O

Olutkulttuuri on laaja käsite

Olut on ylivoimaisesti Suomen suosituin alkoholijuoma. Me suomalaiset juomme olutta keskimäärin 80 litraa vuodessa. Koskaan aikaisemmin erilaisten oluiden kirjo ei ole ollut Suomessa yhtä laaja ja monipuolinen kuin tänä päivänä.

Uusi Viisi Tähteä -verkkomedia tarjoaa tietoa kotimaisista ja ulkomaisista valmistajista sekä maahantuojista. Kolmen suuren panimon lisäksi meillä on noin 70 pienpanimo- ja sahtiyritystä, joilla on valikoimissaan satoja erilaisia oluita vuosittain.

Pienten panimoiden valmistamat käsityöoluet kasvattavat suosiotaan kovaa vauhtia. Niiden osuus myyntilitroista on noin 4 %, mutta myynnin arvosta 6–7 %.

Historia on elimellinen osa kulttuuria, kuten eri taiteen lajit, kieli ja kansanperinnekin. Kulttuurin otsikon alle kuuluvat myös sivistys, sivilisaatio, yhteiskunta, tavat ja muoti-ilmiöt.

Olut jo sinänsä on osa suomalaista kulttuuria muun muassa yli tuhat vuotta vanhan sahtiperinteemme, teollisen oluenvalmistuksen ja kansalliseepoksemme Kalevalan ansiosta.

Olutkulttuuri ei ole pelkkää hienostunutta oluiden aistimista ja nauttimista, vaan paljon enemmän ja laajemmin, kuten kulttuuri yleisemminkin. Se sisältää loputtoman määrän mallasjuoman käyttötapoja aina saunomisesta, seurustelusta ja hauskanpidosta ruokailuun, vakavaan oluen maisteluun ja olutseuratoimintaan saakka.

Oluen makukirjo laajenee ja oluttyylit kehittyvät koko ajan. Perinteisten oluttyyppien ja -tyylien rinnalle tulee koko ajan uusia. Elämme oluiden ja muiden juomien suurten innovaatioiden aikaa. Maut liittyvät olennaisesti myös käytettäviin raaka-aineisiin. Puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet sekä niiden runsas käyttö nousevat tehokkuuden rinnalle oluenvalmistuksessa.

Yhteisöllisyys on voimakas tekijä olutkulttuurissa. Oluen nauttimistilanteilla ja -paikoilla on yhä suurempi merkitys elämysten syntymisessä ja luomisessa. Olut luo yhteenkuuluvaisuutta.

Olut murtaa kansakuntien, sukupolvien, sosiaalisten ja taloudellisten luokkien sekä sukupuolten välisiä raja-aitoja. Olut on tasa-arvoinen. Siksi sitä nautitaan ja valmistetaan kaikissa maanosissa, ja on jo valmistettu vuosituhansien ajan.

Olutpruuvit ja -tastingit ovat nousseet viininmaistelujen rinnalle osaksi yhteisöjen, yritysten ja myös juhlien sosiaalista kontekstia. Olutkoulutus on kysyttyä myös viininmaistelijoiden ja muiden jalojen juomien nautiskelijoiden keskuudessa.

Ravintolat ovat keskeinen oluennautiskelupaikka. Ravintolakulttuurin kehittäminen on yksi Viisi Tähteä -median ydinsisällöistä.

Maailman paras olut on vain ja ainoastaan se, joka sinulle juuri nyt maistuu – se joka luo edes hetkellisen elämyksen. Elämyksellisyys ei ole pelkkä olut juomana sinänsä, vaan kokonaisvaltainen kokemus tuotteesta ja sen nauttimistilanteesta.

Heikki Kähkönen

Facebook Comments