä 7,4 miljoonaan.

Samalla molemmat panimoyhtiöt paransivat tulostaan. Laitilan liikevaihto oli 23,4 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi 11,8 prosenttia ja liiketoiminnan voitto oli 1,5 miljoonaa euroa. Nokian Panimon liikevaihto kasvoi 10 prosentilla 10,3 miljoonaan euroon. Liikevoittoa yhtiö teki noin 0,8 miljoonaa euroa.

Laitilan toimitusjohtaja Olli Heikkilä ei kysyttäessä suostu kertomaan yhtiön myynnin jakautumista tuoteryhmittään. Joidenkin arvioiden mukaan Laitilan osuus pienpanimoiden olutbisneksestä on peräti  puolet, tällä hetkellä mahdollisesti jopa enemmän. Se tarkoittaisi yli 10 miljoonan litran vuotuista oluiden valmistusmäärää.

Kun Laitilan ja Nokian Panimon litrat lasketaan yhteen, voidaan puhua pienpanimosektorilla ylivertaisesta markkina-asemasta, sillä yli 60 prosenttia alan volyymista tulee kahdelta panimolta. Yli 120:lle muulle panimolle jää jaettavaksi vain reilu kolmannes.

30-vuotisjuhliaan viettänyt Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on vahvassa nosteessa tällä hetkellä. Yhtiöllä on suunnitelmissaan Euroopan valloitus. Kuva: Heikki Kähkönen.

Erikoistuotteista ja -valmistajista huolimatta valtaosa pienpanimoiden oluista on vaaleaa lageria.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Jyri Ojaluoma Mallaskosken Panimolta myöntää, että alan markkinat ovat jakautuneet voimakkaasti kahtia. Suurimmat pienpanimot pystyvät kilpailemaan hinnoillaan isojen teollisten panimoiden kanssa. Sen sijaan pienimmät panimot joutuvat kamppailemaan markettien ja kauppojen hyllypaikoista – ja ne ovat saamassa uuden kilpailijan enintään 8-prosenttisista viineistä.

”Pienpanimoiden valmistusmäärästä suurin osa on 4,5–4,7-prosenttista vaaleaa lageria, joita myös isot panimot valmistavat. Koko pienpanimoalan kasvu kasautuu halvimman hintapisteen valmistajille. Myös sopimusvalmistus näkyy niiden tuotantomäärissä”, Ojaluoma pohtii.

Sopimusvalmistuksella tarkoitetaan lähinnä suurten kauppaketjujen omilla tuotemerkeillä valmistettuja oluita. Esimerkiksi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on tehnyt jo pitkään yhteistyötä saksalaisen Lidlin kanssa. Talvella Laitila uutisoi Lidl-yhteistyön laajenevan koskemaan  Euroopan-vientiä.

Mallaskosken tehtaanjohtaja Jyri Ojaluoma ennustaa pienpanimoille hyvää kesää tänä vuonna. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kasvu on kuitenkin myönteinen signaali pienpanimoalalle. 

Kokonaisuus lupaa kuitenkin positiivista. Pienpanimoiden kokonaisvolyymin kasvu on myönteinen signaali alalle. Jyri Ojaluoma odottaakin alkaneelta olutkesältä paljon.

Varsinkin pienimmille panimoille kesän festivaalit ja suoramyynti valmistuspaikalta ovat elintärkeitä. Kesällä tehdään monin paikoin lähes koko vuoden tili. Säät vaikuttavat myyntiin erittäin paljon.

”Ennusmerkit näyttävät, että tulossa olisi jälleen hyvä pienpanimokesä. Se on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Panimot pystyvät hinnoittelemaan tuotteensa tapahtumissa normaalia kauppamyyntiä paremmin. Paremmalla katteella myyminen auttaa tuloksen tekemisessä. Toivon, että suomalaiset kansoittavat festivaalit ja löytävät käsityövalmistajien tuotteet”, Ojaluoma sanoo.

Valviran tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä 123 pienpanimoa. Pienpanimoksi lasketaan valmistaja, jonka tuotanto on enintään 15 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Vuoden 2020 alusta lukien Suomessa on aloittanut 62 pientä oluenvalmistajaa. Samaan aikaan 44 valmistajaa on lopettanut toimintansa. Panimoiden määrä on vakiintunut hieman yli 120:n viime vuosina.

Teksti: Heikki Kähkönen

Facebook Comments