P

Pyynikin Käsityöläispanimo nousee puolen miljoonan litran kerhoon

Tamperelainen Pyynikin Käsityöläispanimo on kasvanut reilussa kolmessa vuodessa Suomen pienpanimoiden kärkijoukkoon. Yhtiön tuotanto nousee tänä vuonna yli 500 000 litran rajan. Se merkitsee myös muutosta valmisteveroihin.
Pyynikin Käsityöläispanimo on tällä hetkellä yksi Suomen nopeimmin kasvavista pienpanimoista. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 2013. Tuolloin vuosituotanto jäi vielä 33 000 litraan. Viime vuonna panimon valmistusmäärä nousi 472 000 litraan.
Pienpanimoiden verohuojennuksen alaraja eli 500 000 litraa tulee Pyynikin käsityöläispanimolle täyteen tämän vuoden aikana. Koko vuoden tavoite on jopa 800 000 litrassa.

Panimon kasvu tuo lisää valmisteveroja maksettaviksi kymmeniä tuhansia euroja.

Rajan ylittyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että panimon valmisteverosta saama alennus laskee 50:stä 30 prosenttiin. Näin ollen Pyynikin panimo joutuu maksamaan esimerkiksi jokaiselta litralta 6-prosenttista olutta valmisteveroa lähes 40 senttiä enemmän kuin tällä hetkellä.

Pyynikin panimon väki juhli menestystä Suomen Paras Olut -kilpailussa 2015. Kuva: Andres Teiss.

Korotettua veroa panimo joutuu pulittamaan vasta yli puolen miljoonan litran tuotannon osalta. Veromuutoksen vaikutukset ovat kuitenkin tämän vuoden aikana useita kymmeniä tuhansia euroja.
”Kompensoimme veromuutosta uuden laitteiston tuomalla kapasiteettilisällä ja tehokkuuden parantamisella”, panimoyhtiön hallintopäällikkö Rauno Pere sanoo.
Panimolla onkin käynnissä osakeanti, josta seuraavaksi tulevia varoja ohjataan käymiskapasiteetin lisäämiseen. Merkintäaikaa osakeannissa on toukokuun loppuun asti.

Uusi panimo Tampereella valmis heti kesän jälkeen.

Pyynikin käsityöläispanimo on aloittanut muuton naapurissa oleviin suurempiin tiloihin Tampereen Raholassa. Uusi panimolaitteisto saapuu kesällä. Ensi syksynä valmistuvan panimon myötä kapasiteetti nousee jopa 6 miljoonaan litraan vuodessa.

Pyynikin oluet maistuivat myös Tukholman olut- ja viskifestivaalilla syksyllä 2016. Kuva: Heikki Kähkönen.

”Tämän kaiken on osaltaan mahdollistanut joukkorahoitus. Olemme pystyneet tekemään tuotekehitystä, laajentamaan toimintaa ja hakemaan sitä kautta pysyvää jalansijaa markkinoilla”, Rauno Pere sanoo yhtiön tiedotteessa.
Tuotannon tehostamisesta huolimatta panimo aikoo pitää  kiinni laadusta. Tähtäimessä on tamperelaisen käsityöoluen saaminen mahdollisimman monen suomalaisen oluenystävän huulille.
”Kun tuotanto tehostuu ja kapasiteetti kasvaa, saamme oluemme kauppojen hyllyille erittäin kuluttajaystävälliseen hintaan. Vihdoin pääsemme valmistamaan myös muita juomia kuten siidereitä, lonkeroita ja virvoitusjuomia”, olutmestari Tuomas Pere paljastaa.

Tamperelaista Suomi-olutta maailmalle.

Tamperelaispanimo on aloittanut myös määrätietoisen ulkomaanviennin Pirkanmaan ELY-keskuksen tuella. Kansainvälisissä kilpailuissa voittoja niittäneet oluet ovat herättäneet kovasti kiinnostusta ulkomailla.
”Viennin osuus on tällä hetkellä 5 prosenttia tuotannosta. Tämä saattaa moninkertaistua loppuvuotta kohden”, Rauno Pere ennakoi.
Myynti on alkanut jo Viroon, Venäjälle, Ruotsiin, Norjaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan. Lähiaikoina olutta lähtee Itävaltaan, Sveitsiin, Saksaan, Etelä-Amerikkaan ja Yhdysvaltoihin, jonne on hiljattain saatu myyntilupa. Myös suunnitelmat Kiinaan ovat jo valmiina.
”Oikea aika toimia on nyt, kun oluemme ovat saaneet voittoja kansainvälisistä kilpailuista.  Näitä samoja oluita on mahdollista viedä ulkomaisten kuluttajien saataville, kunhan vain tajuamme aktiivisesti itse kertoa, että meillä Suomessa tehdään hyvää olutta”, Rauno Pere perustelee.

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments