S

Suomen kokkimaajoukkueen ja Bryggeri Helsingin ravintolaan tulossa yli 400 000 asiakasta Saksassa

Suomalaiset ruoat ja juomat ovat näkyvästi esillä Berliinissä perjantaina käynnistyvillä Grüne Woche -kuluttajamessuilla. Suomi on maailman suurimpien ruokamessujen pääkumppanuusmaa. Runsaan viikon aikana paikalle odotetaan jopa yli 400 000 vierasta.

Entinen sahti- ja pienpanimoyrittäjä ja nykyinen kansainvälinen ravintoloitsija Pekka Kääriäinen on kulkenut runsaan vuoden ajan ahkerasti Berliinin ja Lammin väliä. Välillä alla on ollut lentokone. Liki yhtä usein Kääriäinen on istunut pakettiauton rattiin ja kuljettanut suomalaisia juomia saksalaisten maisteltaviksi.

Maanantaina Kääriäinen vei jälleen täyden kuorman Saksaan. Kääriäisen perustama berliiniläisravintola Bryggeri Helsinki in Berlin vastaa yli 400 000 vierasta keräävän tapahtuman Suuret oluet – pienet panimot -ravintolasta juomineen ja Suomi-hallin anniskelulupineen.

”Kova urakka tämä on ollut, ja nyt ollaan loppusuoralla. Messuravintola avaa ovensa perjantaina aamulla, kun kutsuvieraat astuvat sisään. Heidän joukossaan ovat mm. Suomen ja Saksan maatalousministerit. Silloin kaikki pitää olla koko alueella valmiina”, Kääriäinen kertoo.

Pekka Kääriäinen on kokenut Grüne Wochen kävijä. Tällä kertaa Suuret oluet – pienet panimot -ravintola on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Kuva: Pirkka Junes, 2018.

Suomi on Grüne Woche -ruokamessujen pääkumppanimaa teemalla Aus der Wildnis (suom. Villistä luonnosta). Mukana on 80 ruoka- ja matkailuyritystä eri puolilta maata. Kaikkaan messuilla on 1700 näytteilleasettajaa ja 4000 median edustajaa 65 eri maasta.

”Suomi haluaa valloittaa saksalaisten sydämet valttikorteillaan. Niitä ovat arktisen luontomme ja ruokamme tutkitusti todistettu puhtaus, vastuullisuus, innovatiivisuus sekä niiden taustalla oleva villi eksotiikka”, perustelee MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

MTK on vastannut Suomi-osaston kokoamisesta yhdessä maa- ja metsätalousministeriön, suomenruotsalaisia viljelijöitä edustavan SLC:n sekä Business Finlandin kanssa. Projektin tukena ovat olleet alueelliset ruoka- ja matkailuhankkeet, MTK-Varsinais-Suomi ja Suomen Saksan suurlähetystö.

Kokkimaajoukkueen kahden viikon suururakka alkoi jo viime viikonloppuna. Valmistelut ovat Berliinissä jo käynnissä.

Suomen kokkimaajoukkueen valmistamia ruokia on tarjolla messuravintolan lisäksi useissa päättäjille ja medialle tarkoitetuissa tilaisuuksissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) avaa Saksan maatalousministerin Julia Klöcknerin kanssa sekä messut että Suomen maaosaston perjantaina.

Sitä ennen ovat ohjelmassa  viralliset avajaisjuhlallisuudet torstai-iltanana. Tilaisuudessa esiintyvät mm. pianisti Iiro Rantala ja tanssiryhmä VäkeväKollektiivi.

”Avajaisiltaan odotetaan peräti 3000 kansainvälistä vierasta. Kokkimaajoukkue hoitaa ruokatarjoilun. Meidän tehtävänä on puolestaan pitää huoli, että kaikille janoisille on suomalaisia juomia maisteltavina”, Kääriäinen naurahtaa.

Suomen kokkimaajoukkue vastaa koko Suomen messuhallin ruoka-annosten valmistamisesta puolentoista viikon ajan.

Vieraat pääsevät maistelemaan saparoporsaan poskea, ylämaankarjasta tehtyä tartaria, juusto-kaurakroketteja, mustikkapannacottaa ja tikkupullaa. Juomaksi on tarjolla Koskenkorva-drinkkejä, pienpanimo-oluita ja suomalaista pullovettä.

Useisiin miljooniin euroihin nousevan messusatsauksen tavoitteena on saada näkyvyyttä suomalaisille arktisille ruoka- ja juomatuotteille.

Grünen Wochen pääkumppanuuden tärkeimpänä tavoitteena on raivata Suomi-ruoalle tietä erittäin kilpailluille Saksan markkinoille. Koska kyseessä ovat kuluttajamessut, turisteja houkutellaan markkinoimalla Suomea ruokamaana.

”Grüne Wochen kumppanuus ja laajat vähittäiskauppojen kampanjat tuovat Suomi-kuvaa vahvasti esiin meille tärkeällä eurooppalaisella markkina-alueella juuri EU-puheenjohtajakautemme kynnyksellä. Saksa on yksi elintarvikevientimme pääkohdemaita, jonka vientiä olemme systemaattisesti kehittäneet Food from Finland -kasvuohjelman avulla”, ministeri Leppä perustelee satsausta.

Grüne Wochella on tarkoitus tehdä suomalaisia ruokatuotteita tunnetuiksi Saksan markkinoita varten.

Omina alueosastoinaan Suomen hallissa esittäytyvät Saimaan seutu, Pohjois-Karjala, Lounais-Suomi, Kainuu sekä Pirkanmaan, Hämeen ja Keski-Suomen yritysten muodostama läntinen Järvi-Suomi. Lapin yritykset ovat mukana yhteisellä Lapland Food Club -brändillä.

Suomea tuodaan esille monipuolisten ja maukkaiden juomien maana.

Pekka Kääriäinen on nimennyt messuosastolle tuomansa juomavaunun teemaksi Grosse Biere – Kleine Brauereien aus Finnland. Juoma- ja ravintolayrittäjä on tehnyt teemaa tunnetuksi eri puolilla Saksaa jo parin vuoden ajan.

”Tarkoituksenamme on jatkaa suomalaista Suuret oluet – pienet paimot -teemaa messujen jälkeenkin paikallisissa  olut- ja ruokatapahtumissa. Bryggeri Helsinki in Berlinillä on ravintola Berliinin Prenzlauer Bergissä, jossa meillä on myös oma myymälä”, Kääriäinen esittelee.

Grosse Biere – Kleine Brauereien aus Finnland -baari
Bryggeri Helsinki
Lammin Sahti
Mallaskosken Panimo
Malmgårdin Panimo
Panimoravintola Plevna
Stadin Panimo
Teerenpeli Panimo & Tislaamo
Vakka-Suomen Panimo
Ägräs Distillery

Baarissa on myös tarjolla suomalaisen Juha Berglundin perustaman Chateau Carsin -viinitilan puna- ja valkoviinejä Bordeaux’sta, Ranskasta. Vedet toimittaa Polarspring.

Omilla osastoillaan Suomi-hallissa
Altia / Koskenkorva-baari
Bad Santa
Kalevala Distillery
Kuura Cider
Kyrö Distillery
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Mustan Virran Panimo
Saimaa Brewing Company
Teiskon Viini
Vuokatin Viini

Grüne Woche Berliinin messukeskuksessa 18.–27.1. Verkkosivut suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi linkin takana Aus der Wildnis.

Facebook Comments